V pravidelnom prehľade mobilných aplikácií predstavujeme najzaujímavejšie nové a aktualizované nástroje a hry pre platformy Android, iOS a Windows 10, ktoré nás v posledných týždňoch zaujali.

Pokémon GO

pokemon_logo_web2016_8_nowat

Túto aplikáciu sme v krátkosti spomenuli v hernej rubrike, avšak vzhľadom k rozruchu, ktorý spôsobila na celom svete, si zaslúži väčšiu pozornosť. Nebudeme preháňať, ak povieme, že iba máloktorá novinka upúta na seba toľko pozornosti ako Pokémon GO. Vývojári zo spoločnosti Niantic ju postupne sprístupňovali v jednotlivých krajinách sveta. Ani tento spôsob distribúcie však nezabránil aplikácii, aby sa rozšírila do celého sveta ako infekcia. Tisíce používateľov sťahovali inštalačný súbor z neoficiálnych stránok alebo si vytvárali Apple účty s americkou adresou, aby si ju stiahli.

Neprehliadnite: Pokémon GO: Tipy, triky a všetko, čo potrebujete vedieť

Čím je Pokémon GO taká výnimočná aplikácia? Popravde, neprináša nič nové. Pokémonské hry sú na trhu už 20 rokov a fungujú na rovnakom princípe ako tento mobilný titul – chodíte po hernom svete, zbierate Pokémonov, trénujete ich a bojujete s inými trénermi. Pokémon GO kombinuje tieto herné princípy s rozšírenou realitou – hlavným hrdinom ste vy a herný svet zodpovedá vášmu okoliu. Pokémonov môžete chytiť na ceste, v lese, ale aj v reštaurácii, doma alebo vo vašej práci. Samozrejme, vidíte ich iba na displeji telefónu. Vývojári do hry zapracovali aj lokality PokéStopy a telocvične, kde získate herné predmety a bojujete s ostatnými hráčmi.

Prepojenie herného a virtuálneho sveta je takisto základom hry Ingress. Tá sa dostala na trh koncom roka 2013 a nie je náhoda, že ju vytvorilo štúdio Niantic. Takisto nie je náhoda, že v Pokémon GO nájdete veľké množstvo skutočných miest – databáza pochádza práve z Ingressu. Zatiaľ čo však Ingress bol zábavkou „nerdov“ a „geekov“, Pokémon GO hrajú masy ľudí. Počet používateľov v prvých týždňoch stúpal rýchlejšie ako na Facebooku, Twitteri alebo Tinderi a Pokémon GO bol na internete viac vyhľadávaný ako obsah pre dospelých. Klobúk dole.

A pritom ide iba o mobilnú aplikáciu, ktorá sa pomerne rýchlo stane stereotypnou. Väčšine to nevadí a Pokémonov chytajú aj ďalej. S telefónmi chodia na prechádzku, aby prešli určitú vzdialenosť a z vajíčka sa im vyliahla ďalšia príšerka. Fitness náramky nedokázali ľudí dostať von, Pokémon GO však áno. Pokiaľ ste túto hru neskúšali, dajte jej šancu. Minimálne za stiahnutie (je zadarmo) stojí a možno vás prekvapí. Aj keď ste Pokémonov doteraz nikdy nesledovali.

Na stiahnutie pre iOS, Android

Hyper

hyper_logo_web2016_8_nowat

Hyper je aplikácia, ktorá bola v dobe prípravy článku dostupná iba pre platformu iOS. Ide o užitočný nástroj, ktorý ocenia všetci milovníci internetového videa. Hyper je totiž video-magazín, ktorý je ručne pripravovaný. Aplikácia každý deň ponúka nové vydanie magazínu s 10 manuálne vyberanými videami. Tvorcovia kombinujú nové kvalitné videá, ale aj staršiu tvorbu, ktorú by ste nemali prehliadnuť. V prípade iPhonu si môžete zvoliť témy, ktoré preferujete a takisto si nastavíte, aby sa vám videá v noci počas nabíjania automaticky stiahli do zariadenia. Počas cesty do práce si ich tak pozriete aj bez nutnosti míňať mobilné dáta. Hyper je výborná aplikácia, oceňujeme najmä jej koncept.

hyper_web2016_8_nowat

Na stiahnutie pre iOS

Spontime

spontime_logo_web2016_8_nowat

Spontime je sociálna sieť s výbornou myšlienkou. Spojiť ľudí a dostať ich von. V praxi to znamená, že po vytvorení profilu môžete s kamarátmi zdieľať vaše plány na najbližšiu dobu. Napríklad sa rozhodnete ísť o 18-tej do kina a túto aktivitu uverejníte aj na Spontime. Môžete špecifikovať miesto a čas. Ostatní používatelia môžu na túto udalosť reagovať, pridať sa a komentovať ju. Zdieľanie fotiek však nečakajte, Spontime chce fungovať iba ako platforma na spájanie ľudí. Aby ste sa pomocou aplikácie dohodli a reálne sa stretli vonku.

Môžeme polemizovať, či má aplikácia šancu na úspech – podobnú funkcionalitu ponúka aj Facebook. Vytvárať udalosti na každú kávu alebo večernú prechádzku však môže byť otravné. Výhoda Spontime spočíva v tom, že vami zvolení kamaráti vidia automaticky všetky vaše plány. Udalosti na Facebooku takéto pohodlie neponúkajú.

Na stiahnutie pre iOS, Android

Quartz

quartz_web2016_8_nowat

Quartz je spravodajská aplikácia, ktorá prináša informácie z celého sveta. Na rozdiel od väčšiny konkurenčných nástrojov si nemôžete zadefinovať obľúbené témy – Quartz bude informovať o dôležitých informáciách zo všetkých kategórií. Na aplikácii sme ocenili najmä jej spracovanie. Poskytovanie informácií totiž prebieha vo forme textových správ. Spustíte aplikáciu, bot vás privíta a v krátkosti zhrnie najdôležitejšie novinky za poslednú dobu. Každú správu zhrnie do dvoch viet, v prípade záujmu si môžete vyžiadať viac informácií, zobraziť samotný článok alebo prejsť na ďalšiu aktualitu zo sveta. V praxi to funguje naozaj skvelo. Škoda, že aplikácia je aktuálne dostupná iba pre iOS zariadenia.

Na stiahnutie pre iOS

Avast Photo Space

avast_web2016_8_nowat

Túto aplikáciu ocenia najmä používatelia iPhonov so 16 GB úložiskom. Aplikácia totiž plní dve funkcie – automaticky alebo na požiadanie vám zálohuje fotografie do vybraného cloudového úložiska (Dropbox alebo Disk Google) a následne, po zálohovaní, optimalizuje ich veľkosť v telefóne. V praxi to funguje veľmi dobre, pretože v telefóne nepotrebujete mať uložené fotky v plnom rozlíšení – postačia vám mierne komprimované verzie v nižšom rozlíšení. Na displeji telefónu si rozdiel nevšimnete a originály máte v prípade potreby uložené v cloude. Vďaka Avast Photo Space môžete mať v iPhone uložených eventuálne až 7-krát viac fotiek. Škoda len, že aplikácia neponúka možnosť iba optimalizovať fotky pre tých, ktorí si zálohujú iným spôsobom. Možno táto funkcia pribudne neskôr.

Na stiahnutie pre iOS

KAYAK

kayak_web2016_8_nowat

KAYAK nie je novinka, ale táto aplikácia sa počas leta hodí. A oceníte ju aj neskôr, pretože ide o výborný spôsob, ako kontrolovať ceny leteniek a hotelov. Môžete si zadať miesto odletu a cieľovú destináciu a aplikácia vám vyhľadá celkovo najlacnejšie letenky alebo najlepšie ceny pre vami vybraný termín. V prípade záujmu sú k dispozícii tzv. upozornenia – vytvoríte si upozornenie a aplikácia bude v pravidelných intervaloch kontrolovať zmenu ceny letenky alebo ubytovania v hoteli. KAYAK takisto obsahuje informácie o jednotlivých letiskách a súčasťou aplikácie je sledovanie polohy lietadla v reálnom čase. Taktiež si môžete vytvoriť itinerár pre vašu cestu. Je to užitočná appka pre každého cestovateľa.

Na stiahnutie pre iOS, Android

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit