Ste v zahraničí v luxusnom rezorte a počet hviezdičiek je nepriamo úmerný kvalite a dostupnosti internetu. Pri troche šťastia dostanete jedno prístupové heslo na jedno zariadenie zadarmo. Pripojenie notebooku ste práve vyriešili, no zostáva telefón, tablet a možno sa nájde aj niečo ďalšie. Na cesty je vhodné použiť špecializovaný router, napríklad niektorý z nami testovaných modelov. Hodia sa nielen na dovolenku, ale napríklad aj na chatu. Ich využitie je skutočne všestranné a aj keď sa počet elektroniky v batožine zbiera čoraz viac, rozhodne sme za takéto zariadenia. Sú naozaj ľahko prenosné a až na mieste zistíte, že aj neuveriteľne užitočné. Nehovoriac o tom, že si vytvárate vlastnú zabezpečenú sieť.

TP-Link WR710N

TL-WR710N(EU)2.0_9_nowat

Tento router má napájanie riešené klasickou zásuvkou do elektrickej siete. Dá sa sprevádzkovať v piatich režimoch, takže ho využijete v každej situácii. Na tele má LAN/WAN konektor a LAN konektor. Do prvého, ktorý je kombinovaný, sa privádza internetové pripojenie. Nie je potrebné, aby bolo pripojenie vedené priamo z modemu operátora. Jeho využitie je univerzálne, presne také, aby zodpovedalo využitiu napríklad na hotelovej izbe. My sme router testovali napojením až za modem – router – powerline adaptér a pripojili ho až na koniec celej sústavy. Sprievodca poskytne na začiatku režimy, pre ktoré ho budete môcť nakonfigurovať. Využiť môžete klasický bezdrôtový router, teda na vami vytvorenú Wi-Fi B/G/N sieť si pripojíte ďalšie zariadenia. Režim klienta je vhodný napríklad na priame pripojenie TV do internetu, režim opakovača využijete napríklad na chate, ak chcete signál predĺžiť napríklad až na záhradu. V režime prístupového bodu sa vytvára sieť s bezdrôtovým napojením na internet a bezdrôtovým šírením Wi-Fi signálu pre vaše zariadenia tak, ako v prvom prípade. A piaty režim WISP kombinuje Wi-Fi s pripojením aj na LAN port. Skrátka toto je dobre vybavené zariadenie, s ktorým sa pripojíte do internetu všade, kde potrebujete. Na tele má aj USB port, ktorý slúži na pripojenie pamäťového média a zdieľanie údajov pre účastníkov v sieti. Vytvoriť sa dajú používateľské účty, ktorými sa budú pripájať na flash disk a určiť im možnosti zápisu alebo len čítania. Nechýba rodičovská kontrola alebo napríklad limitovanie rýchlosti downloadu a uploadu. Na to, že ide o mobilnú verziu routera, je to skutočne vybavené zariadenie s vlastným firewallom. USB port sa dá použiť aj na nabíjanie zariadení. Jeho nevýhodu v tom, že ho treba napájať z elektrickej siete kompenzujú celkové možnosti, ktoré sa veľmi podobajú na bežné routery do domácnosti. Vzhľadom na to, že ide o N150 router, postačujú tu aj sto megabitové LAN porty. Bežne môžete po sieti prenášať dáta priemernou rýchlosťou 3 MB/s, čo bude dostatočná rezerva aj v hotelových sieťach.

Hodnotenie:
+ pokročilé možnosti, fungovanie v piatich režimoch, USB port, dva LAN porty, cena
– potrebuje napájanie z elektrickej siete

Cena: 33 EUR
Zapožičal: AGEM Computers

TP-Link WR702N

l03_nowat

Miniatúrny router, ktorý sa vám zmestí do dlane a ešte umožní pripojenie kdekoľvek. Napájať ho môžete z dodávaného adaptéra, no ten nebudete potrebovať. Je to totiž ekvivalent adaptéra k smartfónom. Na tele má microUSB konektor a vďaka tomu, že sa dá napájať z notebooku, ho môžete využiť aj na ceste vo vlaku. Tým, že umožňuje fungovanie v piatich režimoch, si ho napojíte na primárnu Wi-Fi sieť a potom môžete signál distribuovať ďalej. Na tele má jeden LAN port 10/100 Mbps a takisto podporuje 2,4 GHz pásmo sietí so štandardom Wi-Fi B/G/N. Výrobca použil rovnaké rozhranie na konfiguráciu, aj tu je teda sprievodca nastaveniami. V prvom kroku sa tradične vyberá spôsob použitia. Netreba sa ničoho obávať, ľahko sa dá resetovať na výrobné nastavenia. Stačí do malého otvoru zasunúť na tri sekundy tenký predmet. V nastaveniach routera máte možnosť využiť vyššie spomínané voľby, medzi nimi nechýba napríklad ani rezervovanie IP adresy pre vami definované zariadenia alebo nastavenia bezpečnosti či QoS. Voľby sú trochu zjednodušené, no v tomto prípade to nie je prekážkou. Upozorňujeme, že toto je cestovný router, nie náhrada domáceho a výpočtovo výkonnejšieho routera. Je pravdepodobné, že router bude potrebné občas odpojiť od napájania a naštartovať znova. Najmä pri väčšom počte pripojení. Inak išlo o stabilný doplnok, používali sme ho nielen v režime routera ale aj predlžovača signálu. Stabilný prenos dát na úrovni 2,3 MB/s bol pravidlom. Tiež aj rýchle zavedenie po reštarte alebo pri náhodnom odpojení kábla. V tomto smere ide o vyladený model.

Hodnotenie:
+ napájanie z USB, päť režimov, užitočné nastavenia, rýchly reštart a sprístupnenie spojenia
– žiadne podstatné

Cena: 25 EUR
Zapožičal: AGEM Computers

D-Link DWR-932

DWR_932_side_nowat

Tento mobilný router je určený pre používateľov, ktorí majú vlastnú SIM kartu s dátovou tarifou. Je určená pre cestovateľov v rámci krajiny, ktorí potrebujú skutočne všade vlastný internet. Nechcú sa spoliehať na Wi-Fi siete v kaviarňach a hoteloch a potrebujú vždy najbezpečnejší spoj a to priamo od operátora. Pod vlastným akumulátorom má slot na bežnú veľkosť SIM karty a je tu aj microSD slot na pamäťovú kartu. Dáta z tejto karty sú dostupné pre všetky zariadenia, ktoré sa pripoja k routeru. Ide o model s LTE priepustnosťou a v rámci Wi-Fi N/B/G podporuje pripojenie až desiatich zariadení. V konfiguračnom rozhraní si ale používateľ nastavuje maximálny počet. Sieť sa dá zabezpečiť heslom a má vlastný firewall, no toto je ďalší ochranný prvok. Ak máte k routeru pripojené všetky zariadenia, ktoré potrebujete, je najjednoduchšie obmedziť ich počet. Teda v prípade tabletu, notebooku a smartfónu môžete dodatočne nastaviť limit na tri zariadenia. Nastaviť sa dá vlastný SSID názov a tiež zoznam MAC adries sieťových kariet, ktoré budú mať k routeru prístup. Pripojenie je zjednodušené aj tlačidlom WPS. Nabíjanie 2020 mAh akumulátora je prostredníctvom microUSB portu a vydrží na štyri hodiny prevádzky. Router sa dá na cestách nabíjať z powerbanky, notebooku alebo ho jednoducho pripojíte k nabíjačke od mobilného telefónu. Na hornej strane má tlačidlo zapnutia a displej informujúci o stave, rýchlosti aj pripojených zariadeniach. Materiál je mierne pogumovaný, a tak sa nešmýka, nech ho položíte kamkoľvek. A vďaka svojim rozmerom (73 × 73 × 15 mm) ho môžete nosiť vo vrecku a nebude ani veľmi zavadzať. Vyskúšali sme k nemu pripojiť do päť zariadení a nezaznamenali sme žiadny problém. Takisto bez problémov je automatické pripojenie k internetu po strate signálu. Je to mobilný router, ktorý raz nastavíte a potom sa staráte len o to, aby mal nabitý akumulátor. O všetko ostatné sa postará zariadenie. Zaujímavosťou je napríklad zobrazenie názvu Wi-Fi siete a hesla stlačením hlavného tlačidla po dobu menej ako 2 sekundy, keď je zapnutý displej.

Hodnotenie:
+ vhodný aj do vrecka nohavíc, 10 klientov, pokročilá konfigurácia routera
– kratšia výdrž

Cena: 149 EUR
Zapožičal: D-Link

 

Verdikt touchIT

Rozhodnutie, ktoré zariadenie si kúpiť bude výlučne na vás. Tu je naša charakteristika. TP-Link WR710N je taký pokročilý ako domáci router, no je v cestovnom rozmere. Potrebujete ho ale napájať z elektrickej siete. TP-Link WR702N je minirouter do dlane. S ním môžete byť aj v pohybe, potrebuje napájanie z notebooku alebo v našom prípade sme ho napájali z powerbanky. Nemá toľko možností, ale vyvažuje to extra mobilitou. D-Link DWR-932 je zaujímavý tým, že sa spolieha na vlastnú SIM kartu. Hodí sa teda viac na použitie v krajine operátora, ktorého SIM kartu používate. Pre cestovateľov na Slovensku ideálny spôsob, ako mať vždy vlastný internet pre všetky svoje zariadenia.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.