Spoločnosť Epson je známa aj svojimi projektormi, ktoré využívajú technológiu 3LCD. My sme testovali dve novinky. 

Epson EB-U04

Prvým projektorom je Epson EB-U04, čo je ľahko prenosný projektor, ktorý zaberá miesto zhruba na úrovni dvoch notebookov. Pomocou neho vytvoríte aj pri návšteve u partnera alebo klienta celkom peknú prezentáciu.

Uhlopriečka zobrazeného obrazu môže mať až 300 palcov. Z hľadiska vstupov môžete použiť takmer všetko. My sme napr. prezentovali z USB kľúča, ale máte aj dva vstupy HDMI, tiež starší VGA port a k dispozícii je aj bezdrôtové pripojenie. S aplikáciou iProjection môžete realizovať prezentáciu priamo z mobilného telefónu s operačným systémom Android alebo iOS. Mobilné telefóny sa dajú prepojiť aj cez HDMI vstup s podporou MHL.

Dosiahnete tak prezentáciu v kvalite Full HD, a to doma aj v kancelárii. Pritom sa veľmi jednoducho ovláda vďaka tlačidlám na jeho tele. Môžete pomocou neho sledovať filmy aj na poriadne veľkej uhlopriečke, ak máte vhodnú veľkú (bielu) stenu, ideálne však reflexné plátno. V takomto prípade si  projektor zamiluje celá rodina. Totižto 300-palcový televízor doma asi tak skoro nebudete mať.

Súčasťou projektora je aj reproduktor, s výstupom na externé reproduktory sa tu nepočíta.

Priamo na telese projektora sú ľahko použiteľné prvky, ktorými odstránite lichobežníkové podanie obrazu, čo je najčastejší problém pri projektoroch. Občas sa nám stalo, že sme nechtiac zavadili o polohovateľný prvok umiestnený priamo pod lampou projektora. Na nastavenie výšky premietaného obrazu sa manipuluje s vysúvateľnou nohou na projektore. Tento projektor je možné umiestniť i na strop.

Technológia 3LCD

Tento projektor sme vyskúšali počas celkom slnečného dňa a dosiahli sme celkom dobré podanie aj verné farby. Je to dané tým, že projektor ťaží z technológie 3LCD a vysokého bieleho a farebného svetelného výkonu. Ten predstavuje 3000 lúmenov v štandardnom režime a 2100 lúmenov v úspornej prevádzke. V porovnaní s naším redakčným projektorom, ktorý využíva staršiu DLP technológiu, je obraz neporovnateľne jasnejší a kontrastnejší. Na zobrazených fotografiách sme mohli rozpoznať aj jemné detaily.

Dlhá výdrž výmenných častí

Keby ste cez projektor sledovali film každý deň, nebudete musieť meniť lampu tak rýchlo. Má totiž životnosť až 10 000 hodín (v úspornom režime), to vám pri každodennom sledovaní vydrží na takmer 15 rokov.  Podobne je na tom aj filter. V štandardnom režime je životnosť lampy 5000 hodín.

Cena tohto projektora ja 634 Eur, viac informácií je na stránke výrobcu.

Epson TW6700

Tak toto je pán projektor. Testovali sme ho v našej najväčšej miestnosti a dokázal vytvoriť obraz doslova mamutích rozmerov. Veď je to špička v oblasti projektorov pre domáce kino.

TW6700 vytvorí obraz plný farieb a kontrastu a dokáže vás doslova vtiahnuť do filmu. My sme to skúšali pri prezentácii filmu z USB kľúča, ale projektor umožňuje aj bezdrôtové pripojenie alebo HDMI. Obraz sa dá vo vertikálnom, ale aj horizontálnom smere nastavovať pomocou tlačidiel na hornej strane.

Navyše sa jednoducho nastavuje vďaka širokému rozsahu posunu objektívu, optickému priblíženiu a vodorovnej korekcii lichobežníka. Výsledkom sú dobre prispôsobené obrázky v priebehu chvíľky. Ovládanie zjednodušuje dodávané diaľkové ovládanie, ktoré sme radi používali a dobre padne do ruky.

Vo výbave je dvojica reproduktor, no medzi portami je aj výstup audia. Na poriadny zvuk je lepšie použiť externú reproduktorovú súpravu. Prezentovaný obraz má rozlíšenie FullHD, životnosť lampy v štandardnom režime je 7000 hodín. Tento projektor si navyše poradí s 3D filmom. Svetelnosť farieb aj bieleho svetla je 3000 lúmenov.

Cena projektora je 1349 Eur, a túto sumu si určite obháji. Vychutnáte si s ním živé farby a hlboké odtiene čiernej, pričom kontrastný pomer je až 70 000:1.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.