Pravdepodobne sa aj vám stalo, že na displeji telefónu svietilo 3 alebo 5 % batérie a váš smartfón sa vypol.

Nejde o nič neobvyklé. Je to dané tým, že smartfón nedokáže hardvérovo presne zmerať, koľko kapacity aktuálne batéria má. Namiesto toho používa matematické výpočty, ktoré majú odhadnúť zvyšnú kapacitu. Softvér berie do úvahy spotrebu komponentov, aplikácií a operačného systému a všetky tieto dáta sa snaží premeniť na percentá, ktoré svietia vedľa indikátora batérie.

Niekedy sa však môže stať, že výpočty sú trochu nepresné, prípadne batéria medzičasom degradovala a telefón túto informáciu neaktualizoval. Preto raz za čas (raz za mesiac-dva) môže pomôcť, keď telefón necháte nabiť z takmer vybitého stavu na 100 %. V mnohých prípadoch sa však zariadenie vypne o trochu skôr, ako je 0 % zvyšnej kapacity kvôli tomu, že si necháva trochu šťavy v zálohe, aby sa nestratili niektoré údaje, ako je napr. aktuálny čas.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Ako predĺžiť výdrž batérie?

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit