Investovanie predstavuje účinnú zbraň na infláciu, teda na neustále klesajúcu hodnotu peňazí.

Tá sa prejavuje napríklad zdražovaním tovarov a služieb, čo je vec, ktorá je v dnešnej dobe vysoko aktuálna. Sú ľudia, ktorí majú voči investovaniu rešpekt, avšak prečo sa oplatí investovať práve dnes?

Začať investovať v dobe, kedy panikária menší aj väčší investori kvôli ruskej invázii na Ukrajinu – niekto to môže považovať za zbytočné riziko. Pozrime sa však do histórie, na predchádzajúce konflikty, ktoré sa hrubou čiarou zapísali do ľudských dejín. Či už hovoríme o vojne v Iraku, útoku na newyorské dvojičky, o vojnovom konflikte v Perzskom zálive, či o predchádzajúcej kríze na Ukrajine v roku 2014, všetky tieto prípady spôsobili podobné správanie na akciových trhoch – došlo k ich prepadu niekde na úrovni 15 percent a k následnému zotaveniu v rámci týždňov až mesiacov.

Hoci v týchto dobách nie je možné úplne odhadnúť dlhodobé dopady svetového rázu, isté princípy sa nemenia a vďaka tomu môžeme lepšie pochopiť vývoj na trhu v nasledujúcich mesiacoch. Akcie padnú, energia zdražie a inflácia porastie. Investori by však mali postupovať s rozvahou, nepanikáriť a neprepadať unáhlených rozhodnutiam. Prečkať búrku na akciovom trhu je dlhodobo dobrá stratégia. Dokonca aj sama história nám tak trochu hovorí, že investori, ktorí sa držali akciového trhu a nie svojich emócií, väčšinou žali profit. A tak tomu bude pravdepodobne aj v budúcnosti.

FondeeZdroj: Fondee
Fondee

Ako investuje kontrarián a prečo sa to dnes oplatí?

Technika správania sa na trhu, keď nepodliehate davovej psychóze, a napríklad nepanikárite, lebo panikária všetci, sa nazýva „contrarian investing“. Ten, kto sa na trhu správa a investuje inak, než väčšina, je nazývaný kontrarián.

Stratégia, ktorá stojí proti prevládajúcim trhovým stratégiám, sa preto nazýva kontrariánske investovanie. Jej základná myšlienka spočíva v tom, že samotný trh je vystavený davovému „stádovitému správaniu“ umocnenému strachom a chamtivosťou, vďaka čomu sú trhy periodicky nadhodnotené a podhodnotené. Historicky tak môže byť panika na trhu, s akou sa stretávame aj v súčasnosti, skvelou šancou na kúpu akcií za relatívne nízke ceny. Byť kontrariánom môže byť odmenou, no často ide o riskantnú stratégiu.

Dôležité je nepodliehať panike a strach nasmerovať iným smerom. Kontrariáni, ako už názov napovedá, prakticky investujú úplne opačne, než väčšina. Plávajú proti prúdu a predpokladajú, že trh sa zvyčajne mýli pri extrémnych minimách aj maximách. Kontrariáni historicky najlepšie investovali v časoch trhových turbulencií, ktoré sme spomínali aj v úvode.

A ako hovorí aj svetoznámy Warren Buffet: ‚‚Buďte bojazliví, keď sú ostatní chamtiví, a chamtiví, keď sú ostatní bojazliví“.

Ako začať investovať už dnes? Vyskúšajte Fondee

Ak chcete začať investovať už dnes, výbornou voľbou môže byť služba Fondee. Tento český startup vznikol v roku 2017 a začiatkom roka 2022 expandoval na Slovensko. Firma je licencovaná Českou národnou bankou a chce zmeniť spôsob, ako ľudia investujú. Fondee totiž ponúka jednoduché, transparentné a bezstarostné investovanie, a to bez účasti bánk, poradcov a ďalších drahých sprostredkovateľov, ktorým sa štandardne platia nemalé poplatky. Investovať môžete jednorazovo aj pravidelne, a to v minimálnej hodnote 40 eur. Fondee vaše peniaze zainvestuje do ETF fondov a pokiaľ si budete priať, tak sa vaše portfólio každý mesiac rebalansuje, prípadne si svoje uložené peniaze viete kedykoľvek vybrať.

Všetky dôležité informácie nájdete na webe fondee.sk, kde si môžete v priebehu pár minút založiť svoj účet a začať hneď investovať.

Článok vznikol v spolupráci s Fondee

Fondee
Fondee

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit