Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Mnoho ľudí pociťuje pri každodennej práci s počítačom suchosť či svrbenie očí.

Pri liečbe ochorenie známeho ako syndróm suchého oka teraz pomáha aplikácia Eyeblink. Jej autorom je Andrej Fogelton z Fakulty informatiky informačných technológií STU.

Účinný spôsob,  ako sa vyhnúť syndrómu suchého oka, je pravidelne žmurkať. Podľa výskumov oftalmológov zdravý človek žmurká asi 10-15 raz za minútu. Každé žmurknutie obnovuje slzný film na povrchu oka, ktorý zvlhčuje a chráni naše oči.

Jedinečnou pomôckou, ktorá naše oči a žmurkanie  „postráži“ za nás, je práve Eyeblink. Aplikácia priebežne kontroluje, či žmurkáme toľko, ako by zdravý človek mal. Ak nie, upozorňuje nás na to, aby sme žmurkli.

Eyeblink_nowat

„Často používané umelé slzy riešia problém, ale nie príčinu problémov s očami, ktorou je nízka frekvencia žmurkania pri práci s počítačom. Eyeblink používa najmodernejšie algoritmy na detekciu tváre, očí a žmurkania. Aplikácia Eyeblink meria frekvenciu žmurkania a informuje používateľa o zdravotnom stave jeho očí. Personalizovaný tréning Eyeblink-u pomáha ľuďom žmurkať viac nenásilnou formou. Notifikácia, na ktorej je žmurkajúce oko, sa vysunie z horného pravého rohu obrazovky a po žmurknutí používateľa hneď zmizne. Dôvtip je v tom, že sa nemusí ani zobraziť, keď človek žmurká ako má,“ vysvetľuje autor aplikácie Andrej Fogelton z Fakulty informatiky a informačných technológií STU.

Hlavný dôvod, prečo pri práci s počítačom nežmurkáme dostatočne je jasne svietiaca obrazovka. Eyeblink nielen pomáha pri liečbe „suchého“ oka, ale sa snaží odstrániť aj príčinu ochorenia. Automaticky totiž znižuje jas obrazovky a prispôsobuje ho svetlu v priestore, v ktorom pracujeme. Zvyšuje tak komfort očí používateľa.

K vývoju algoritmu viedli Andreja Fogeltona vlastné skúsenosti s nepríjemným syndrómom suchého oka. Eyeblink tak testoval a zdokonaľoval v praxi na sebe. Teraz chce, aby Eyeblink pomáhal aj iným, preto nápad premieňa na startup a aplikáciu sprístupnil aj na internete.

Značky: