V pravidelnom prehľade mobilných aplikácií predstavujeme najzaujímavejšie nové a aktualizované nástroje a hry pre platformy Android, iOS a Windows 10, ktoré nás v posledných týždňoch zaujali.

Boomerang from Instagram

Príkladom aplikácie, pri ktorej sa dá vyblázniť, je nástroj Boomerang. Je možné, že ste o tejto appke už počuli a pokiaľ nie, teraz to napravíte. Boomerang je aplikácia, ktorá vytvorí krátke video, z ktorého vytvorí nekonečnú slučku. Video sa však nebude dookola opakovať iba tak, ako ste ho natočili, ale aj spätne. Preto názov Boomerang.

Používanie aplikácie je veľmi jednoduché. Stačí nájsť nejaký pohyblivý objekt a stlačiť spúšť fotoaparátu. Appka zaznamená video a o sekundu neskôr máte výsledok na displeji telefónu. Ak ste spokojní, môžete si ho uložiť a zdieľať na Facebooku či priamo v Instagrame. V opačnom prípade môžete upraviť jeho rýchlosť alebo video orezať. To v prípade, že výsledok obsahuje aj pár prebytočných záberov.

Od Boomerangu hlbší zmysel nečakajte. Táto aplikácia však dokáže vytvárať krátke vtipné videá, ktoré zábavne vyzerajú.

Google Play
App Store

Firefox Aurora

Firefox Aurora je podobná aplikácia ako Chrome Canary, o ktorej píšeme nižšie, avšak pre prehliadač Firefox. Aj v tomto prípade ide o verziu prehliadača, ktorá nie je určená bežným používateľom, ale vývojárom. Tí môžu testovať najnovšie inovácie a platí to aj pre bežných používateľov. Treba však počítať s tým, že prehliadač nemusí fungovať vždy perfektne a môže obsahovať chyby, s ktorými by ste sa vo finálnej verzii prehliadača nestretli.

Pokiaľ vás však láka, používať najnovšie novinky a experimentálne vlastnosti pre Firefox, Aurora je tá správna aplikácia, ktorú si treba nainštalovať.

App Store

FlyChat

Máte radi chatovacie hlavičky, ktoré ponúka Messenger a radi by ste túto vymoženosť využili aj v prípade iných aplikácií? Flychat ponúka presne túto funkcionalitu. Aplikácia podporuje služby WhatsApp, Telegram, Hangouts, Line, Skype, Facebook Messenger, Google Messenger a ďalšie.

Výhodou tohto nástroja je, že máte vždy po ruke správy z vašich obľúbených komunikačných aplikácií, a to aj bez toho, aby ste museli minimalizovať práve používanú aplikáciu a prepnúť sa do komunikátora. Chválime aj pekný dizajn a výborné spracovanie.

Aplikácia je dostupná zadarmo pre Android. Ponúka nákupy v aplikácii, ktoré okrem iného obsahujú možnosť zmeniť veľkosť chatovacích hlavičiek, upraviť farby a odstrániť reklamy.

App Store

Giphy

Dnešný internet patrí pohyblivým GIF obrázkom. Tie sú čoraz obľúbenejšie na odľahčenie diskusie, vyjadrenie názoru alebo na spestrenie bežnej konverzácie. A pokiaľ by vás zaujímalo, kde vaši známi hľadajú zábavné „gifká“, vyskúšajte aplikáciu Giphy. Ide o najväčšiu knižnicu GIF súborov na svete. K dispozícii je vo webovej forme a taktiež aj vo forme mobilnej aplikácie.

Giphy ponúka niekoľko užitočných nástrojov a nastavení. Môžete si nastaviť, aby sa GIF obrázky automaticky neprehrávali, čo oceníte v prípade obmedzeného mobilného internetu. Nechýba možnosť vyhľadávať obrázky na základe kľúčových slov, ale aj podľa tém. Vybraný GIF obrázok môžete z aplikácie jednoducho zdieľať na Facebook či do komunikačných aplikácií.

Je zrejmé, že táto aplikácia poteší najmä používateľov, ktorí majú pozitívny vzťah ku GIF obrázkom. Ak patríte do druhej skupiny používateľov, potom aplikáciu nemá zmysel sťahovať.

Google Play
App Store

Giphy Cam

Táto aplikácia je priamym doplnkom k appke Giphy. Tá predstavuje najväčšiu knižnicu GIF súborov a pomocou Giphy Cam môžete knižnicu rozšíriť aj o vaše dielo. Ako už názov napovedá, aplikácia umožňuje jednoduchú tvorbu pohyblivých obrázkov. Vaše „gifko“ môžete vytvoriť ako video, prípadne ako súbor fotiek, ktoré sú rýchlo nasnímané v krátkom slede.

Aplikácia obsahuje viacero nástrojov, vďaka ktorým môžete GIF obrázok doviesť do dokonalosti. Okrem rôznych filtrov sú k dispozícii rôzne nálepky, doplnky, emoji a možnosť pridávať text. Ak vás teda nudia klasické selfie fotky, vyskúšajte túto aplikáciu. V rukách kreatívnych používateľov ide o skvelý nástroj, ako tvoriť zábavné alebo unikátne pohyblivé obrázky.

Google Play
App Store

Google Tapety

Najnovšia aplikácia od Googlu má svoje základy v telefónoch Google Pixel. Google Tapety totiž predstavujú jednoduchý nástroj, pomocou ktorého si môžete jednoducho a rýchlo zmeniť pozadie vášho telefónu. Táto funkcia je zabudovaná priamo v systéme Pixelov, ostatné telefóny ju môžu získať vo forme samostatnej aplikácie.

Aplikácia umožňuje pristupovať k obrázkom, ktoré máte uložené v telefóne. Takisto ponúka ďalšie tapety, ktoré sú dostupné na internete. Obrázky sú rozdelené do viacerých kategórií – Zem, Krajina, Mestá, Život, Textúry. K dispozícii je funkcia, ktorá sa postará o to, aby si váš telefón každý deň automaticky nastavil novú tapetu v rámci zvolenej kategórie. Nemusíte sa o nič starať, každý deň vás vaše zariadenie prekvapí novým obrázkom na pozadí.

Pokiaľ si radi skrášľujete telefón, Google Tapety určite vyskúšajte. Je to jednoduchá, ale užitočná aplikácia.

App Store

Chrome Canary

Ak radi používate najnovšie verzie mobilných aplikácií, do pozornosti dávame prehliadač Chrome Canary. Vďaka nemu získate prístup k tomu najnovšiemu, čo Google testuje. Nevýhodou je, že tento prehliadač nie je odladený a úplne optimalizovaný, takže sa môžu objaviť problémy so stabilitou a funkčnosťou. Samotný Google preto odporúča nepoužívať Canary ako primárny prehliadač.

Výhodou aplikácie však je, že obsahuje všetky experimentálne funkcie, ktoré sa môžu, ale aj nemusia objaviť aj vo finálnej verzii prehliadača Chrome. Takisto sa pripravte na množstvo aktualizácií, ktoré bude tento prehliadač dostávať.

Nápady, ktoré sa osvedčia, následne smerujú do beta verzie prehliadača Chrome a až potom do stabilnej verzie aplikácie, ktorá je predinštalovaná v prakticky každom Androide.

App Store

letgo

letgo je nová aplikácia, ktorá je zameraná na jednoduchý bazárový nákup a predaj. Pomocou aplikácie stačí odfotiť produkt, ktorý chcete predať a v priebehu minúty máte vytvorený inzerát. Aplikácia obsahuje pomocné body, takže nahranie inzerátu je naozaj jednoduché a zvládne ho každý.

letgo sa od priamej konkurencie odlišuje tým, že zobrazuje inzeráty vo vašom okolí. V prípade potreby môžete zadať polohu inzerátov manuálne, ale koncept je taký, že nájdete predmet, ktorý vás zaujal a do hodiny ho máte doma, pretože predávajúci býva 2 km od vás.

Na aplikácii chválime jej spracovanie a prehľadné používateľské rozhranie. Veľkou výhodou je zabudovaný komunikátor, s predávajúcim môžete jednoducho komunikovať pomocou správ a bez nutnosti opustiť aplikáciu letgo. Samozrejmosťou sú podrobné profily používateľov.

Google Play
App Store

Sprayscape

Koncept aplikácie Sprayscape je atraktívny. Ide o fotoaparát, pomocou ktorého môžete vytvárať 360° fotografie, ktoré si následne pozriete na Facebooku alebo vo virtuálnej realite. Stačí namieriť telefónom hocikam a dotykom sprejovať – fotiť, čo práve fotoaparát v telefóne sníma na mieste, po ktorom prechádzate prstom.

Z praktického hľadiska však Sprayscape nie je príliš použiteľná aplikácia. Stačí trochu pohnúť rukou a výsledkom bude čudná machuľa rôznorodých záberov. Výsledok si síce pozriete vo virtuálnej realite, ale výpovedná hodnota takýchto fotiek je nulová. Ak chcete fotiť 360-stupňové fotky, odporúčame využiť zabudovanú kameru v aplikácii Google Street View. Sprayscape ako experimentálny nástroj na chvíľu zabaví, ale jeho praktický prínos je malý.

App Store

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit