Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Leto je ideálne obdobie na rekonštrukciu detskej izby. Deti sú v tábore či u starých rodičov a rodičia sa tak môžu naplno pustiť do vynovenia kráľovstva svojich ratolestí. Prinášame niekoľko tipov, ktoré sa vám môžu hodiť.

Schneider2_nowatSpýtajte sa ich na názor

Ak ste si zvolili cestu prekvapenia, nie je na tom nič zlé. Napriek tomu by ste svoje plány s dieťaťom mali nenápadne prediskutovať. Oplatí sa prediskutovať a premyslieť aj praktické veci – napríklad či dieťa radšej číta v posteli alebo v kresle, či mu do izby chcete umiestniť počítač alebo potrebuje dostatok priestoru na cvičenie. Oplatí sa zamyslieť aj nad tým, ako vyriešiť prípadné návštevy kamarátov – matrac na zemi samozrejme stačí, k dispozícii sú však napríklad aj rozťahovacie poschodové postele.

Ako začať?

Plánovaním. Premyslite si, ako a kde bude zapojený počítač. „Ak rekonštruujete celý byt a môžete sa rozhodnúť, ako zapojiť internet, najlepším systémom pripojenia na internet je štruktúrovaná kabeláž. Neznamená to však, že do detskej izby musíte umiestniť dátovú zásuvku,“ hovorí Peter Dzurko zo spoločnosti Schneider Electric. Internetové pripojenie v detskej izbe dostatočne pokryje vhodne zvolený Wi-Fi router. „Odporúčame tiež sa poriadne zamyslieť nad osvetlením. Veľa detských izieb má nevhodne umiestnené, či zle namierené svietidlá. Mladým študentom sa potom pri učení príliš namáhajú oči,“ hovorí odborník. Ideálne osvetlenie detskej izby podľa neho spočíva je v centrálnom rozptýlenom osvetlení, bodovom osvetlení pracovného stolu, a bodovom osvetlení miesta na čítanie. „Dnešné deti majú v izbách často veľa elektroniky. Je preto nevyhnutné pri plánovaní brať úvahy aj umiestnenie zásuviek,“ dodáva Peter Dzurko, odborník zo spoločnosti Schneider Electric.

Domov robia detaily

Jedna vec je vkusný nábytok, druhá doplnky. Na trhu dnes nájdeme doplnky, ktoré dokážu povzbudiť kreativitu dieťaťa a umožnia mu pripraviť si izbu podľa seba. Môžu to byť rámy, do ktorých si deti môžu zarámovať obľúbené obrázky podľa vlastného výberu, alebo nálepky na steny, ktoré spolu pôjdete vybrať, alebo si ich vyrobíte. „Vynikajúcim osobným detailom sa môže stať napríklad aj taká samozrejmá vec ako vypínač – Merten Creativ predstavuje dokonalý priestor na vyjadrenie vlastného názoru, vtipu, či citátu,“ hovorí Peter Dzurko. Jednoduchou zmenou pozadia zmeníte vzhľad a štýl vypínača vždy, keď vás ten starý omrzí alebo jeho dizajn vyjde z módy. Merten Creativ je preto vhodnou voľbou najmä do miestností, ktoré často prerábate alebo v nich meníte doplnky.