Najočakávanejší smartfón roka je tu, posledná „skladačka“ bola doplnená a my poznáme výsledok, privítajte Samsung Galaxy S8 a S8+.

 

Tlačová konferencia sa skončila, ďakujeme vám za pozornosť. Pripravujeme sumárny článok so všetkými podrobnosťami, sledujte nás aj naďalej.

„HANDS ON“

Pozadie pred začiatkom predstavenia

Na pódium prichádza DJ Koh, prezident divízie mobilnej komunikácie spoločnosti Samsung Electronics a zahajuje predstavenie. Hovorí o novej kapitole, ktorá začína pre smartfóny spoločnosti Samsung.

Nové telefóny budú disponovať novými možnosťami platieb cez NFC a MST. Nechýba ani Samsung Pass a zmodernizovaný Samsung Pay.

Privítajte nové zariadenia, ktoré už v plnej kráse vidíte nižššie :). Poriadne si ich pozrite, vidíte (videli ste) ich ako prví na Slovensku.

Na pódiu je Justin Denisom – Vice Prezident Samsung USA

Samsung a Google úzko spolupracujú, Android vo verzii 7.0 je plne optimalizovaný pre S8, ako aj pre S8+.

Snímač odtlačkov prstov je kvôli veľkému displeju na zadnej strane, ale tlačidlo „Home Button“ a kontextové tlačidlá sú vpredu – softvérové. Hovorí sa, že fungujú inak ako sme zvyknutí – lepšie, na to sme zvedaví.

Justin hovorí o novom infinity displeji, ktorý má HDR certifikáciu – je to skutočný klenot. Tak veľký displej sa zmestil do tak malého tela. Multitaskig a ovládanie jednou rukou bude bezproblémové.

Nová interakcia s telefónom – Bixby

Všimnite si nové tlačilo na ľavej strane, ktoré je určené pre rozhranie Bixby. Vďaka tomu budeme môcť pohodlne pristupovať k rôznym službám a aplikáciám – jediným stlačením.

Nasledovné ovládanie bude hlasom, dotykom, vizuálnymi a textovými príkazmi. Bixby zahŕňa niekoľko prednastavených aplikácií a funkcií – fotoaparát, kontakty, galériu, správy, počasie a pod. V blízkej budúcnosti je v pláne rozšírenie na ďalšie aplikácie od Samsungu a od tretích strán. Pomocou Bixby bude všetko jednoduchšie, ovládanie aplikácií, objednávanie zdielaných áut a mnoho iného.

Samsung Connect je nová aplikácia, vďaka ktorej bude možné ľahko aktivovať IoT zariadenia, prostredníctvom rýchlej konfigurácie – tá má iba 3 kroky. Následne je možné ovládať všetky pripojené IoT zariadenia jednou integrovanou aplikáciou. V dobe rýchleho napredovania IoT je to sľubná funkcia.

Na pódium prichádza druhý Justin a hovorí o spolupráci medzi Bixby a Samsung Connect, ktoré ponúknu úplne iný rozmer používania telefónu a pripojených zariadení. Následne oznamuje dostupnosť smartfónov, ktorú nájdete v spodnej časti článku.

Prechádzame na nové VR okuliare – Samsung VR s Bluetooth ovládačom od spoločnosti Oculus.

Nový ovládač umožňuje jednoduchšie a praktické ovládanie, navigáciu jednou rukou a lepšiu pohybovú interakciu k interaktívnemu obsahu.

Pokračujeme ďalšou Novinkou – dokovacia stanica Samsung DeX, ktorá premení S8/S8+ na pracovnú stanicu – „desktop“. S výkonným procesorom to nebude žiadny problém. V tomto prípade je zaistený aj komfort a vysoká miera zabezpečenia. DeX umožní zobrazovať a upravovať dáta z nového Galaxy telefónu. Malá dokovacia stanica, ktorá urobí „veľký počítač“. Aktuálne je „live“ prezentovaná, vyzerá, že to funguje.

Samsung DeX bude na slovenskom trhu v predaji od 28. apríla 2017 za odporúčanú maloobchodnú cenu 149,90 Eur. DeX je optimalizovaná pre využitie klávesnice a myši. Zobrazuje viacero okien s meniteľnou veľkosťou, kontextové ponuky a klasickú verziu internetového prehliadača.

Spolupráca s Microsoftom a Adobe umožní plnohodnotnejšie používať Office 365 a programy od Adobe, vrátane Acrobat Reader a Lightroom mobile.

Ak potrebujete prístup k aplikáciám s OS Windows, DeX to umožní prostredníctvom partnerských riešení, vrátane Citrix, VMware a Amazon Web Services. Nebude chýbať ani vzdialený a zabezpečený prístup k virtuálnym plochám.

Dokovacia stanica DeX sa k monitoru pripája cez HDMI port. Na pripojenie príslušenstva využijete Bluetooth, USB port a RF.

Ďalšou novinkou je nová 360° kamera druhej generácie – Gear 360. Dnes to je samá novinka. To bude testovania 🙂

Galaxy S8 bude možné prepojiť s kamerou Gear 360, ktorá dokáže, pochopiteľne, urobiť 360° video v 4K rozlíšení a fotografie v rozlíšení 15 MPx.

Gear 360 bude na Slovensku v predaji od 28. apríla 2017 za odporúčanú maloobchodnú cenu 259 Eur.

Aktuálne nám túto kameru podali do rúk na vyskúšanie, nie len nám, celej sále! Sférická kamera Gear 360 je vybavená dvomi 8.4 Mpx snímačmi a objektívmi Bright Lens – so svetelnosťou f/2.2. Na výber bude viacero režimov prehliadania súborov, nástrojov pre úpravu a filtrov. Výsledok by mal byť presne taký, aký si „predstavíte“. 360° video sa bude dať skonvertovať so štandardného formátu, čo umožní jednoduchšie zdieľanie.

Funkcia Live Stream je prítomná a to sa nám páči. S Gear 360 bude možné v reálnom čase „strímovať“ videá vo vysokom rozlíšení na sociálne siete, YouTube alebo do Samsung VR. Kamera je kompatibilná s množstvom príslušenstva, aj od dodávateľov tretích strán.

Výbornou správou je aj kompatibilita s iOS zariadeniami, s macOS a Windows. Prvá generácia Gear 36O túto možnosť nemala. Samsung nejde „hlavou proti múru“ a umožní svoje špičkové produkty používať aj používateľom iných platforiem. To sa nám páči.

V balení S8/S8+ nájdete aj špičkové slúchadlá AKG od spoločnosti Harman (že sa vôbec čudujeme 🙂 ). Slúchadlá majú hybridné uchytenie (v ušiach), ktoré by malo zabezpečiť potlačenie okolitého hluku. Vyrobené sú (potiahnutý kábel) z kovo-látkového materiálu odolného proti zamotaniu.

Úplne nový telefón, aký sme doteraz v podaní Samsungu nevideli, množstvo dohadov sa potvrdilo a toto je výsledok.

Samsung S8 a S8+  prichádzajú s „nekonečným“ infinity displejom, ktorý zaberá takmer celú prednú plochu telefónu. Snímač odtlačkov prstov, ako už bolo avizované, je v zadnej časti, pri objektíve fotoaparátu. Tvar snímača zostal nezmenený.

Galaxy S8 prichádza s 5,8-palcovým QHD infinit displejom a Galaxy S8+ s 6,2-palcovým QHD infinity displejom. Ako ho Samsung nazval, je nekonečný a tak aj vyzerá, obraz od hrany k hrane, skutočne krásne. V tomto prípade je to ešte výraznejšie ako napr. u LG G6. Samozrejmosťou je zaoblený displej, ale už bez prívlastku „edge“, toto bude už samozrejmosťou. Always On Displej zostal taktiež zachovaný.

Galaxy S8 je certifikovaný UHD alianciou MOBILE HDR PREMIUM. Displej bude (mal by) podávať sýte farby a kontrast.

Tak veľký displej v pomerne malo tele by mal umožniť ovládanie jednou rukou, pričom by mali byť na dosah všetky ovládacie prvky. Displej chráni ochranné sklo CORNING Gorilla Glass 5. Toto sklo sa nachádza aj na zadnej strane, to je výborná správa a telefón tak bude dostatočne odolný. Už bežným prvkom u vlajkových lodí Samsungu je zvýšená odoľnosť voči vode a prachu so stupňom krytia IP68.

„Samsung spúšťa novú éru dizajnu, ale aj skvelých služieb pre smartfóny a otvára tak mové cesty k vnímaniu sveta“. Povedal DJ Koh, prezident divízie  mobilnej komunikácie spoločnosti Samsung Electronics. „S8 je dôkazom toho, že dokážeme znovu získať dôvoeru zákazníkov úplne novým vymedzením bezpečnostných možností, a stane sa novým míľnikom trvalého odkazu smartfónov Samsung“ 

Fotoaparát

Obe zariadenia prichádzajú s vynoveným fotoaparátom, predným i zadným. Predný má rozlíšenie 8 Mpx s clonou f/1.7 a automatickým zaostrovaním. Zadný fotoaparát má zachované rozlíšenie 12 MPx, a tiež technológiou DualPixel. Svetelnosť objektívu je f/1.7, čo hovorí za všetko. V zhoršených svetelných podmienkach bude mať výhodu oproti konkurencii, tak je tomu aj v prípade S7/S7 Edge. Fotoaparát dokáže sledovať tvár a zaostrovať na viaceré predmety súčasne (tváre).

Hadvér

Výkon bude „extrémny“. V oboch zariadeniach je nový osemjadrový procesor (2,3 GHz+ 1,7 GHz), 64 bitový, vyrobený 10nm procesom. V závislosti od krajín môže byť zmena, v tomto prípade však iba minimálna. Procesor dopĺňajú 4 GB operačnej pamäte RAM (LPDDR4) a základné úložisko 64 GB (UFS-2.1). Samozrejmosťou je možnosť rozšírenia pamäťe o microSD kartu do 256 GB.

Zariadenia sú vybavené „gigabit-ready“ technológiami LTE (cat 16) a Wi-Fi, ktoré podporujú prenos až 1 Gb/s. Sme zvedaví na rýchlosť sťahovania súborov.

S8/S8+ ponúknu herný zážitok na vyššej úrovni. To vďaka novej grafike (doplníme typ) a Game Pack-u, ktorý obsahuje najlepšie herné tituly, vrátane niektorých na platforme Vulkan API.

Bezpečnosť

Po fiasku s Note 7 bude Samsung dbať na maximálnu bezpečnosť svojich zariadení, ako hardvérovú, tak aj softvérovú. Po softvérovej stránke prichádza vylepšený Samsung Knox, ktorý spĺňa bezpečnostné parametre obranného priemyslu. Okrem toho je k dispozícii viacero biometrických technológií – čítačka odtlačkov prstov, „bleskový“ snímač očnej dúhovky a rozpoznávanie tváre. Sami si zvolíte spôsob zabezpečenia, ktorý vám bude vyhovovať.

Batéria má kapacitu 3000 mAh (S8) alebo 3500 mAh S8+. Samozrejmosťou je podpora rýchleho, ale aj bezdrôtového nabíjania.

Farebné prevedenia

Midnight black, Orchid Gray, Artic silver a Coral Blue. Prevedenie Coral Blue bude na Slovensku dostupné od 1.mája, exkluzívne (iba) pre operátora Orange.

Cena dostupnosť

Samsung Galaxy S8 sa začne predávať na Slovensku 28. Apríla 2017 za odporúčanú maloobchodnú cenu 799 Eur. S8+ bude v cene 899 Eur. Telefóny si môžete predobjednať u vybraných predajcov, od dnešného dňa –  29. marca 2017 do 19. apríla 2017. Ak si ho predobjednáte, príde vám o 8 dní skôr, ako do oficiálneho predaja.

Špecifikácia noviniek

 Galaxy S8Galaxy S8+
OSAndroid 7.0
SieteLTE Cat. 16
Rozmery148,9 × 68,1 × 8,0 mm / 152 g159,5 × 73,4 × 8,1 mm / 173 g
Aplikačný procesorOsemjadrový (2,3 GHz štvorjadrový + 1,7 GHz štvorjadrový), 64bitový, 10nm procesor

Osemjadrový (2,35 GHz štvorjadrový + 1,9 GHz štvorjadrový), 64bitový, 10nm procesor

* Môže sa líšiť podľa trhov a mobilných operátorov

Pamäť4GB RAM (LPDDR4), 64 GB (UFS 2.1)
Displej5,8” (146,5 mm)1 QuadHD+

(2960 × 1440), (570 ppi)

6,2” (158,1 mm)1 QuadHD+

(2960 × 1440), (529 ppi)

1 obrazovka meraná uhlopriečne ako celý obdĺžnik bez odčítania zaoblených rohov
FotoaparátVzadu: Dual Pixel 12 Mpx OIS (F1,7), Vpredu: 8 Mpx AF (F1,7)
Batéria3 000 mAh3 500 mAh
Rýchle nabíjanie káblom i bezdrôtovo

Bezdrôtové nabíjanie kompatibilné s WPC a PMA

PlatbyNFC, MST
KonektivitaWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2,4/5 GHz), VHT80 MU-MIMO, 1024 QAM

Bluetooth® v 5.0 (LE až 2 Mbps), ANT+, USB typ C, NFC,

Lokalizácia (GPS, Galileo, Glonass, BeiDou)

(Pokrytie systémov Galileo a BeiDou môže byť obmedzené).

SenzoryAkcelerometer, barometer, čítačka odtlačkov prstov, gyroskop,
geomagnetický senzor, Hallov senzor, senzor tepu, senzor priblíženia,RGB svetelný senzor, snímač očnej dúhovky, snímač tlaku
AudioMP3, M4A, 3GA, AAC, OGG, OGA, WAV, WMA, AMR, AWB,

FLAC, MID, MIDI, XMF, MXMF, IMY, RTTTL, RTX, OTA, DSF, DFF

VideoMP4, M4V, 3GP, 3G2, WMV, ASF, AVI, FLV, MKV, WEBM

Ďakujeme za pozornosť, tlačová konferencia sa skončila.

Na článku spolupracoval Ondrej Macko – Londýn 

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE