Aktuálne prebieha v Nitre 22. Medzinárodný veľtrh strojov, nástrojov, zariadení a technológií. Redakcia touchIT si sem zašla a pripravili sme pre vás ukážky 3D tlačiarní, ktoré sú už dostupné na Slovensku.

Hneď v prvom pavilóne A prezentujú svoje koncepty vysoké školy. Veľkej popularite sa tešia hlavne tlačiarne, ktoré pri tlači využívajú vlákno, pričom výsledná 3D model sa vytvára z umelej hmoty (PLA alebo ABS).

NitraStrojarenskyVeltrhVlákno sa pri tlači dostáva k tlačovej hlave, ktorá zahriatu umelú hmotu dostáva na správne miesto vo vznikajúcom modeli.

Videli sme viaceré inovačné prístupy, cena najlacnejšej 3D tlačiarne na tomto veľtrhu bola okolo 500 Eur.

NitraStrojarenskyVeltrh-3Takéto tlačiarne vznikajú hlavne z nadšenia ich tvorcov. Pozrieť si ich môžete v pavilóne A na Nitrianskom výstavisku ešte do piatku

NitraStrojarenskyVeltrh-4V pavilóne M3 nás zaujala výstavka firmy BIBUS, čo je špecialista na 3D tlač na Slovensku. Vystavujú napr. tlačiareň Cube Color Duo v cene od 2600 Eur.

NitraStrojarenskyVeltrh-7Tá je schopná tlačiť dvoma vláknami a to pomerne rýchlo. Ovládať sa dá dotykovým panelom na prednej strane.

NitraStrojarenskyVeltrh-8Tlačiareň sa dá aj otvoriť a presne tak vidíte ako sa pohybuje tlačová hlava a ako vedú do nej vlákna.

NitraStrojarenskyVeltrh-9Súčasťou tlačiarne je aj dvojica ventilátorov, ktoré slúžia na chladenie vytlačeného materiálu.

 

NitraStrojarenskyVeltrh-10Táto tlačiareň má na boku aj dva USB porty. Pripojením USB kľúča s predlohou môžete okamžite tlačiť.

 

NitraStrojarenskyVeltrh-12Ďalší spôsob tlače je taký, že si model vytvoríte kreslením na iPhone a cez Wi-Fi pripojenie ho prenesiete do tlačiarne.

 

NitraStrojarenskyVeltrh-13BIBUS vystavoval aj lacnejšiu 3D tlačiareň CUBE s možnosťou tlače s jedným vláknom.

 

NitraStrojarenskyVeltrh-14Takto potom vyzerajú výtlačky z tejto tlačiarne

NitraStrojarenskyVeltrh-15Presúvame sa do pavilónu M4, kde sme našli viacero 3D tlačiarní. Napr. je tu profesionálny model Eden260VS od firmy Stratasys.

NitraStrojarenskyVeltrh-16Pozrite si aj výtlačky z takýchto modelov tlačiarní.

NitraStrojarenskyVeltrh-18Na plochu výstaviska v Nitre sa na našom portáli ešte vrátime a pozrieme sa na 3D skener a tiež okuliare Oculus Rift.

 

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.