Problém, okrem toho hlavného je, že sa to deje na konkurenčnom prehliadači.

Hneď na začiatok treba povedať, že funkcia Do Not Track je také placebo. Môže fungovať ale aj nemusí a vy sa na to určite nechcete spoľahnúť. Je to už dá sa povedať zavedená funkcia, ktorá by mala stránke „prikázať“ nespúšťať sledovacie skripty alebo o vás neukladať v cookies ďalšie informácie. To sa týka aj URL odkazov predávaných z vyhľadávačov.

Podľa webu ghacks.net ide o to, že výsledky vyhľadávania v Chrome a Firefoxe vyzerajú na pohľad rovnako. Ale iba dovtedy, kým neotvoríte daný odkaz na novej karte. V prehliadači Chrome sa kopíruje cieľová adresa URL, zatiaľ čo vo Firefoxe sa namiesto toho skopíruje sprostredkujúca stránka, ktorá obsahuje sledovacie údaje a tú Google používa na sledovanie aktivity. Problém by mohol byť v tom, že Chrome „pinguje“ cieľové odkazy, aby overil ich funkčnosť. Firefox to nerobí, resp. umožňuje to, ale toto nemá v predvolenom stave zapnuté.

Na to, aby ste sa vyhli sledovaniu na internete, potrebuje čoraz viac času a znalostí. Pre Firefox môžete vyskúšať inštaláciu nejakú doplnku na toto zameraného. Prípadne v nastaveniach súkromia zvoliť voľby Vždy v časti Súkromie a bezpečnosť. Najlepšou voľbou je však Google Search úplne vynechať a používať napríklad DuckDuckGo.

Keď hľadáte obrázky, je pravdepodobne ešte stále lepšia voľba vyhľadávač od Googlu, no časy sa menia a aj v tomto Kačka poriadne postúpila dopredu. Používame ju už roky a len v malom počte prípadov sme museli vo vyhľadávači Googlu zanechať stopu.

do not track manipulationZdroj: ghacks.net

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.