HMD Global je spoločnosť stojaca za značkou Nokia. 

Spoločnosť teraz čelí vo viacerých európskych krajinách problémom, ktoré pre HMD znamenajú pozastavenie predaja väčšiny smartfónov značky Nokia. Ide napríklad o trh Nemecka a Švajčiarska. Na webových stránkach Nokie sú k dnešnému dňu takmer všetky telefóny uvedené ako vypredané, až na modely Nokia G21 a G11. Zdá sa však, že problémy sú ešte rozsiahlejšie.

Portál Android Authority informuje, že podobný scenár je vidieť aj v prípade krajín ako Francúzsko, Španielsko, Taliansko a dokonca aj domáce Fínsko. V prípade týchto krajín je pritom jediným dostupným telefónom iba model Nokia G21. 

Nokia G21
Nokia G21

Čo sa stalo?

HMD Global je žalovanou stranou v súdnom spore s VoiceAgeEVS LLC. V spore ide o používanie rozšírených hlasových služieb (EVS), na ktoré HMD Global údajne nemá licenciu. Tento štandard kódovania zvuku sa používa najmä pri telefonovaní prostredníctvom VoLTE.

Počas prebiehajúceho súdneho sporu je pomerne ťažké získať vyjadrenie od spoločnosti HMD o dostupnosti telefónov Nokia. Dozvedáme sa však, že spoločnosť podniká viaceré kroky k tomu, aby sa telefóny Nokia dostali čo najskôr späť na trh. Jednou z možností je aj odstránenie podpory EVS z telefónov, ktoré sa budú predávať napríklad v Nemecku.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.