Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť ZKW vyrába v slovenskom závode v Krušovciach veľmi nezvyčajné, úzke predné a zadné svetlá, ktoré nájdete na modeli BMW XM.

Tmavé LED svetlomety s vysokým rozlíšením harmonicky zapadajú do prednej časti BMW XM, kým v zadnej časti výkonného SUV vsadilo BMW na úzke full LED svetlá so samostatným ovládaním. „Popri BMW X7 je BMW XM prvým projektom zadných svetiel BMW Group. Sme hrdí na to, že môžeme do týchto prémiových modelov zakomponovať naše inovatívne svetelné riešenia,“ hovorí Dr. Wilhelm Steger, generálny riaditeľ ZKW Group.

Jedinečný projekt postavil inžinierov spoločnosti ZKW pred veľké výzvy. Vzhľadom na nízku výšku svetlometu bolo potrebné vyvinúť špeciálnu koncepciu vedenia svetla. „Vývoj hlavného svetlometu predstavoval pre dizajnérsky tím BMW a ZKW mimoriadnu výzvu. Musel byť čo najužší, aby sa zdôraznil jedinečný dizajn vozidla,“ vysvetľuje Wolfgang Zeidlhofer, projektový manažér ZKW. Spoločnosť ZKW vyvinula delené predné svetlo s dvoma modulmi LED s vysokým rozlíšením, ktoré integrujú hlavné svetlomety s tlmenými a diaľkovými svetlami, ako aj denné svetlá so svetelnými vodidlami LED pre pozičné svetlá, smerovky a bočné obrysové svetlá (verzia pre USA).

Najvyššie štandardy v oblasti dizajnu a výroby

Pri vývoji predných a zadných svetiel pre BMW XM sa vyžadovala nielen technická dokonalosť vo veľmi malom montážnom priestore, ale aj maximálna rozmerová presnosť a malé medzery. Systém nastavenia komponentov kombinovaného zadného svetla je jedinečný a umožňuje dosiahnuť mimoriadne malý odstup medzi jednotlivými funkciami svetla. Malý inštalačný priestor v nárazníku pre svetlomety však predstavoval pre vývojový tím ZKW vo Wieselburgu veľkú výzvu, ktorú sa podarilo úspešne prekonať vďaka priestorovo úspornému dizajnu. Svetlomety BMW XM sa vyrábajú aj v slovenskom závode ZKW v Krušovciach.

Značky: