Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Operátor SES vyšle sedem nových družíc na strednú obežnú dráhu na nosiči Falcon 9. Nové satelity výrazne zvýšia výkonnosť už osvedčenej siete O3b.

SES vypustí ďalšiu generáciu svojej zostavy družíc na strednej obežnej dráhe (MEO) prostredníctvom rakiet Falcon 9 spoločnosti SpaceX. Obom dlhodobým partnerom sa už podarilo zdolať niekoľko míľnikov vesmírneho priemyslu. SES bol prvým satelitným operátorom, ktorý vyslal komerčnú družicu na geostacionárnu dráhu (GEO) na nosiči SpaceX. Neskôr sa družica SES stala prvým nákladom vyneseným raketou SpaceX s viacnásobne použitým komponentom. Ďalším, rovnako prelomovým projektom oboch spoločností, bude v roku 2021 vypustenie satelitov O3b mPOWER s prenosovou kapacitou merateľnou v terabitoch za sekundu.

Systém O3b mPOWER bude spočiatku pozostávať zo siedmych vysokovýkonných satelitov s nízkou latenciou prenášaného signálu. Každá družica bude z MEO vysielať tisíce široko prispôsobiteľných lúčov, ktoré budú zabezpečovať prenos dát pre účely telekomunikácií, cloudových služieb a vládnych zložiek na rôznych trhoch. Súčasťou O3b mPOWER budú tiež inteligentné, pre danú aplikáciu prispôsobené, koncové uzly nazývané Customer Edge Terminals. Integrácia s pozemnou infraštruktúrou SES a dynamická optimalizácia pomocou nedávno predstaveného softvérového systému Adaptive Resource Control (ARC) ďalej zvýši na trhu nevídanú flexibilitu systému O3b mPOWER.

„Ekosystém O3b mPOWER sa rýchlo rozrastá s tým, ako sa nám darí nadväzovať tie správne partnerstvá potrebné na vybudovanie tohto mimoriadne inovatívneho komunikačného systému,“ hovorí Steve Collar, výkonný riaditeľ spoločnosti SES. „Spolupráca so SpaceX priniesla za posledných sedem rokov niekoľko významných posunov pre celý satelitný priemysel, ktoré otvorili nové príležitosti na kľúčových trhoch a zlacneli prístup k inováciám z vesmíru. Sme veľmi radi, že je SpaceX naším partnerom pri spustení O3b mPOWER. Tento, vskutku historický projekt, poskytne širokopásmové pripojenie všetkým ľuďom, ktorí dnes majú obmedzený prístup k internetu.“

„Teší nás, že si spoločnosť SES opäť vybrala Falcon 9 k vypusteniu jej prelomového komunikačného systému,“ hovorí Gwynne Shotwell, prezidentka a prevádzková riaditeľka spoločnosti SpaceX. „SES je dôležitý dlhodobý partner SpaceX, ktorý nás plne podporuje vo vývoji viacnásobne použiteľných nosných rakiet. Sme hrdí, že môžeme byť súčasťou úsilia spoločnosti SES priniesť na trh takéto revolučné riešenia globálnej konektivity.“

Systém O3b mPOWER rozširuje súčasnú zostavu družíc O3b na MEO, ktorá dnes poskytuje konektivitu čo do kapacity porovnateľnú s káblovým pripojením v bezmála 50 krajinách sveta. Sieť O3b je jediný systém svojho druhu na nižšej orbite než GEO, ktorý sa plne osvedčil technicky, operačne aj z komerčných hľadísk.

Viac o systéme O3b mPOWER nájdete na interaktívnej platforme o3bmpower.ses

Značky: