Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Mohlo by sa zdať, že niektoré trendy v stavebníctve zažívajú svoj veľký comeback.

Ak sa spomenú modulárne, resp. prefabrikované kúpeľne, mnohým napadne divoká výstavba sídlisk a bytových domov spred niekoľkých desaťročí, ktorých typickou súčasťou bolo umakartové jadro. Prefabrikované kúpeľne sú ale niečo celkom iné a v súčasnosti majú čoraz väčšie opodstatnenie. Zhrnuli sme o nich to najdôležitejšie.

Kúpeľňa z prefabrikátov nie je prežitok

Tí skôr narodení si určite ešte spomínajú na umakartové bytové jadrá. Neskôr sa prerábanie bytového jadra stalo bežnou súčasťou rekonštrukcií typických panelákových bytov a jednoznačne išlo o krok, ktorý zvyšoval komfort bývania, a to dokonca aj pre susedov. Spôsoby masových výstavieb kúpeľní však mali svoj zmysel nielen v minulosti, ale majú ho aj dnes. Akurát sú realizované už modernejším spôsobom a s využitím aktuálnych technológií.

Prefabrikovaná kúpeľňa vyhotovená podľa aktuálnych štandardov umožňuje masovú výrobu pri zachovaní veľmi rozumných nákladov. Je to podobné, ako keď si pozeráte typizované garážové brány, ktoré sú síce veľmi podobné, ale dajú sa prispôsobiť konkrétnym požiadavkám. Neplatí teda, že každá modulárna kúpeľňa vyzerá rovnako a neexistuje priestor na individuálne úpravy. Pozostáva síce z tzv. systémových stien montovaných na mieste stavby, no zároveň sú možné aj ďalšie zmeny a finálne úpravy podľa konkrétnych želaní.

Kúpeľňa dizajnZdroj: elements.envato.com

Zjednodušenie výstavby a zníženie záťaže

Podobne ako iné segmenty, aj stavebníctvo zápasí s nedostatkom kvalifikovaných pracovníkov. V tomto opäť spočíva výhoda vyššie popisovaného riešenia, pretože nasadenie systémových kúpeľňových stien je omnoho jednoduchšie. Skompletizované steny stačí len osadiť na mieste stavby a následne už iba dotiahnuť do konca ich finalizáciu.

A ako taká systémová stena vyzerá? Hneď pri prvom pohľade vás zaujme rámovou konštrukciou tvorenou profilmi z kovu, rohovými dielmi a kotviacimi prvkami. Do nich je možné ľahko implementovať všetky produkty podľa priania klienta, ako napríklad WC systém, rám na uchytenie umývadla, bidetu, sprchový žľab, kompletné rozvody vody a odpadu a ďalšie komponenty ako vodomer.

Na záver sa oplatí spomenúť ešte jednu dôležitú výhodu. Je ňou nižšia uhlíková stopa v porovnaní s bežným spôsobom výstavby. Vyhotovovanie kúpeľní z prefabrikátov je energeticky efektívnejšie a taktiež pri tomto procese vzniká menej odpadu.

Značky: