S novými telefónmi z rodiny Galaxy S24 prichádzajú zmeny v každodennom živote. Týka sa to komunikácie medzi ľuďmi z rôznych častí sveta až po nové kreatívne možnosti.

Samsung vstúpil s novými telefónmi Galaxy S24 Ultra, Galaxy S24+ a Galaxy S24 do éry umelej inteligencie. Jej základným prvkom je Galaxy AI vyvinutá priamo v Samsungu. S novou sériou Galaxy S sa mení spôsob, akým sa používajú mobilné zariadenia. Takmer pri každej akcii sa nejakým spôsobom využíva umelá inteligencia – niekedy uľahčuje komunikáciu pomocou inteligentného prekladania textov a hovorov, inokedy rozširuje kreatívne možnosti pomocou technológie ProVisual Engine, alebo napríklad vytvára nový štandard vyhľadávania informácií.

Funkcie Galaxy AI (umelej inteligencie) budú na podporovaných zariadeniach Samsung Galaxy poskytované zadarmo minimálne do konca roka 2025. Čo bude ďalej, nie je zatiaľ známe. Pre niektoré služby je nutné prihlásiť sa pomocou Samsung konta a pre niektoré jazyky je potrebné si stiahnuť jazykový balíček. Samsung presnosť výsledkov získaných pomocou umelej inteligencie nezaručuje.

Využitie umelej inteligencie v bežnom živote

Galaxy AI sa podieľa napríklad na prekonávaní jazykových bariér keďže s telefónmi Galaxy S24 sa dokážete porozprávať so zahraničnými partnermi, prípadne si telefonicky vybaviť rezerváciu pri cestovaní v cudzine. O toto sa postará funkcia Live Translate, čo je obojsmerný hlasový a textový prekladač hovorov v reálnom čase. Funguje priamo v telefóne, nemusíte nič inštalovať, vôbec nepotrebujete aplikácie tretích strán. O zaistenie súkromia sa postará Samsung a jeho systém Galaxy Knox.

Séria Samsung Galaxy S24: Funkcie umelej inteligencieZdroj: TOUCHIT
Séria Samsung Galaxy S24: Funkcie umelej inteligencie

Ďalšia funkcia sa nazýva Tlmočník (Interpreter) pričom osobný (teda nie telefonický) rozhovor je možné okamžite prekladať v okne rozdelenom na dve polovice. Každý z účastníkov vidí na displeji preložený prepis toho, čo ten druhý práve povedal. Funguje to dokonca aj bez dátového alebo Wi-Fi pripojenia. Telefón môžete mať dokonca v letovom režime.

Takto funguje online preklad z angličtiny do taliančinyZdroj: TOUCHIT.sk
Takto funguje online preklad z angličtiny do taliančiny

Čo sa týka štylistiky, je tu Asistent pre písanie (Chat Assist), teda nástroj na úpravu formulácií tak, aby zodpovedali vášmu pôvodnému úmyslu. Hodí sa to v prípade, že chcete napríklad poslať zdvorilú správu kolegovi z práce alebo vymyslieť chytľavý slogan na sociálne siete. O preklady správ sa postará umelá inteligencia vo virtuálnej klávesnici Samsung Keyboard, ktorá zvláda v reálnom čase 13 jazykov. Slovenčina zatiaľ medzi ne nepatrí. Za volantom zas oceníte nové funkcie systému Android Auto – po novom dokáže napríklad automaticky zhrnúť prichádzajúce správy a navrhnúť vhodné odpovede či iné reakcie. Napr. je možné poslať predpokladaný čas príchodu, takže môžete komunikovať a zároveň sa venovať riadeniu vozidla. Nové funkcie systému Android Auto budú k dispozícii po aktualizácii softvéru.

Nové telefóny vylepšia aj písanie poznámok v natívnej aplikácii Samsung Notes, a to s využitím funkcie Asistent pre poznámky (Note Assist). Tá umožňuje pomocou umelej inteligencie vytvárať ich zhrnutie, formátovať poznámky pomocou prednastavených šablón alebo k nim tvoriť titulné strany s náhľadom. Pri hlasových správach zase príde vhod funkcia Asistent pre prepisy (Transcript Assist), opäť s umelou inteligenciou a s prevodom hlasu na text. Vďaka nej je možné prepisovať záznamy, zhŕňať ich obsah a dokonca ich aj prekladať. A funguje to aj v prípade, že je na nich zachytených viac rôznych hlasov.

Vylepšenie komunikácie nie je jedinou novinkou. Umelá inteligencia sa využíva aj na online vyhľadávanie informácií. A Galaxy S24 prichádza so službou Circle to Search with Google, ktorá je založená na gestách. Stačí dlho stlačiť domovské tlačidlo a na displeji Galaxy S24 môžete čokoľvek zakrúžkovať, zvýrazniť, pripísať poznámku alebo na čokoľvek kliknúť a okamžite vás telefón odmení užitočnými a cielenými výsledkami vyhľadávania. Predstavte si napríklad, že si na fotografii všimnete nové topánky obľúbenej postavy. Hneď o nich môžete zistiť viac a vôbec kvôli tomu nemusíte opúšťať aktuálnu aplikáciu. Stačí tieto topánky zakrúžkovať napr. prstom. V závislosti od vašej aktuálnej polohy je možné pri niektorých vyhľadávaniach zobraziť aj prehľady vytvorené generatívnou umelou inteligenciou s užitočnými informáciami a ďalším kontextom – napr. kde sa topánky dajú kúpiť a koľko stoja.

Séria Samsung Galaxy S24: Funkcie umelej inteligencieZdroj: TOUCHIT
Séria Samsung Galaxy S24: Funkcie umelej inteligencie

Umelá inteligencia pri fotografovaní

Medzi ďalšie novinky radu Galaxy S24 patrí ProVisual Engine, čo je množina nástrojov s umelou inteligenciou, ktoré menia zaužívané spôsoby fotografovania. Od tvorby kompozície až po zdieľanie hotových fotografií alebo videozáznamov na sociálnych sieťach. Minulosťou sú roztrasené neostré snímky. Nový fotografický systém Quad Tele s päťnásobným optickým zoomom a 50 Mpx snímačom funguje vďaka technológii Adaptive Pixel Sensor tak, že kvalita snímok s 2×, 3×, 5× a 10× zväčšením odpovedá tomu, čo poznáme z optického zoomu. Aj pôvodné 100-násobné priblíženie vďaka vylepšenému digitálnemu zoomu pôsobí kvalitnejšie.

Samsung Galaxy S24 Ultra: 100× zoomZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S24 Ultra: 100× zoom

Výrazného vylepšenia sa dočkali aj funkcie na fotografovanie a natáčanie v slabom svetle alebo v tme. Využíva sa pritom technológia s názvom Nightography. Fotografie a záznamy v režime Space Zoom sú kvalitné, a to aj po priblížení. Pri modeli Galaxy S24 Ultra majú zásluhu na práci v slabom svetle najmä fyzicky väčšie pixely (1,4 µm, teda sú o 60 % väčšie v porovnaní s predchádzajúcim modelom).

Okrem toho je Galaxy S24 Ultra vybavená vylepšeným optickým stabilizátorom, takže odpadajú viaceré príklady rozostrenia vplyvom chvenia fotoaparátu pri práci z ruky. Pri natáčaní videozáznamov funguje na oboch kamerách, prednej aj zadnej, samostatný obrazový procesor na redukciu šumu a Galaxy S24 navyše dokáže analyzovať informácie z gyroskopického senzora, vďaka ktorým odlíši pohyb človeka, ktorý drží v ruke kameru, od pohybu objektu v zábere. To znamená efektívnejšiu redukciu šumu a jasnejšie videozáznamy v šere či v tme, dokonca aj z diaľky.

A keď sú fotografie hotové, grafické nástroje s Galaxy AI ich umožnia jednoducho upravovať – k dispozícii je napríklad ľahké mazanie neželaných objektov, zmena kompozície či remastering. Kvôli maximálnej efektivite dokáže funkcia Návrhy úprav (Edit Suggestion) využiť umelú inteligenciu a navrhnúť vhodné úpravy pre každú fotografiu zvlášť. A ak sa chcete pustiť do pokročilých kreatívnych hier a maximálne využiť tvorivú slobodu, môžete vyskúšať nástroj Generatívna úprava (Generative Edit), ktorý do pozadia pridáva objekty vytvorené generatívnou umelou inteligenciou.

Umelá inteligencia dokáže narovnať krivo vyfotografovaný záber alebo posunúť osobu či objekt tak, aby kompozícia pôsobila lepšie. Potom podľa toho zodpovedajúcim spôsobom upraví aj pozadie. Pri každom použití generatívnej umelej inteligencie sa na vylepšenie záberu vo fotografii zobrazí vodoznak a príslušná informácia sa objaví aj v metadátach. A ak sa vám podarilo natočiť akčné video a chcete ho spomaliť, ďalšia nová funkcia Okamžité spomalenie (Instant Slow-mo) vygeneruje ďalšie okienka podľa reálneho pohybu a vloží ich do záznamu. Takto si môžete pozrieť rýchle deje pomalšie a detailnejšie.

Aby bolo vopred jasné, že sa fotografie podaria, zobrazia sa v režime Super HDR náhľady výsledných snímok ešte pred stlačením spúšte. Pri fotografovaní však nejde len o samotné zachytenie jedinečných okamihov, rovnako dôležité je aj ich zdieľanie.

Vlastnosti fotografického systému radu Galaxy S24 s umelou inteligenciou a HDR sa podarilo integrovať priamo do populárnych mobilných aplikácií. A keď hľadáte snímku v galérii či na sociálnej sieti, zobrazí sa aj v režime Super HDR, pri ktorom systém analyzuje vybrané oblasti kompozície a podľa toho nastaví rozsah jasu, farby a kontrast.

Snapdragon 8 Gen 3 je na Slovensku len v modeli S24 Ultra

Umelá inteligencia sa takto stáva dôležitou súčasťou každodenného života a tomu musí zodpovedať aj výkon. Využíva sa pri hrách, natáčaní a strihu videa vo vysokej kvalite, prepínaní medzi mnohými aplikáciami a pod. Základom výbavy Galaxy S24 Ultra je optimalizovaný procesor Snapdragon 8 Gen 3 Mobile Platform for Galaxy s výrazne vylepšenou NPU jednotkou pre účinné spracovanie algoritmov umelej inteligencie. Nižšie modely S24 a S24+ sú vybavené procesorom Exynos 2400. Všetky tri modely Galaxy S24 majú adaptívnu obnovovaciu frekvenciu 1 – 120 Hz, ktorá tiež vylepšuje výkon.

Samsung Galaxy S24, S24+ a S24 UltraZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S24, S24+ a S24 Ultra

Všetky modely radu Galaxy S24 disponujú optimalizovaným systémom riadenia tepla s až 1,9× väčšou odparovacou komorou, čo zaisťuje stabilnú prevádzku aj pri vysokom zaťažení. Vďaka technológii ray tracing je obraz realistický a s detailmi. A spolupráca s najlepšími hernými firmami umožňuje ponúknuť používateľom Galaxy S24 populárne mobilné hry v optimalizovanej podobe.

Špičkový jas modelov Galaxy S24 dosahuje 2600 nitov, v exteriéri navyše vylepšuje viditeľnosť technológia Vision Booster. Tiež krycie sklo Corning Gorilla Armor pri Galaxy S24 Ultra sa dočkalo optického vylepšenia na molekulárnej úrovni. Podľa výrobcu prináša o 50 % dlhšiu trvanlivosť a štyrikrát lepšiu odolnosť proti poškriabaniu. Odlesky sa výrazne znížili (až o 75 %) v najrôznejších svetelných podmienkach.

V celom rade Galaxy S24 vidieť dizajnové vylepšenia s tenšími rámčekmi. Pri Galaxy S24+ je to 6,7 palca, pri Galaxy S24 je to 6,2 palca, a to pri veľmi podobných rozmeroch s predchádzajúcimi modelmi. Galaxy S24 Ultra má uhlopriečku 6,8 palca, displej je plochý a lepšie prispôsobený na zábavu aj na prácu. Galaxy S24+ má navyše rovnaké rozlíšenie QHD ako Galaxy S24 Ultra.

Zabezpečenie a ochrana súkromia

O zabezpečenie nových telefónov sa stará viacvrstvová bezpečnostná platforma Samsung Knox. Telefóny radu Galaxy S24 vďaka tomu strážia dôležité informácie používateľov a chránia systém proti rizikám.

Používatelia Galaxy S24 si môžu vybrať, do akej miery nechajú umelú inteligenciu využívať ich osobné údaje – možno to nastaviť v menu Galaxy AI (Advanced Intelligence), v ktorom sa dá zakázať online spracovanie dát na účely umelej inteligencie.

Samsung Galaxy S24, S24+ a S24 UltraZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S24, S24+ a S24 Ultra

Systém Knox Matrix slúži na zaistenie bezpečnosti bez nutnosti zadávania hesiel, na čo sú určené aj tzv. prístupové kľúče alebo passkeys. Systém vyspelej ochrany dát ponúka komplexné obojsmerné šifrovanie pri zálohe, synchronizácii alebo obnove dát v Samsung Cloude, používatelia Galaxy S24 sa môžu pripojiť aj k ďalším prístrojom a pritom neohrozia synchronizáciu ani bezpečnosť. Dáta je možné šifrovať alebo dešifrovať len na koncových zariadeniach používateľov, a teda nikto iný ako používateľ ich nevidí, ani pri napadnutí servera alebo po krádeži dát z účtu. A ak používateľ stratí prístup k preverenému zariadeniu, strate dát bráni obnovovací kód. O ďalšiu ochranu Galaxy S24 sa starajú iné bezpečnostné prvky Samsungu – Knox Vault, Security & Privacy Dashboard, Auto Blocker, Secure Wi-Fi, Private Share, režim Maintenance a pod.

Trvalá udržateľnosť

S radom Galaxy S24 opäť rastie množstvo recyklovaných materiálov v telefónoch. Pri výrobe interných aj externých komponentov sme použili recyklované plasty, sklo aj hliník. Rad Galaxy S24 vôbec po prvýkrát obsahuje aj recyklovaný kobalt a vzácne prvky. V Galaxy S24 Ultra nájdeme minimálne 50 % recyklovaného kobaltu v batérii a 100 % recyklovaných vzácnych prvkov v reproduktoroch. V rade Galaxy S24 sa zapojila do výroby recyklovaná oceľ a termoplastický polyuretán (TPU). Všetky modely Galaxy S24 sa predávajú v baleniach zo 100 % recyklovaného papiera.

Samsung Galaxy S24 UltraZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S24 Ultra

Dlhodobá podpora telefónu

V prípade Galaxy S24 výrobca ponúka aktualizácie operačného systému v 7 generáciách a k tomu 7 rokov bezpečnostných aktualizácií. Rad Galaxy S24 je skrátka dôležitým krokom na ceste Samsungu a jeho mobilnej divízie k ekologickejšej budúcnosti. Do roku 2030 bude minimálne jeden recyklovaný materiál súčasťou každého modulu každého mobilného produktu.

Titánový rám

Galaxy S24 Ultra je vôbec prvý telefón Galaxy s titánovým rámom. To sa prejaví na odolnosti telefónu a dlhej dobe používania. Výrazne tenšie telo sa lepšie drží, a tak sa s ním ľahšie pracuje pri chôdzi a iných činnostiach. Pri Galaxy S24+ a Galaxy S24 zaujme jednoduchá elegantná konštrukcia z jedného kusa, bez viditeľného spoja medzi zadným krytom a bočným rámom. Modely radu Galaxy S24 sa budú predávať v niekoľkých farebných variantoch inšpirovaných minerálmi. Pri Galaxy S24 Ultra medzi tieto varianty patrí Titanium Gray (sivý titán), Titanium Black (čierny titán), Titanium Violet (fialový titán) a Titanium Yellow (žltý titán).

Galaxy S24+ a Galaxy S24 budú k dispozícii vo verziách Onyx Black (čierna), Marble Gray (sivá), Cobalt Violet (fialová) a Amber Yellow (žltá). Exkluzívne na www.samsung.sk budú k dispozícii telefóny radu Galaxy S24 aj v ďalších farebných variantoch: zelená Jade Green, oranžová Sandstone Orange a modrá Saphire Blue v prípade modelov Galaxy S24+ a Galaxy S24, zelená Titanium Green, oranžová Titanium Orange a modrá Titanium Blue v prípade Galaxy S24 Ultra.

Náš favorit - Galaxy S24 UltraZdroj: TOUCHIT.sk
Náš favorit – Galaxy S24 Ultra

Dostupné farby, veľkosti úložiska a odporúčané maloobchodné ceny

ModelVeľkosť úložiskaDostupné farbyOdporúčaná cenaVyššia pamäť za nižšiu cenu (17.1.-30.1. 2024)
Galaxy S24256 GBČierna, sivá, fialová, žltá, zelená, oranžová, modrá959 eur899 eur
128 GB899 eur
Galaxy S24+512 GBČierna, sivá, fialová, žltá, zelená, oranžová, modrá1269 eur1149 eur
256 GB1149 eur
Galaxy S24 Ultra1 TBČierny titán, sivý titán, fialový titán, žltý titán, zelený titán, oranžový titán, modrý titán1809 eur1569 eur
512 GB1569 eur1449 eur
256 GB1449 eur

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.