Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Aliancia Fair-play a občianske združenie Slovensko.Digital upozorňujú Ministerstvo školstva, že predĺžením zmluvy na pripojenie škôl k internetu s názvom Infovek 2 mohlo prísť k porušeniu zákona.

Zároveň Ministerstvo vyzývajú, aby začalo komunikovať s verejnosťou a vysvetlilo všetky pochybnosti súvisiace s predĺžením tejto zmluvy ako aj s prebiehajúcou súťažou na projekt EDUNET, ktorý má Infovek 2 nahradiť.

Zákon o verejnom obstarávaní podľa mimovládok presne definuje prípady, v ktorých môžu úrady zmluvu počas jej trvania meniť. Dodatok Ministerstva školstva z 12.9.2016 o predĺžení Infoveku 2 medzi ne podľa nich nespadá, čo môže znamenať, že Ministerstvo jeho podpísaním porušilo zákon.

Problematickou sa Aliancii Fair-play a Slovensko.Digital javí byť aj zmluva z roku 2015, ktorá projekt Infovek 2 nepriamo predlžovala prvýkrát. Ministerstvo pri nej nevyhlásilo verejnú súťaž s argumentom, že požadované pripojenie vie pre školy zabezpečiť iba jeden dodávateľ. Zároveň tvrdilo, že predĺženie projektu má byť iba do doby, kým na školách nebude nový internet cez projekt EDUNET. Ten mal Infovek 2 nahradiť.

Mimovládne organizácie majú za to, že na trhu je viacero poskytovateľov internetového pripojenia a ministerstvo mohlo nastaviť podmienky tak, aby k súťaži ponúk prísť mohlo.

„Vyzerá to tak, akoby Ministerstvo školstva nielenže nebolo schopné ani na dvakrát včas pripraviť plynulý prechod z jedného projektu na druhý, ale túto svoju neschopnosť ešte aj pláta zákonne pochybným spôsobom, ktorý nezaručuje najlepšie  a najefektívnejšie riešenie“, uviedol Pavol Lacko, analytik Aliancie Fair-play.

Aliancia Fair-play preto podala podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, aby predĺženie Infoveku 2 preveril.

Mimovládky zároveň považujú za neprijateľné, že Ministerstvo školstva dlhodobo nereaguje na kritiku verejnosti a časti dodávateľov k spôsobu obstarávania projektu EDUNET, ktorý má Infovek 2 nahradiť.

Ministerstvo dodnes rozumne nevysvetlilo, prečo nakupuje nové pripojenie pre školy centrálne spôsobom, ktorý neumožňuje skutočnú súťaž a nezaručuje najrýchlejšie a najlacnejšie riešenie. Mimovládky preto opakovane žiadali zrušenie súťaže a ponúkli odborné kapacity pre lepšie nastavenie súťažných kritérií. Ministerstvo na pomocnú ruku dodnes nereagovalo.

“Myslíme si, že súťaž na EDUNET je nastavená zle a k našim odborným výhradám sa pridali aj zástupcovia telekomunikačných firiem a lokálnych poskytovateľov internetu. Naše výzvy na diskusiu však Ministerstvo dlhodobo ignoruje a namiesto riešenia situácie len predlžuje starú zmluvu za podozrivých podmienok“ povedal Ján Hargaš zo Slovensko.Digital.

Aliancia Fair-play a  Slovensko.Digial sú presvedčené, že pri projekte v hodnote 80 miliónov eur je povinnosťou Ministerstva, aby vyvrátilo akékoľvek pochybnosti o svojom postupe a presvedčilo verejnosť o vhodnosti zvoleného riešenia.

Sumár údajov k projektom Infovek 2 a EDUNET

  • Koncom roku 2010 podpísal Ústav informácií a prognóz školstva zmluvu na projekt Infovek 2, ktorá školám zabezpečila pripojenie na internet na 5 rokov s trvaním do 27. septembra 2015
  • Infovek 2 mal byť nahradený projektom EDUNET. Pred ukončením platnosti zmluvy na Infovek 2 však Ministerstvo nezabezpečilo realizáciu súťaže na projekt EDUNET.
  • Namiesto toho dňa 25. septembra 2015 podpísalo Ministerstvo s dodávateľom Infoveku 2 novú zmluvu, ktorou v podstate predĺžilo platnosť pôvodnej zmluvy na projekt o rok – kým nespustí EDUNET
  • Na túto zákazku Ministerstvo nevyhlásilo verejnú súťaž, použilo priame rokovacie konanie – a to s argumentom, že dodávateľ je jediný, kto dokáže zabezpečiť požadované technické riešenie
  • Zo samotného názvu zákazky pritom vyplýva, že Ministerstvu išlo skôr o preklenutie obdobia, kým naostro nasadí EDUNET („Pokračovanie poskytovania dátových služieb v rámci projektu Rozvoj informatizácie regionálneho školstva (Infovek 2) na dobu nevyhnutnú do doby implementácie zákazky EDUNET_SK“)
  • Súťaž na EDUNET bola napokon vyhlásená až v decembri 2015. Mimovládne organizácie aj zástupcovia trhu ju kritizovali pre obmedzovanie konkurencie. Súťaž stále nie je uzavretá, Ministerstvo ju dodnes vyhodnocuje.
  • Mimovládky opakovane upozorňovali, že zmluva na Infovek 2 vyprší v septembri 2016 (26.9.2016) a je potrebné transparentne informovať o tom, ako plánuje Ministerstvo postupovať. Pred vypršaním zmluvy však Ministerstvo uzavrelo 12.9.2016 dodatok, ktorý pôvodné 12-mesačné trvanie predĺžil de facto na neurčito do doby, kým nebude zrealizovaný projekt EDUNET.