Dostupné sú v počítačoch so systémom Windows, Macoch, Chromebookoch a ďalších.

Nové funkcie sú zavádzané vo verzii Chrome 108. Spoločnosť Google zavádza dva nové režimy šetrenia pamäte a energie. Samotné názvy veľmi presne vystihujú ich účel – majú zlepšiť výkon prehliadača a predĺžiť výdrž batérie. Je teda jasné, že druhú funkciu využijete pri prenosných počítačoch napájaných z batérie.

Nová ponuka Výkon sa zobrazí na bočnom paneli v nastaveniach po aktualizácii prehliadača na verziu 108. Funkcia zabezpečí, aby sa pamäť pri neaktívnych kartách uvoľňovala, čo zabezpečí, aby tie aktívne fungovali čo najplynulejšie. Zároveň zostane ešte dostatok zdrojov pre ostatné aplikácie v počítači.

Počas uvoľnenia pamäte neaktívne karty zostanú stále viditeľné. Ich opätovné aktivovanie prebehne okamžite po tom, čo kartu znova otvoríte. Tá teda zostane zatiaľ v lište, ale nebude spotrebovávať žiadnu pamäť.

Prehliadač Google Chrome dostáva dve šetriace funkcieZdroj: TOUCHIT

Prehliadač bude v adresnom riadku vpravo zobrazovať aktívny stav šetriča pamäte samostatnou ikonou. Po kliknutí na ňu sa zobrazí koľko KB pamäte sa uvoľnilo pre iné karty. Google tvrdí, že prehliadač vďaka tejto funkcii využíva až o 30 % menej pamäte. Priamo v nastaveniach funkcie je možné zvoliť podrobné správanie šetriča pamäte, kde je možné spravovať aj výnimky, na ktoré nebude mať vplyv, a karty nechá stále aktívne.

Okrem šetrenia pamäte určite príde vhod aj šetrenie energie, predovšetkým na cestách alebo pracovných sedeniach. Predĺžiť výdrž batérie je možné zapnutím funkcie Úspora energie. Prehliadač obmedzí aktivitu na pozadí a ďalšie vizuálne efekty, čo však môže mať vplyv na výkon grafických operácií. Aj pre túto funkciu je pripravená samostatná ikona umiestnená vpravo vedľa adresného riadka a profilovej fotografie. 

Prehliadač Google Chrome dostáva dve šetriace funkcieZdroj: TOUCHIT
Aktivovanie „flags“ v prehliadači Chrome

Nastavenia šetrenia energie zahŕňajú položky – zapnúť len vtedy, keď je batéria na 20 % alebo menej a zapnúť, keď je môj počítač odpojený od siete. Pokiaľ však nemáte nové funkcie v prehliadači Chrome dostupné, tak ich môžete manuálne aktivovať vložením príkazov chrome://flags/#battery-saver-mode-available a chrome://flags/#high-efficiency-mode-available do adresného riadku a aktivovať ich.

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.