Dôvodom je kompatibilita a plné vyladenie diskov. Chcete predsa spoľahlivé dátové zariadenie.

Mať vlastné dáta v súkromí a zároveň ich mať prístupné odkiaľkoľvek cez internet je jednoznačný trend dneška, ale aj budúcnosti. Na sprevádzkovanie súkromného sieťového disku s prístupom cez cloud potrebujete dva kľúčové prvky – NAS a kompatibilné pevné disky. Potom sa na sieťovom úložisku budú dať spúšťať aplikácie, ukladať záznam z IP kamier alebo ho používať ako zálohovacie centrum dát, ktoré chcete mať u seba pod vlastným dohľadom.

Kde začať?

Základom je kúpa stanice NAS. Ide síce o jednoducho spravovateľné zariadenia, no patria do kategórie tých pokročilejších s množstvom ďalších funkcií. Výrobcovia ich dodávajú takpovediac prázdne. Do samotného zariadenia je potrebné vložiť ešte pevné disky. To prináša výhodu v tom, že každý si určí, akú kapacitu potrebuje a koľko diskov chce využívať. Na základe toho sa rozhoduje nielen medzi parametrami samotného NAS, ale aj počtom diskov, ktoré sa do neho zmestia.

Z toho vyplýva aj možná nevýhoda a tou je – výber správnych diskov. Situácia, ktorá bude úplne jednoduchá a ľahko pochopiteľná, je mať sieťové úložisko a pevné disky od jedného výrobcu. To nie je len garancia kompatibility, ale aj ďalších funkcií, akými sú napríklad špeciálne vyladenie na účel použitia v sieťovom úložisku. Ak teda hovoríme o značke Synology, na výber máte niekoľko modelov diskových úložísk a pevných diskov zo série Plus a Enterprise.

Pevné disky

Synology má pre svoje sieťové úložiská niekoľko typov pevných diskov.  Okrem základného rozdelenia na kategóriu Plus a Enterprise sa rozdeľujú aj podľa veľkosti. K dispozícii sú 3,5“, 2,5“ a M.2 NVMe SSD. Používatelia, ktorí sa myšlienkou vlastného NAS už zaoberali, vedia, že vybrať ten správny disk nie je jednoduchá záležitosť. Ide najmä o otázku kompatibility a s tým súvisiacej spoľahlivosti a požadovaného výkonu.

Výhody diskov Synology

Synology ponúka prehľadný spôsob, ako si vybrať kompatibilný pevný disk v závislosti od toho, aké zariadenie NAS chcete použiť. Táto značka si disky nevyrába sama, spolieha sa na externého partnera. U neho však kladie dôraz na kvalitu výroby a kompatibilitu svojich modelov. Celému procesu odpovedá aj dôkladné testovanie a ladenie.

Disky používajú CMR technológiu záznamu, ktorá udržuje konzistentný výkon zápisu po celú dobu životnosti disku. Sú navrhnuté tak, aby zvládli zapísať alebo prečítať až 180 TB dát za rok. Stredná doba medzi poruchami je na úrovni 1,2 milióna hodín.

Špecialitou je možnosť aktualizovať firmvér v diskoch priamo cez sieťové úložisko. Vďaka tejto možnosti eliminujete potrebu vyberať sieťový disk, zastavovať sieťovú stanicu a tým riskovať nedostupnosť vašich dát alebo aplikácií, ktoré na nej bežia. Za bežných okolností s nekompatibilným diskom od iného výrobcu by bolo potrebné stanicu vypnúť a disk manuálne aktualizovať. Proces by musel prebehnúť na inom počítači s pripojením do odpovedajúceho rozhrania. A to môže byť problém, ak máte len notebooky a nie stolný počítač.

Toto je zároveň proces, ktorý neodborným zásahom môže zapríčiniť stratu dát, zmenu partície alebo formátovania, a tak o dáta nenávratne prídete. Je potrebné zohľadniť aj celkový čas na tento proces, ktorý sa násobne zvyšuje počtom diskov. Aktualizácia firmvéru je ale len jednou zo súčastí celej skladačky vlastností, ktorú vďaka kompatibilným diskom Synology získavate.

synology nas hdd hat3300Zdroj: TOUCHIT

Plus alebo Enterprise?

Výber konkrétnej série závisí od použitej NAS stanice. Pevné disky série Plus majú nižšiu spotrebu energie, avšak disky série Enterprise sú výkonnejšie. Záruka na sériu Plus sú 3 roky, pričom Enterprise dostáva až 5-ročnú záruku. Cenovo sú disky Plus porovnateľné s diskami iných výrobcov. Séria Enterprise je drahšia, no získavate záruku kompatibility diskov pre vašu NAS. Tam má vyššia cena opodstatnenie vzhľadom na prevádzkové výhody, ktoré disky poskytnú.

Pevné disky iných značiek

Samozrejmosťou zostáva, že sieťové úložisko Synology vás nebude limitovať na použitie s diskami iných výrobcov. Je ale celkom logické, že Synology nemôže brať garanciu spoľahlivosti za iných, a tak je možné, že nebudete používať optimálne zvolené disky. A hoci disky vyzerajú na pohľad takmer identicky, sú v nich technologické rozdiely. Iný typ sa hodí do bežného stolného počítača, iný zase do systému nahrávania s IP kamerami alebo ako disk do cloudového úložiska v NAS.

Článok vznikol v spolupráci s firmou Synology

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.