Aký zvuk vydáva hviezdička? Tá hviezdička, čo máte na klávesnici v numerickej časti, teda toto: * . Vitajte v krásnej a stále aj na najmodernejších systémoch živej retročriepke, ktorej vysvetlenie je pochované pod nánosmi prachu.

Zvuk hviezdičky pozná každý používateľ Windows. Ide o malé „pingnutie“, ktoré sa objaví keď niečo nereaguje, alebo keď sa snažíte robiť niečo čo nejde.

Tu ho máte (Windows 10):

Nedáva to absolútne žiadny zmysel.

Nič. Naozaj nič vám nepovie a ani nenaznačí, prečo sa táto systémová funkcia, asociovaná pre daný zvuk, volá hviezdička.

Nejde pritom o žiadnu zapadnutú súčasť Windows. Tento zvuk sa dennodenne prehrá možno aj miliardu krát, na stovkách miliónoch počítačov po celom svete.

Každý deň.

Najzáhadnejšie na tom je, že keď sa pozriete na okno nastavenia systémových zvukov, všetky popisky jednotlivých funkcií, pod ktoré zvuky patria a ktoré si môžete sami zvoliť, sú úplne priamočiare.

Tu je zvuk pre „Chybu programu“, tu zas pre „Pripomenutie kalendára“, kúsok pod tým pre „Vysypanie koša“, či pre „Oznámenie“. Nepotrebujete žiadne vysvetlivky k tomu, aby ste vedeli, pre čo konkrétne daný zvuk patrí.

To isté platí aj pre funkcie, ktoré žiadny zvuk priradené nemajú, avšak môžete ho k nim v prípade záujmu pridať. Môžete si tak zvoliť zvuk pre „Maximalizovanie okna“, pre oznámenie toho že „Tlač je ukončená“, alebo pre každé „Rozbalenie ponuky“.

Skrátka všetky popisy systémových funkcií sú celkom jasné a veľavravné, až na jeden jediný – hviezdička.

(Hviezdička na Windows 11)(Hviezdička na Windows 7)

Ohlási sa napríklad vtedy, keď chcete zadať nepovolený názov súboru. Skúste nejaký súbor alebo priečinok premenovať a pri písaní názvu stlačte lomku (/) alebo otáznik.

Pingnutie hviezdičky (v anglickom originále Asterisk) sa ozve preto, že vstup je neplatný. Skúšate niečo, čo nejde. Vaša požiadavka sa nedá vykonať.

Systémový zvuk hviezdička. Čo to dopekla znamená?

ZDROJOVÝ KÓD WINDOWS HOVORÍ, ŽE HVIEZDIČKA JE PÍSMENO i V KRÚŽKU.

ČOŽE?

Možno vás napadne, že sa stačí skrátka spýtať vývojárov Windows, čo to znamená a prečo sa táto funkcia volá tak, ako sa volá.

Nie je to však úplne jednoduché. Hviezdičku nájdeme na Windows 11, aj na Windows 10. Pinká nám nekonečne aj na Windows 7, či obstarožných Windows XP, nechýba ani na archaických Windows 95 či 98.

Inak povedané, potrebujete zájsť do Microsoftu a opýtať sa na to nejakého vývojára Windows, ktorý už Windows vyvíjal niekedy na prelome 80 a 90. rokov minulého storočia. Ak teda dotyčná osoba bola v Microsofte už vtedy kľúčový vývojár, vo veku 20 či 25 rokov, dnes už má na krku šesťdesiatku.

Raymond Chen vo svojej kancelárii v roku 2015

Našťastie, tomuto zadaniu zodpovedá Raymond Chen, jeden z prominentných seniorských vývojárov grafického rozhrania Windows, ktorý pracuje v Microsofte od éry Windows 95.

Minulý mesiac sa ho to túto otázku ľudia opýtali a dozvedeli sme sa, že pán Chen nemá ani tušenia…

Nahliadol však do zdrojového kódu súčasných aj minulých Windows, aby celú situáciu ozrejmil a vrhol na ňu konečne svetlo odpovede.

