API môže prinútiť displej smartfónu, aby zostal zapnutý.

Pripravovaná aktualizácia prehliadača Chrome môže umožniť webom, aby zabránili vypnutiu obrazovky telefónu. Táto možnosť je už dlhšie aplikovaná, pokiaľ v prehliadači Chrome streamujete YouTube alebo Netflix, pričom podľa správ portálu BleepingComputer je možné, že čoskoro túto možnosť budú môcť ponúkať aj ďalšie weby.

Zabránenie vypnutiu displeja sa môže dosiahnuť pomocou rozhrania API WakeLock, ktoré umožní webovým serverom požiadať, aby zariadenie pozastavilo funkcie na úsporu energie, ako napríklad vypnutie displeja po tom, čo sa používateľ nedotkol zariadenia.

Využitie je veľké

Existuje veľa možností použitia rozhrania WakeLock. Mohlo by tak napríklad ísť o zastavenie časového limitu na stránkach s receptami v čase, keď je kuchár zaneprázdnený miešaním ingrediencií a má ruky od cesta alebo krému. Rovnako sa táto možnosť pozastavenia časového limitu obrazovky môže využívať pri dlhých PDF súboroch, kedy má používateľ istotu, že sa displej počas prezentácie nevypne.

BleepingComputer ďalej poznamenáva, že API by tiež mohlo zabrániť webovým serverom v používaní chaotických hackov, aby sa zabránilo vypínaniu obrazoviek (napríklad vložením malého, opakujúceho sa obrazového prvku).

Nevýhodou však je aj fakt, že existuje určitý potenciál na zneužitie, najmä pri ťažení kryptomeny. Zdá sa, že v súčasnosti neexistuje spôsob, ako informovať používateľov o tom, že konkrétny web používa rozhranie WakeLock. Dúfame, že sa to zmení, keď bude táto funkcia širšie implementovaná.

Zdroj: TechRadar

Prečítajte si aj:

MX Player vylepšuje podporu pre Chromecast. Videá je možné streamovať už aj z pamäte smartfónu

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.