Schôdza parlamentu bude pokračovať zrejme až 8. novembra 2022, z čoho vyplýva, že hackerský útok je rozsiahly.

Zatiaľ vieme len toľko, že dôvodom je kybernetický útok. Jedna z možností je, že škodlivý kód do parlamentu priniesli na svojich zariadeniach samotní poslanci. Z dôvodu dlhej doby na vyriešenie tohto problému to však skôr vyzerá na útok vedený profesionálmi a to priamo na servery parlamentu.

Nemáme identifikovaný zdroj tohto problému, riešia to technici,“ vysvetľoval pre médiami situáciu predseda parlamentu Boris Kollár. Pôvodne to vyzeralo na vyriešenie problému do 15 minút, ale čoskoro sa ukázalo, že rozsah útoku je oveľa hlbší a pravdepodobne stojí za ním stojí profesionálna hackerská skupina.

Hackeri sa takto môžu dostať k osobným údajom poslancov, čo sú mimoriadne citlivé údaje a tiež sa takto vedia dostať k podkladom pre pripravované zákony. Kolujú aj špekulácie o tom, že hackeri mohli pôsobiť v parlamente už skôr a mohol to byť jeden z dôvodov, prečo niektoré hlasovania spochybňovali samotní poslanci.

Neskôr sa predseda parlamentu vyjadril k incidentu bližšie: „Zaznamenali sme kybernetický bezpečnostný incident. Riešime to aj s Národným bezpečnostným úradom,“ oznámil Kollár. Okrem informačného systému či telefónnych liniek podľa predsedu parlamentu neboli v parlamente funkčné ani registračné pokladnice v jedálni. Pripomeňme, že podobná útok sa odohral aj v Poľsku.

Zistenie príčiny a odstránenie poruchy podľa Kollára bude naozaj trvať niekoľko dní a chce mať istotu, že z parlamentu nič neunikne. „Práve preto som prerušil schôdzu Národnej rady SR až do 8. novembra,“ povedal Kollár. Ak sa však podarí príčinu odstrániť skôr, parlament začne pracovať už vo štvrtok 3. novembra.

Opozícia tomuto vysvetleniu neverí a podozrieva predsedu parlamentu, že sa snaží oddialiť hlasovanie na čas, kedy bude koalícia v parlamente viac poslancov. Podľa predsedu Smeru je to len hra o čas.

Zdroje: DenníkN, TASR, TA3, vlastné

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.