Kontrolu kompatibility zaviedol Microsoft v posledných rokoch aktualizácií Windows 10 a týka sa aj najnovšej verzie.

Informácia o dostupnosti novej verzie 22H2 sa začala zobrazovať v sekcii Windows Update v nastaveniach systému. Nie všetky počítače ale majú možnosť ju stiahnuť a prejsť na novšiu verziu. Ide o tzv. systém Safeguard Holds, čo sa dá preložiť ako podržanie aktualizácie z dôvodu bezpečnosti. Na jeden z problémov upozornil aj web ghacks.net a tu konkrétne hovoria o probléme s tlačovou službou.

Týmto spôsobom sa minimalizuje riziko zavedenia novšej verzie, ak už sú vopred známe niektoré problémy. Tejto téme sme sa venovali v už pri Windows 10 a ide o to, aby ste sa vyhli komplikáciám s hardvérom alebo nainštalovanými aplikáciami. Jedným z problémov predstavuje problém s tlačiarňami. Podľa dostupných zdrojov sa prejavuje pri ovládačoch Universal Print Class Driver alebo Microsoft IPP Class Driver.

Takto evidované tlačiarne v systéme bránia aktualizácií. To je len jedna časť najnovšie zisteného problému. Môže sa to týkať aj vás, stačí, aby ste sieťovú tlačiareň vo firme alebo domácnosti mali pripojenú cez tento ovládač. Výrobcovia ho používajú v hojnej miere. Nepotrebujete inštalovať nič špecifické, postačí tento spôsob, tlačiareň sa potom nakonfiguruje v systéme podľa jej špecifikácie.

Preto na pohľad rovnaké počítače môžu mať rozdielnu dostupnosť systémovej aktualizácie. Kým jeden počítač už ju má, druhý dostane len oznam o dostupnosti. Problémom môže byť aj to, že v druhom nemáte použitý tento typ tlačového ovládača. Riešenie je odstrániť zo systému nainštalované tlačiarne, aktualizovať systém, napríklad aj cez Windows 11 Installation Assistant a potom ich do systému pridať.

Microsoft ale upozorňuje, že vynucovanie aktualizácie nie je dobrý nápad a môžete naraziť na iné problémy s kompatibilitou. Ďalší prípad, s ktorým sa môžete stretnúť, je pozastavenie z dôvodu ochrany vymazania starého systému. Toto môže spôsobovať firmvér počítača alebo antivírusový program. Riešenie s odstránením antivírusu a jeho opätovnej inštalácii po aktualizácii by síce mohlo pomôcť, zatiaľ ale nie je zdokumentované.

Vo vašom zariadení je momentálne nastavená ochrana v podobe blokovania vymazania.

Windows 11 ale vo verzii 22H2 neprináša žiadne zásadné vylepšenia, kvôli ktorým by ste sa mali ponáhľať s jeho inštaláciou. To, že budete mať verziu 22H1 pre vás nepredstavuje žiadne bezpečnostné riziko. Stále budete dostávať aktualizácie. Možno najviac očakávaná novinka v podobe kariet v Prieskumníkovi nebola v našom prípade po aktualizácii na 22H2 dostupná.

Zdroj: ghacks.net, Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.