Zistil, že systémová funkcia „hviezdička“ zavolá funkciu SafeNativeMethods.MessageBeep s hodnotou MB_ICONASTERISK. Inak povedané, volá „pípnutie“, ktoré môže byť doplnené o grafickú ikonu, pomenovanú „hviezdička“.

Raymond Chen teda nahliadol aj do grafickej špecifikácie systému, kde je už je celé dekády napísané, že MB_ICON­ASTERISK musí byť vždy ikona, ktorá graficky znázorňuje „malé písmeno i v krúžku“.

Kde je do čerta naša hviezdička? Prečo sa to volá všetko hviezdička? Prečo špecifikácia hovorí, že systémový zvuk hviezdička sa volá hviezdička preto, že obsahuje ikonu s menom hviezdička, ktorá pozostáva z písmena i v krúžku?

Čo je to za nezmysel?

Ako sa retrozáhadu snažíme rozlúštiť, stáva sa čoraz viac mätúcejšou. Možno by pomohlo, keby sme sa na danú ikonu pozreli. V systéme sa ale prakticky nikdy žiadne okno pri prehrávaní zvuku hviezdičky neukazuje.

Až teda na jedného dlhého spolupútnika Windows, ktorým je Poznámkový blok. Keď v Poznámkovom bloku použijete hľadanie, pričom sa pokúsite vyhľadať text, ktorý sa v danom súbore nenachádza, ozve sa pingnutie „hviezdičky“ a okno, ktoré obsahuje ikonu s písmenom i v krúžku.

A to je prosím pekne informačná ikona. To, prečo informačná ikona zobrazuje malé písmeno „i“ v krúžku je pomerne jasné.

Čast systémových ikon Windows 8. Ikona informácie a ikona „hviezdička“ (Asterisk) sú navlas rovnaké a obe znázorňujú písmeno i v krúžku.

Prečo ale systém Windows obsahuje informačnú ikonu a hviezdičkovú ikonu, pričom obe zobrazujú to isté? A prečo funkcia hviezdička volá ikonu hviezdička, keď je to zduplikovaná ikona informácie s iným menom?

Možno kedysi bola ikona „hviezdička“ iná. Možno skutočne hviezdičku obsahovala. Ale kedy? Veď takto nezmyselne sa funkcia volala už pri Windows 95.

No ale keďže Poznámkový blok (Notepad) bol vo Windows prítomný odjakživa, nainštalujme nejaký ten starý MS DOS, spustime na ňom z 360 kB diskety Windows 1.0 a pozrime sa, ako vyzerá tento dialóg v ňom.

A všetci pozerajte:

Tu, na Windows 1.0, z roku 1985, máme našu hviezdičku. Systémové volanie práve tu dostalo svoju podobu a meno, keď sa ešte ozývalo z takéhoto vstavaného reproduktoru.  

Hviezdičkové pingnutie sa každý deň prehráva na stovkách miliónov počítačov, už skoro štyri dekády. A skoro nikto, vrátane dnešných vývojárov Windows, nemal ani potuchy prečo sa táto zvuková funkcia tak nezmyselne volá.

Nuž je to preto, že v roku 1985, na Windows 1, keď sa tento zvuk prehrával, sa v Poznámkovom bloku objavilo informačné okno s ikonkou hviezdičky.

Bolo to v čase kedy sa Windows skladal z 29 súborov a mal dohromady 1,02 MB.

V nasledujúcich verziách Windows bola táto ikona nahradená informačnou ikonou, ktorá ako už jej názov napovedá pozostáva z písmena i. A tak je tomu aj na Windows 10 či 11, ktoré sú tvorené 50 miliónmi riadkov zdrojového kódu, obsahujú viac ako 300 000 súborov a zaberajú niekoľko desiatok GB.

No ale s párovanie s ikonou hviezdičky zostalo pre istotu zachované. Z dôvodu kompatibility. A tak sa táto systémová funkcia a systémový zvuk volá hviezdička.

To je tak neskutočne roztomilý historický artefakt, že to až hreje pri srdci.

Ďalšie drobné čriepky z IT histórie hľadajte na našom webe každý štvrtok večer a takisto pod rovnomenným kľúčovým slovom.

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.