Nová funkcia zachraňuje ľudí v núdzi.

Trojica študentov, ktorí sa vybrali na kaňoning v Utahu a uviazli v oblasti bez pokrytia mobilným signálom, vďačí za svoju záchranu novej funkcii v iPhonoch 14. Je ňou núdzové satelitné pripojenie, ktoré bolo spolu s aktuálnym radom jablčným telefónov predstavené v septembri 2022.

Ako informuje portál AppleInsider.com na základe informácií Utažskej televízie KUTV, ktorej študenti poskytli rozhovor, rozhodli sa zdolať kaňon, ktorý bol podľa ich informácií nenáročný na prechod. Vo vnútri kaňonu ale narazili na lokalitu, v ktorej bola nečakane hlboká voda, čo mohlo byť spôsobené upršanou zimou v štáte Utah.

Dvaja zo študentov uviazli v zaplavenej časti kaňonu, kde im voda siahala až po hruď a nemohli sa dostať von. Situácia začínala byť vážna, pretože sa na nich začali prejavovať známky podchladenia. Tretiemu študentovi sa však v úzkom kaňone podarilo odoslať správu cez satelit na núdzové číslo 911.

Trvalo to ale istý čas, pretože podľa študenta bol niektorý zo satelitov vo vhodnej polohe na získanie dostatočného signálu len asi každých 20 minút (treba mať na pamäti, že boli na dne úzkeho kaňonu, kde je problém aj so satelitným signálom).

Počas čakania na záchrannú službu sa trojici podarilo dostať zo zatopenej časti kaňona pomocou lana a karabín. Jeden zo študentov ale následne upadol do hypotermického šoku, takže sa im z kaňona nepodarilo uniknúť úplne. Namiesto toho našli naplavené drevo a založili si oheň, aby sa zohriali, kým im prišli na pomoc záchranári.

Bola nimi posádka vrtuľníka zo Salt Lake City, ako aj záchranári z Arizony. Študentov sa im napokon podarilo zachrániť bez zranení. Ide už o niekoľký podobný prípad, predtým sa niečo podobné stalo napríklad na Aljaške, kde uviazol muž na snežnom skútri v divočine.

Služba núdzového satelitného pripojenia je dostupná pre všetkých používateľov iPhonu 14 vo vybraných krajinách. Funkcia je zatiaľ na dva roky bezplatná, ale spoločnosť Apple sa ešte nevyjadrila, koľko bude stáť v budúcnosti.

Zdroj: AppleInsider.com, Kutv.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.