Už sme popisovali viaceré výhody telefónov Galaxy ako je spôsob fotografovania, prechodu zo staršieho telefónu na nový Galaxy či spoluprácu s Windows notebookom. Teraz sa zameriame na ekosystém Samsung, bezpečnosť a výhody pre ľudí, ktorí si kupujú zariadenia Galaxy práve zo slovenskej distribúcie. Zaujímať nás bude aj zabezpečenie dát a najvyššia kvalita servisu zariadení.

Bezpečie nadovšetko

Začnime najprv bezpečnosťou. Samsung Knox je vrstva zabezpečenia zabudovaná priamo do operačného systému Android (a tiež Tizen) na zariadeniach Samsung. Pre vaše dáta poskytuje neprelomiteľnú vrstvu ochrany.

Samsung Knox umožňuje na jednom telefóne dôsledne oddeliť a izolovať osobné a obchodné údaje. Vo veľmi zjednodušenom podaní Knox predstavuje spôsob ako vytvoriť vyhradený priečinok, do ktorého je prístup chránený cez systém Samsung Pass. Sem sa tak dostanete napr. po overení odtlačku prsta alebo zadaní PIN (ale iného, ako používate pri bežnom prístupe k telefónu). Následne ktokoľvek by sa dostal k telefónu a nejakým spôsobom prekonal bežné zabezpečenie, do Zabezpečeného priečinku sa nedostane. A práve sem si môžete ukladať prísne tajné dokumenty, fotografie alebo poznámky.

Samsung Pass bezpečne ukladá prihlasovacie informácie a umožňuje k nim získať prístup najčastejšie pomocou rozpoznania biometrických prvkov. Zabezpečený priečinok tak predstavuje úplne oddelené prostredie súbory ale aj aplikácie v telefóne. K týmto dátam nemá ostatná časť telefónu telefónu žiadny prístup, hoci je to stále ten istý telefón.

V predvolenom nastavení máte po vytvorení zabezpečeného priečinka prístup iba k niekoľkým aplikáciám – je tu Fotoaparát, Galéria, Moje súbory, Kontakty, Kalendár, Internetový prehliadač Samsung a Poznámky. Do vrstvy chránenej technológiou Knox môžete pridať ďalšie aplikácie, ktoré sa uložia na oddelené miesto a nemajú súvis s dátami uloženými v bežnej vrstve telefónu. Samsung Knox je tak prostredie pre vaše tajnosti a vy sa môžete spoľahnúť, že sa k nim nikto nedostane, čokoľvek by sa s telefónom dialo.

Samsung Members

Samsung Members je mobilná, ktorá  ponúka exkluzívny obsah a podporu. S jej pomocou môžete využiť svoje zariadenie naplno. Vďaka nej dostávate ponuky na veci a produkty, ktoré máte radi. Upozorní vás aj na nové aplikácie a rovnako tak udržuje vaše zariadenie neustále aktuálne.

App Store

S aplikáciou Samsung Members sa tiež dostanete k zľavám pri nákupe nových zariadení. Prináša tiež Tipy a triky, ktoré vám pomôžu naplno využiť potenciál vášho zariadenia. Nájdete v nej aj informácie o práve predstavených novinkách, sú tu poznatky expertov a pod.

Moje Galaxy

Moje Galaxy je služba prémiového servisu špeciálne určená pre majiteľov telefónov Samsung Galaxy. Telefón je technické zariadenie, ktoré sa môže pokaziť alebo sa vám môže pri používaní poškodiť. Ak sa tak stane, služba Moje Galaxy vyzdvihne váš poškodený telefón priamo u vás doma (ak ste v práci, tak tam). Zároveň vám zabezpečí opravu v čo najkratšom čase a to výhradne s použitím originálnych náhradných dielov. Máte tak istotu, že telefón je po oprave ako nový a nič mu nebude chýbať. Rovnako bude naďalej fungovať aj jeho pôvodne deklarovaná odolnosť voči vode.

Služba je dostupná pomocou online formulára alebo telefonicky na linke 0800 665 377, kde  zaregistrujte svoju požiadavku na servis. Pri vyzdvihnutí poškodeného telefónu dostanete na dobu opravy ako zápožičku náhradný mobil. Ak pôjde o mimozáručnú opravu, dostanete informáciu o cene servisného zákroku a pokiaľ s ňou súhlasíte, začne sa s opravou.

Po ukončení opravy si operátor s vami dohodne miesto a čas odovzdania opraveného telefónu, spôsob platby a prípadne vyzdvihnutie predtým zapožičaného zariadenia. Služba Moje Galaxy je úplne zadarmo pre prémiové mobilné zariadenia Galaxy (typicky rad S a Note).

Ekosystém zariadení Samsung

Samsung Electronics vyrába veľké množstvo zariadení, na našom trhu sú to smartfóny, tablety, televízory, nositeľné zariadenia, monitory, klimatizácie, vysávače, chladničky, pračky a pod. Takmer všetky zariadenie viete navzájom spojiť pomocou Samsung konta. To je spojovacím tmelom medzi zariadeniami, ktoré vlastníte.

Veľmi dobrý príklad je napr. inštalácia nového televízora. Ak ste niekedy cez diaľkový ovládač zadávali poriadne dlhé heslo do domácej Wi-Fi siete pri inštalácii telefónu, tak viete že to je zdĺhavé. Ak však inštalujete televízor a v jeho blízkosti je telefón Samsung Galaxy pripojený na domácu sieť, situácia s inštaláciou televízora je oveľa jednoduchšia. Na tri kliky nastavíte nový televízor s pripojením na Wi-Fi sieť a tiež môžete preniesť údaje z vášho staršieho (Samsung) televízora do nového, ak ste si ich uložili v rámci Samsung cloudu. Rovnako si zálohy do Samsung cloudu môžete robiť v prípade nositeľných zariadení alebo smartfónov a prenášať ich medzi zariadeniami.

 

Automatické prepnutie slúchadiel z tabletu na smartfón po prichádzajúcom hovore (Auto Switch)

Prepojenie medzi najnovšími smartfónmi a tabletmi cez jedno Samsung konto však ide ešte ďalej. Uvažujme o situácii, že na tablete Galaxy Tab S7+ sledujete film a využívate pritom slúchadlá Buds Pro. Pritom vám niekto zazvoní na váš telefón z rodiny Galaxy S21. V tejto situácii sa vám prepnú slúchadlá z tabletu na smartfón, prehrávanie filmu na tablete sa pozastaví a vy vybavíte telefonát. Táto funkcia sa volá Auto Switch. Po ukončení hovoru sa slúchadlá prepnú späť na tablet a vy pokračujete v sledovaní filmu. Ide o princíp kontinuity využívania zariadení. Rovnako sa dá odblokovať prístup k tabletu, ak sa k nemu priblížite so svojím smartfónom.

Podobne to funguje aj pri pripájaní nositeľných zariadení. Ak sa s inteligentnými hodinkami po ich počiatočnom spustení alebo reštarte priblížite ku Galaxy telefónu, automaticky sa rozpoznajú a ponúknu na párovanie. Toto funguje aj so slúchadlami či šikovnými zariadeniami na hľadanie kľúčov (Smart Tag). Áno, takto si  predstavujeme fungovanie ekosystému viacerých zariadení.

Celkovo Galaxy zariadenia poskytujú naozaj široké spektrum funkcií a možností, aké inde nenájdete. Oplatí sa ich plnohodnotne používať.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.