Softvér sa adaptuje na nový procesor rýchlejšie, ako mnohí predpovedali.

Obavy boli na mieste. Faktom bolo, že procesor Apple M1 postavený na architektúre ARM nebol kompatibilný s aplikáciami ako CPU x64 (prípadne x86) od Intelu. Najnovšie prichádza práve prehrávač VLC s podporou pre tento procesor.

Používatelia nových zariadení od Applu mohli mať obavy z kompatibility a bolo potrebné chod softvéru a emulovať cez nástroj Rosetta 2. Na každej emulácii sa ale stráca výkon. To však možno nebolo až tak badateľné a povedzme pri prehrávaní filmov vo Full HD ste nemuseli vôbec postrehnúť zníženie výkonu.

Teraz na tom už nezáleží a VLC od verzie 3.0.12.1 je plne kompatibilný s procesorom Apple M1. To dáva svieži vietor používateľom týchto počítačov, že nielen obrovské firmy ako Microsoft, Adobe alebo Corel budú schopné zaručiť kompatibilitu s touto platformou. Dilema, či kúpiť „meka“ teraz alebo radšej počkať na ďalšiu generáciu tak opäť stráca na význame.

Kúpiť napríklad MacBook Air s CPU M1 je logický krok a s veľkou pravdepodobnosťou nemá zmysel čakať minimálne rok na inovované série. Najmä však netreba dávať čas softvérovým vývojárom, keďže počet programov natívne podporujúcich nový procesor narastá.

Zdroj: VLC Changelog

Prečítajte si aj:

Samsung pripravuje konkurenciu pre procesor M1 od Applu

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.