V porovnávacom teste dokonca predbehol aj Safari od Apple.

Prehliadače sa počas rokov stali veľmi zložitými, pričom vývojári stále dbajú na to, aby poskytovali okrem bohatých funkcií aj potrebný používateľský komfort. Vývojári sa očividne poriadne pozreli aj na kód Google Chrome, ktorý optimalizovali. Týmto krokom prehliadaču Chrome zvýšili výkon, čím v porovnávacom teste Apple Speedmeter predbehol aj prehliadač Safari, čím sa stal najrýchlejším prehliadačom v systéme MacOS. Dobrou správou pritom je, že tieto vylepšenia sa nedotkli iba verzie pre MacOS, ale všetkých dostupných verzií Google Chrome 99.

Porovnávací test od Apple bol vydaný v roku 2014, no už vo verzii 2.0 z roku 2018 bolo stanovené najvyššie dosiahnuté skóre. To sa ustálilo na hranici 277 bodov. Tento výsledok dosiahol MacBooku Pro s čipom M1 Max a prehliadačom Safari. Avšak po vydaní verzie Google Chrome 99 bola konečne prekonaná “magická hranica” 300 bodov.

Chrome vs. SafariZdroj: AndroidPolice
Safari vs. Chrome

Google tento výsledok dosiahol aj vďaka zmenám a optimalizácii, ktoré nová verzia prehliadača obsahuje. Ide však o dlhodobý proces, ktorý započal už dávnejšie. Prehliadač Chrome je vďaka tomu oproti Safari o 7 % rýchlejší. V grafickom výkone rozdiel narástol dokonca až na 15 %. Počas používania prehliadača Chrome v systéme MacOS nie je možné vždy rozpoznať jeho vyššiu rýchlosť, ale výsledky testov hovoria jasne.

Narastajúca rýchlosť prehliadačov je vo svojej podstate väčším prínosom, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Webové aplikácie budú môcť byť vďaka tomu komplexnejšie a prepracovanejšie.

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.