Slovenská sporiteľňa nám na tlačovej konferencii ukázala, ako môže vyzerať budúcnosť bankovníctva. Je to Vesna – prvá 3D holografická bankárka.

Aj obraz aj zvuk

Je to kombinácia hologramu a voice-bota. Vďaka umelej inteligencii dokáže odpovedať na definovaný okruh otázok a šetrí tak pracovníkom pobočky čas. Funguje teda tak, že sa s Vesnou rozprávate a ona odpovedá hlasovo. Navyše funguje aj v online priestore, tu ako četbot na webe banky. Tu si s Vesnou píšete.

Zdroj: TOUCHIT.sk
Súčasťou výbavy je

Nové technológie nám dávajú možnosť ponúknuť ľuďom zážitok, aký by ešte prednedávnom bol z kategórie sci-fi. No možno už o pár rokov bude bežným štandardom nielen v bankách, ale v celej škále služieb založených na poskytovaní informácií,“ hovorí Peter Krutil, generálny riaditeľ Slovenskej sporiteľne.

Vyskúšali sme si ju

Ako sme si na tlačovke vyskúšali, Vesna aktuálne odpovedá na otázky týkajúce sa účtov, kariet, investovania a Georgea, elektronického bankovníctva Slovenskej sporiteľne. Je ale veľa otázok, kedy sa vám ospravedlní, že odpovedať nevie. Vtedy vás odporučí na web Slovenskej sporiteľne alebo pri telefonáte budete presmerovaní na živého operátora.

Zdroj: TOUCHIT.sk
Hologram, mikrofón a reproduktor je pre vás pripravený v pobočke SLSP na Nivách

Postupne k nim budú pribúdať ďalšie oblasti, aby Vesna dokázala komplexne pokryť všetky finančné témy, o ktoré sa ľudia najviac zaujímajú. Výhodou Vesny je, že funguje non-stop a dokáže komunikovať s veľkým množstvom klientov súčasne. Počas prvého mesiaca v pobočke a na webe zodpovedala takmer 10 tisíc otázok.

Zdroj: TOUCHIT.sk
Poradí aj QR kódom, ktorý si načítate v Georgeovi

Čisto slovenský projekt

Aj keď četbot či voicebot sú dnes už pomerne bežné nástroje komunikácie so zákazníkmi v bankách a veľkých podnikoch, kombinácia s vizuálnou podobou je unikátom aj v svetovom meradle. Na technologickom vývoji Vesny sa podieľali slovenské firmy Nettle, Optio a Studio 727.

Takto Vesnu spoznáte v obchodnom centre Nivy

To, ako Vesna vyzerá, ako sa správa či akú má reč tela, je výsledkom rozsiahleho prieskumu medzi tisíckami Slovákov a Sloveniek doplneného o desiatky osobných stretnutí s psychológmi. Práve preto je Vesna žena, má hnedú pokožku, výrazné oči, čierne vlasy a stále sa usmieva. Jej vek sme odhadli na 35 rokov. Aj oblačenie je výsledkom módneho návrhára.

Momentálne má modré šaty, ale je pravdepodobné, že sa počas roka prezlečie do letných farieb 🙂

Čo bude nasledovať?

Vesna ukazuje, ako by mohli vyzerať bankové služby v budúcnosti. Vo virtuálnom priestore, ktorý sa bude prelínať s realitou. Ten sa považuje za budúcnosť internetu a veľké technologické spoločnosti doň plánujú investovať miliardy eur.

Zdroje: Slovenska sporiteľňa, vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.