Sme zvedaví, koľkých používateľov sa dotkne tento problém.

Google sa vyjadril, že vo svojom prehliadači ukončí podporu procesorov, ktoré nemajú inštrukcie SSE3 (Supplemental Streaming SIMD Extensions 3). K téme sa vyjadril web MSPoweruser a správu pôvodne priniesol Google. Od verzie Google Chrome 87 bude na novú zmenu upozorňovať.

Prvá verzia, do ktorej sa zmena podpory premietne, bude Chrome 89. Pre vašu predstavu to budú napríklad procesory Intel Core 2 Duo alebo Intel Atom či napríklad Celeron M. Avšak väčšina procesorov vydaných po roku 2005 už v sebe obsahuje podporu inštrukcií SS3. Ak aj nie, nemuseli ste o tom vedieť. Windows 10 totiž na svoj beh vyžaduje podporu minimálne SSE3.

Tí z vás, ktorí nemáte kompatibilný procesor, nebudú môcť novú verziu nainštalovať. Zmena by vo výsledku nemala ovplyvniť Chromebooky a minimum PC používateľov či napríklad tých s počítačmi od Applu. Keďže 64-bitové CPU už SSE3 majú v základe.

Otázkou teraz zostáva, ako to bude s ostatnými prehliadačmi na báze Chromium. Či zavrhnú kompatibilitu na staré CPU s novým jadrom a pôjdu tzv. v šľapajach Googlu, alebo si Microsoft upraví jadro podľa seba a pre svoj Edge nebude vyžadovať SS3.

google chrome

Zdroj: MSPoweruser

Prečítajte si aj:

Chrome zmenil zobrazenie kariet: Návod, ako ho vrátiť naspäť

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.