Na tlačových konferenciách niektorých čínskych spoločností som si všimol časté porovnávanie s priamou konkurenciou. Keď sa predstaví nový smartfón či notebook, tak Huawei a aj niektoré iné firmy často ukazujú parametre, v ktorých sú lepší ako konkurencia.

Dlho mi to nešlo do hlavy, pretože v niektorých prípadoch ide podľa mňa doslova o porovnávanie jabĺk s hruškami. A keď sa porovnával MateBook s MacBookom, tak vtedy to bolo až bizarné. Dizajn ako od jednej matere a Huawei sa pýši tým, že vyrobil notebook, ktorý má väčší pomer obrazovky k telu a je tenší.

Potom som sa však stretol s pojmom Shanzhai, ktorý sa používa na označenie všemožných fejkových produktov a imitácií. Tento pojem sa dá vysvetliť rôznymi spôsobmi a označuje aj malé skupiny, ktoré v garážach vyrábajú elektroniku od výmyslu sveta.

Shanzhai je výrazne spätý s čínskou históriu a pravdepodobne je tiež dôvodom, prečo sa aj špičkové čínske firmy inšpirujú u konkurencie alebo minimálne majú záujem zistiť, ako danú technológiu vymyslela konkurencia. Takisto to považujem za dôvod, prečo majú v Číne problém prispôsobiť sa západnej kultúre a pochopiť, ako funguje duševné vlastníctvo a prečo nemôžu skopírovať všetky aspekty produktu. Teraz nehovorím o Huawei, taká veľká technologická firma už musí brať do úvahy aj zákony západného sveta. Mám však pocit, že v Číne zmýšľajú ľudia v tomto smere trochu inak.

Faktom je, že aj Huawei v minulosti čelil niekoľkokrát obvineniu z kopírovania. Dnes je situácia iná, čínsky výrobca už niekoľko rokov výrazne investuje do výskumu a vývoja a napr. z hľadiska fotografovania prinášajú jeho inovácie prospech celému priemyslu so smartfónmi. Keď však uvidíte jeho centrálu v čínskom meste Dongguan… je to výber architektúry z celej Európy. Jednoducho, niektoré veci sú zakorenené v kultúre.

Pojem Shanzhaiizmus sa tiež používa na označenie filozofie, ktorá definuje inováciu vo forme vylepšovania produktov. A práve toto sa deje aj v prípade čínskych firiem a je jedno, aké sú tieto spoločnosti veľké. Ak niečo vylepšia, majú potrebu sa tým pochváliť a aj preto Huawei ukazuje, že má menší výrez ako Apple či Samsung alebo že vylepšil iný parameter či do rovnakého tela zabudoval väčšiu batériu.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit