Volkswagen ID4 je svetovým autom tohto roka a my sme ho otestovali veľmi detailne. Urobili sme s ním takmer 1000 kilometrov, boli sme v ňom piati aj prevážali materiál.

Je to typické SUV a je 100 % elektrické. Zrodené je do mesta, kde najviac využije svoje vlastnosti ale dá sa s ním jazdiť aj na diaľku a dokonca aj v teréne.

Volkswagen ID.4 1st. Zdroj: Samo Hindy/TOUCHIT.sk

Volkswagen ID.4 1st. Zdroj: Samo Hindy/TOUCHIT.sk

Testovali sme ho v uvádzacom vyhotovení ID.4 1ST, okrem toho pri štarte predaja existuje aj ešte bohatšie vybavený model ID.4 1ST Max, ktorý má strešné okno, elektricky ovládané dvere batožinového priestoru a ťažné zariadenie.

Dizajn

Karoséria ID.4 má čistý, prúdnicový tvar, ktorý je inšpirovaný prírodou a zabezpečuje veľmi dobrú aerodynamiku s koeficientom aerodynamického odporu len 0,28. Interaktívne svetlomety IQ.Light LED-Matrix adaptívne osvetľujú priestor pred vozidlom. K tomu pripočítajte aj 3D-LED zadné svetlá.

ID.4 s dĺžkou 4,58 metra sebavedome stojí na ceste. Kolesá majú priemer 20 palcov, čo zvýrazňuje športovo-robustný charakter automobilu. Architektúra MEB zabezpečuje ID.4 dlhý rázvor a množstvo priestoru vo vnútri tohto vozidla pre posádku alebo tovar. Batožinový priestor má základný objem 543 litrov a dá sa sklopením zadných operadiel zväčšiť na 1575 litrov (ide o hodnotu pri naložení po strop).

So svetlou výškou 210 mm môže ID.4 jazdiť aj v ľahkom teréne. ID.4 má priemer otáčania približne 10,2 metra.

Interiér

Dotykový displej v strede má uhlopriečku do 12 palcov, na želanie môže byť auto vybavené aj Head-up displejom s rozšírenou realitou. Štandardom je ID.Light, čo je signalizácia smeru zabočenia pri navigácii vo forme modrého svetla. Využíva sa aj pri signalizácii nabíjania tohto vozidla.  Samozrejmosťou je zrkadlenie displeja telefónu na multimediálnom displeji v aute. K autu patrí aj aplikácia We Connect ID. V nej vidno aj priebeh aktuálneho nabíjania. Tiež je možné pomocou nej na diaľku spustiť nezávislé vykurovanie a to aj vtedy, keď vozidlo nie je pripojené k vonkajšej elektrickej sieti.

Volkswagen ID.4 1st. Zdroj: Samo Hindy/TOUCHIT.sk

Volkswagen ID.4 1st. Zdroj: Samo Hindy/TOUCHIT.sk

Prístrojový panel neobsahuje nijaké fyzické tlačidlá a ovládače, všetko je ovládané dotykovo. Najdôležitejšie prevádzkové údaje sú zobrazené na kompaktnom displeji. Práve tu by sme videli priestor na zvýšenie počtu zobrazených údajov a väčšiu konfigurovateľnosť. Evidentne je tu však snaha o zjednodušovanie ovládania auta. Páči sa nám zobrazovanie jasných navigačných povelov na tomto displeji. Samozrejmosťou je hands-free pripojenie mobilného telefónu a jeho bezdrôtové nabíjanie.

Volkswagen ID.4 1st. Zdroj: Samo Hindy/TOUCHIT.sk

Volkswagen ID.4 1st. Zdroj: Samo Hindy/TOUCHIT.sk

Pohon 

Výkon elektrického motora je 150 kW (204 k) a maximálny krútiaci moment je 310 Nm. Ten je k dispozícii okamžite po rozbehu. ID.4 tak zrýchli z pokoja na rýchlosť 100 km/h len za 8,5 sekundy, maximálna rýchlosť je obmedzená na 160 km/h. Testovaný ID.4 1st je zadnokolka, objaví sa aj verzia s pohonom všetkých 4 kolies. Lítiovo-iónová akumulátorová batéria pohonu je uložená v podlahe medzi nápravami pod kabínou posádky. Výsledkom je nízko posadené ťažisko vozidla a optimálne rozloženie hmotnosti na nápravy 50:50.

Volkswagen ID.4 1st. Zdroj: Samo Hindy/TOUCHIT.sk

Volkswagen ID.4 1st. Zdroj: Samo Hindy/TOUCHIT.sk

Dojazd

Podľa normy WLTP je dojazd do 520 km, my sme pri našom teste namerali dojazd bez obmedzovania sa 420 km a testovali sme pri priemernej teplote okolo 5 °C. Konkrétny dojazd veľmi súvisí so štýlom jazdy a okolitou teplotou.

Jazdní asistenti

Z asistenčných služieb sú tu parkovacie senzory kombinované s núdzovým brzdením, udržiavanie auta v jazdnom pruhu, adaptívny tempomat, protikolízny systém Front Assist vrátane funkcie asistencie pri odbočovaní a podpore pri vyhýbaní. Adaptívny tempomat vyhodnocuje dáta z navigácie a rozpoznané dopravné značky a napr. pred zákrutami sám spomaľuje. Rovnako je to pri prechode cez kruhové objazdy, pri vstupe a výstupe z obce a pod.

Volkswagen ID.4 1st. Zdroj: Samo Hindy/TOUCHIT.sk

Volkswagen ID.4 1st. Zdroj: Samo Hindy/TOUCHIT.sk

Batéria a rekuperácia

Na uvádzacom modeli ID.4 1ST je zdrojom elektrickej energie batéria s kapacitou 77 kWh netto. Tá má hmotnosť 493 kilogramov a podľa WLTP umožní maximálny dojazd 520 km. Volkswagen zaručuje, že batéria si aj po ôsmich rokoch alebo najazdení 160 000 km zachováva najmenej 70 % svojej pôvodnej kapacity. Na zvýšenie dojazdu je tu jazdný režim B, kedy elektromotor pri brzdení pracuje ako generátor elektriny a dobíja batériu. Pri mnohých brzdeniach menšou intenzitou v bežnej premávke spomalenie vozidla vtedy zabezpečuje výlučne elektromotor, až pri intenzívnejšom spomalení za plynulo zapájajú hydraulické brzdy. Takto optimálne využívate elektrickú energiu.

Volkswagen ID.4 1st. Zdroj: Samo Hindy/TOUCHIT.sk

Volkswagen ID.4 1st. Zdroj: Samo Hindy/TOUCHIT.sk

Nabíjanie

Na rýchlonabíjacej stanici s jednosmerným prúdom sa dá ID.4 s batériou 77 kWh približne za 30 minút nabiť na ďalších 320 km (podľa WLTP). Maximálny podporovaný nabíjací výkon je 125 kW. V domácej garáži je ideálne mať vlastný wallbox a vtedy je možné batériu nabíjať pomocou 11 kW výkonu. Takto batériu nabijete doplna počas noci a cez môžete jazdiť. Na rýchlonabíjačke ZSE Drive na R1 Terminal Beladice sme strávili 52 minút pri nabití z 15% na 80 % kapacity batérie.

Volkswagen ID.4 1st. Zdroj: Samo Hindy/TOUCHIT.sk

Volkswagen ID.4 1st. Zdroj: Samo Hindy/TOUCHIT.sk

Aktualizácia na diaľku

Celá elektronika vrátane riadiacej jednotky sa dá na diaľku aktualizovať bez návštevy servisu pomocou mobilnej dátovej siete. Dátový súbor sa prenesie do automobilu a inštaluje vždy až po skončení jazdy, nie je teda ohrozená bezpečnosť.

Ceny

Volkswagen chce zaujať aj cenou. Cenovo vstup do modelového radu elektrického SUV tak predstavuje základná verzia ID.4 Life, ktorá sa na Slovensku ponúka od 41 750 eur, pričom tu je už započítaný aj uvádzacím bonusom importéra v hodnote 3000 €. Viac o cenách tohto vozidla sme uviedli v špecializovanom článku. Cena testovaného vozidla ID.3 1st je 47 370 eur.

Technické údaje ID.4 1st

ID.4 1ST
Maximálny výkon150 kW (204 k)
Maximálny krútiaci moment310 Nm
Kapacita batérie netto77 kWh
Maximálna rýchlosť160 km/h
Zrýchlenie 0 – 100 km/h8,5 s
Dojazddo 520 km
Dĺžka4 584 mm
Šírka1 852 mm
Výška1 612 mm
Rázvor2 766 mm
Koeficient aerodynamického odporu0,28
Objem batožinového priestoru543 litrov

Pozrite si viac o cene Svetové auto roka 2021

Volkswagen ID.4 je World Car of the Year 2021

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.