Možno máte doma televízor aj s HDMI portom, ktorý však ani len netuší o niečom takom ako je YouTube, Netflix alebo HBO GO.

Možno by ste to radi zmenili a presne na to je určený streamovací box s Android TV a ďalšími službami na palube. Ten prináša inteligencie plné priehrštie a dá sa dobre využiť v domácnosti, ale z hľadiska rozmerov a hmotnosti si ho zoberiete aj na chatu alebo na cesty. My sme si vyskúšali dve úplné novinky na našom trhu, konkrétne sú to zariadenia od firmy Homatics.

Homatics Box Q

Toto zariadenie prichádza v podobe malej krabičky s hmotnosťou menej ako pol kila a veľkosťou externého 2,5“ disku. Na prednej strane je len LED dióda a prijímač IR signálu od diaľkového ovládania. Zaujímavé je to však vzadu, kde sa pripája externý napájací zdroj (12 V), Ethernet, HDMI 2.1 port na spojenie s televízorom alebo displejom, potom je tu AV výstup napr. na napojenie staršieho televízora bez HDMI portu, optický výstup zvuku S/PDIF a port USB-C na spojenie napr. s externým diskom na prehrávanie multimediálneho obsahu z neho, prípadne na možnosť nahrávania v niektorej z aplikácii.

Nemáte externý disk s USB-C portom? Nevadí, na pravej strane je ešte USB 2.0 a USB 3.0 port a čítačka na microSD kartu. Opäť sú to možnosti ako prehrať na pripojenom zobrazovacom zariadení externý obsah, ktorý nie je na internete alebo v domácej sieti, ale máte ho ako súbor (napr. fotky v JPG, hudba v MP3, videá ako MP4 či MOV). Box Q pritom podporuje moderné formáty ako napr. H.265 či VP9 Profile-2.

Inštalácia

Diaľkové ovládanie sa pred prvým pripojením páruje s prijímačom. Ide o dlhšie stlačenie dvoch tlačidiel na DO. Nasleduje pripojenie na internet (cez kábel alebo Wi-Fi), potom spárovanie s Google účtom (cez počítač či smartfón alebo manuálne cez diaľkový ovládač).

Android TV

Od tejto chvíle začínate Box Q reálne využívať. Konkrétne sa vám zobrazí prostredie Android TV a máte možnosť si nainštalovať aplikácie či využívať už tie nainštalované. Jednou z najdôležitejších je YouTube spárovaný s použitým Google účtom. A tiež je tu Netflix, kde sa prihlásite so svojím účtom a predplatným. Práve na Netflixe a YouTube reálne využijete, že tento streamer podporuje rozlíšenie až 4K. Ak teda máte pripojený televízor alebo monitor v tomto rozlíšení, môžete to naplno využiť.

Samozrejme, nainštalovať sa dajú aj aplikácie pre Antik TV, Skylink Live, HBO Go, Magio Go, Mall TV, KODI a pod. Ak máte chuť platiť za filmy alebo hudbu, využijete Google Movies či YouTube Music. Alternatívne je tu aj Spotify, Prime Video alebo Twitch. Rovnako si pomocou tohto zariadenia môžete zahrať hry aj s pripojenou ovládacou konzolou.

Na diaľkovom ovládači sú priame tlačidlá na Netflix, YouTube, PrimeVideo a Google Play. Okrem toho je tu nastavenie hlasitosti, zapnutie/vypnutie pripojeného monitora a vstup do menu.

Chromecast na spojenie s mobilom

Tento streamovací box sa dá využiť aj inak. Slúži zároveň ako Chromecast, teda na pripojené zobrazovacie zariadenie sa môžete pripojiť napr. pomocou telefónu, tabletu alebo notebooku. Je to veľmi jednoduchá cesta ako zobraziť fotky či videá zo smartfónu na veľkej obrazovke. Funguje to na prvé zapnutie cez aplikáciu Google Home. Ak ste s oboma zariadeniami pripojení na rovnakej sieti, potom stačí napr. keď pri prehrávaní videa na smartfóne kliknete na ikonu prehrávania na externom zariadení. A hotovo, obraz máte na displeji televízora.

Pomocník Google ovládaný hlasom

Na diaľkovom ovládači je tiež tlačidlo na využitie Google Assistant cez hovorené slovo. Aj preto je na diaľkovom ovládači umiestený aj mikrofón. Môžete sa tak opýtať napr. na aktuálne počasie alebo vyhľadať hlasovo film podľa vyslovenia mena herca. Vyskúšali sme to aj v slovenčine a naozaj to celkom pekne funguje. Budete lepšie, ak budete vyslovovať slová správne a trochu pomalšie. Odpoveď získate na obrazovke televízora a tiež zvukovo. Toto je ešte tak trochu v plienkach. Napr. hovorená odpoveď na počasie je taký mix slovenčiny a angličtiny. Ale dá sa to pochopiť. Takto sa dajú cez Box Q ovládať aj externé zariadenia ako sú inteligentné žiarovky, klimatizácia a pod.

Vysoký výkon

Z hardvérového hľadiska ide o výkonné zariadenie s podporou 4K UHD/60 fps. Základom je 4-jadrový procesor Amlogic S905X3, 2 GB RAM a 8 GB eMMC. Operačný systém je Android 10, zvuk podporuje Dolby Audio. Z bezdrôtových napojení je tu Wi-Fi 5 (vrátane 5 GHz siete) a Bluetooh 4.2.

Cena: 79,90 €

Homatics Dongle Q

Homatics Dongle Q

Homatics Dongle Q. Zdroj: AB-COM

Už sme spomenuli, že takéto zariadenie si môžete zobrať so sebou aj na cesty a ak sú rozmery a hmotnosť dôležité, potom sa vám možno lepšie hodí streamer Dongle Q. Ten má hmotnosť len 260 gramov. Je od toho istého výrobcu a parametricky sa veľmi podobá na Box Q. Je však naozaj vo vyhotovení dongle, teda o niečo väčší ako USB kľúč.

Dongle Q sa pripája priamo na HDMI port televízora alebo monitora. Vyžaduje externé napájanie, napájací zdroj je v dodávke, ale použiť môžete aj napájací zdroj od smartfónu s koncovkou microUSB. Súčasťou dodávky je aj rovnaké diaľkové ovládanie s rovnakým párovaním a rýchlymi tlačidlami.

Keďže tu okrem napájacieho adaptéra a HDMI 2.1 pripojenia iné porty nie sú, celá činnosť je podmienená bezdrôtovým napojením. Dongle Q podporuje Wi-Fi 5 a Bluetooh 4.2 pripojenie a celé nastavovanie je vhodné realizovať pomocou Android smartfónu.

Je to rýchla cesta na pripojenie na domácu Wi-Fi sieť a prepojenie s Google účtom, musíte si ale spomenúť na heslo ku Google účtu, lebo sa pri pripojení vyžaduje. Všetko ostatné je automatické vrátane kontroly aktualizácie softvéru.

Ak nemôžete nastavovať pomocou smartfónu, inštaláciu realizujete pomocou diaľkového ovládania, kde zadávate heslo na Wi-Fi sieť a tiež údaje o Google účte manuálne. Je to trochu dlhšie, ale nie je to nič namáhavé.

Opäť končíte pri rozhraní Android TV a už si môžete vychutnať zábavu s YouTube, Netflixom a pod. Základom Dongle Q je operačný systém Android 10 a 4-jadrový procesor Amlogic S905Y2 a 2 GB RAM.

Celé prostredie pracuje veľmi rýchlo. Obraz je opäť s podporou 4K Ultra HD a ako ďalšie využitie je tu funkcia tohto dongle ako Chromecast pripojenia. Opäť je možné aj prepojenie s inteligentnou domácnosťou.

Na rozdiel od zariadenia Box Q, nie je možné prehrať súbory, ktoré máte priamo na pamäťových médiách ako je externý disk alebo microSD karta. To v mnohých prípadoch ani nie je nutné. Stále však môžete pristupovať k súborom uloženým na médiách, ktoré máte v domácej sieti. A to je častejší prípad. Výhodou je práve jednoduchosť použitia a kompaktnosť vyhotovenia tohto zariadenia, pričom prináša do domácnosti šikovné funkcie.

Cena: 69,90 €

Obe zariadenia sme mali požičané od firmy AB-COM.

Značky: