V budúcnosti chce konať transparentnejšie.

Prehliadač Firefox je obľúbenou alternatívou k prehliadaču Google Chrome nielen v systéme Android. Keďže ide o aplikáciu, ktorá má významný podiel na trhu, tak je aj pod drobnohľadom rôznych spoločností, ktoré sa zameriavajú na ochranu súkromia používateľov. Európska organizácia na ochranu súkromia Noyb, ktorá sa zvyčajne zameriava na veľké korporácie ako napríklad Meta, teraz zamerala svoju pozornosť na neziskovú organizáciu Mozilla. Jej zistenia z vyšetrovania tvrdia, že aj prehliadač Firefox sleduje svojich používateľov nezákonne.

Údajným problémom prehliadača Firefox je nedávno zavedená funkcia  s názvom „Privacy Preserving Attribution“ (PPA). Podla organizácie Noyb ide o zavádzajúci pojem, pretože technológia umožňuje webovým stránkam sledovať správanie používateľov bez toho, aby si najskôr vypýtali povolenie, čo sa javí ako značný zásah do ich súkromia

Mozilla funkciu aktivovala ako predvolenú v rámci aktualizácie softvéru, čo porušuje všeobecné nariadenie o ochrane údajov (GDPR). Toto nariadenie vyžaduje, aby používatelia udelili súhlas ešte predtým, ako sa ich údaje budú môcť zhromažďovať.

Zo strany organizácie Noyb prišla aj kritika. Tvrdí, že Mozilla sa týmto krokom priblížila k projektu Googlu Privacy Sandbox, ktorý tiež presúva sledovanie používateľov na úroveň prehliadača namiesto cookies. Tieto obvinenia však nenechali chladnou ani spoločnosť Mozilla. Vývojár prehliadača sa bráni tým, že ide o obmedzený test PPA technológie, ktorý sa vykonáva iba na vlastných webových stránkach, s cieľom zlepšiť invazívne reklamné praktiky vývojom alternatív.

Organizácia Noyb má však jasný cieľ. Svojou aktivitou sa snaží dosiahnuť zastavenie zhromažďovania údajov a vymazanie už zhromaždených údajov. 

Zdroj: Noyb (cez WinFuture)

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.