Notebooky, počítače, multifunkčné zariadenia i displeje sa už dnes dostali na takú úroveň, že svojim výkonom môžu dobre slúžiť po ich uvedení na trh dlhé roky.

Staršie prémiové zariadenia, ale stále v kondícii

Samozrejme po približne troch až štyroch rokoch, nesú aj takéto zariadenia na sebe známky používania. Dajú sa však dostať do takého stavu, aby ste ich mohli používať ešte dlhé roky a pritom budú vyzerať ako nové. Boli sme sa pozrieť v Banskej Bystrici vo firme MB TECH, kde tzv. techsaveri dokážu takýmto zariadeniam vdýchnuť druhý život. Okrem šetrenia peňazí pri nákupe renovovaného notebooku, sa šetrí aj životné prostredie.

Ako to celé prebieha?

Aby sme sa presvedčili, ako to s renováciou naozaj je, priniesli sme so sebou starší notebook značky HP, s ktorým sa nepracovalo v rukavičkách. Rohy veka tohto notebooku niesli výrazné škrabance, v istej časti bolo dokonca možné vidieť až dovnútra notebooku. Rovnako aj stav klávesnice svedčil o tom, že notebook má toho veľa za sebou. V jeho vnútri bolo množstvo prachu a to sa prejavovalo aj piskľavým zvukom vychádzajúcim z jeho ventilátora.

Notebook sme dali na renováciu techsaverom, aby sme zistili, čo všetko sa s ním dá vlastne urobiť.

TechsaversZdroj: TOUCHIT.sk
Značku Techsavers sme našli v modernej budove v Banskej Bystrici

Techsavers sa sústreďujú na zariadenia značky HP, Lenovo, Dell a Fujitsu, čo je vlastne súčasná technologická špička a dá sa tak spoľahnúť na kvalitu montáže, ako aj výber komponentov. Tieto zariadenia techsaveri vykupujú od zahraničných spoločností, ktoré organizujú výkup používaných zariadení.

Techsavers
Logistické riadenie renovácie zariadení

Hneď potom, ako príde takýto notebook do firmy, zanalyzuje sa jeho stav, určí sa želaný stav po renovácii (konkrétne Ako nový, Veľmi dobrý a Prijateľný). Tieto kategórie súvisia s tým, aký sa dosiahne výsledný vonkajší stav zariadenia po renovácii. V rámci vnútorného technického stavu však bude zariadenie vždy pripravené na 100 %. Stav si vyberáte podľa toho, či chcete aby zariadenie vyzeralo ako nové . Ak vám však nevadí viditeľný škrabanec na spodnej časti notebooku, poteší vás ešte výhodnejšia cena zariadenia v nižšej kategórii.

Postupne a detailne

Náš notebook následne prešiel prvotným čistením, kedy ho zbavili prachu pomocou stlačeného vzduchu a potom nasledovala výmena krytu. V prípade notebooku to znamená, že ho techsaveri celý rozoberú a jeho vnútorné časti umiestnia do nového krytu.

TechsaversZdroj: TOUCHIT.sk
Čistenie počítača od prachu prúdom vzduchu v špeciálnej miestnosti

Testovanie

Techsaveri samozrejme testujú celkovú funkčnosť notebooku a ak by bol v niečom problém, príslušný komponent vymenia za celkom nový. Základné dosky sa snažia opravovať, nie meniť celú dosku za inú. Majú na to vybavenie pričom sú schopní vymeniť aj náročnejšie súčiastky.

Pokiaľ je to možné, výmena sa realizuje v rámci originálnych náhradných dielov. Medzi najčastejšie vymieňané časti na notebooku patrí displej, disk, touchpad, kryty, opierka na dlane a pod. Preveruje sa aj stav batérie a v prípade potreby sa vymení za novú.

TechsaversZdroj: TOUCHIT.sk
Kompletná renovácia notebooku z pôvodného stavu na nový

Testovanie je najdôležitejšia časť renovácie. Ak je všetko v poriadku, notebook postupuje na finálnu úpravu jeho vzhľadu, kde sa odstraňujú jemné kozmetické detaily. Techsaveri majú na to príslušnú čistiacu výbavu a hlavne veľa skúseností. Ide o mechanické aj chemické čistenie.

TechsaversZdroj: TOUCHIT.sk
Testovanie notebookov priamo s dodávaným operačným systémom

Renovácia a popis klávesnice

Notebook ešte prechádza renováciou povrchu a potlače. Môže totiž nastať situácia, že notebook prišiel na renováciu z inej krajiny než je tá, do ktorej následne smeruje. Ide o kombináciu lasera a tlače, ktorá sa realizuje v špeciálnej miestnosti.

TechsaversZdroj: TOUCHIT.sk
V špeciálnej miestnosti sa realizuje potlač klávesníc podľa cieľovej krajiny

Na záver sa renovovaný notebook uloží do špeciálnej označenej krabice, pridá sa príslušenstvo vrátane darčeka (utierka z mikrovlákna na čistenie displeja). Súčasťou výbavy je napájací kábel a napájací zdroj. Na takto renovovaný notebook vám techsaveri poskytnú štandardnú 2 ročnú záruku (na kapacitu batériu je záruka 1 rok), pričom na jej uplatnenie stačí poznať len sériové číslo notebooku.

Výsledný stav

Aj náš testovací notebook prešiel celým takýmto procesom a na záver bol v stave, že by sme si ho ľahko pomýlili s úplne novým notebookom. Samozrejme, dá sa plnohodnotne používať.

Po škrabancoch nebolo ani stopy, bývalý otvor v jeho jednom rohu bol minulosťou. Displej žiaril čistotou, ventilátor si pokojne priadol a klávesy šli hladko, nezachytávali sa po ich stlačení. V balení bol napájací zdroj a kábel, všetko úhľadne zabalené.

TechsaversZdroj: TOUCHIT.sk
Finálne čistenie zariadenia prebieha mechanicky aj chemicky

Vo firme MB Tech, ktorá stojí za značkou Techsavers sme strávili väčšiu časť dňa a prešli sme si všetky priestory. Pracujú tu skutočne zodpovedne a o zamestnancov je aj dobre postarané.

Ďalšie zariadenia

Podobný proces renovácie sa vykonáva aj so stolným počítačom, pričom tu je proces o niečo jednoduchší. Úprava vonkajšieho vzhľadu počítačov sa rieši profesionálnym lakovaním, prípadne lepením fólie s karbónovým vzorom, čo definitívne zakryje aj hlbšie škrabance.

Počítače aj notebooky sa tiež balia do plastovej fólie, aby sa zabránilo prenikaniu prachu do vnútra. Niektoré menšie počítače sa pritom môžu zabaliť aj do krabice pre notebook. Ku každému desktopovému počítaču sa pridáva myš, klávesnica a prepojovací kábel.

TechsaversZdroj: TOUCHIT.sk
Lepenie fólie s karbónovým efektom na počítače

Podobne sa pracuje aj na renovácii displejov a multifunkčných zariadení, videli sme ich čistenie a výmenu súčiastok. V ponuke sú aj ďalšie renovované zariadenia.

Techsavers
Balenie produktov so značkou Techsavers a príprava na expedíciu

Zo sortimentu renovovaných notebookov, počítačov, displejov a multifunkčných zariadení si môžete dobre vybrať. Značka Techsavers má vďaka partnerom zastúpenie prakticky v každom väčšom meste na Slovensku a tieto zariadenia sa dajú jednoducho kúpiť. Je samozrejmé, že ceny zariadení sú nastavené tak, že ide o najlepší pomer cena/výkon na trhu.

Zdroje: vlastné, Techsavers

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.