HP prináša na trh nové tlačové zariadenia, špeciálne však upozorňuje na nové technológie v oblasti statickej tlačovej hlavy a nového toneru.

V Lisabone spoločnosť predstavila novinky na tento rok aj to, akým smerom sa bude spoločnosť uberať. Svoju udalosť nazvala ako Printing Reinveted. Teda znovuobjavenie tlače. Skutočne výstižný názov s ohľadom na to, čo predstavila.

hp_reinvented_4

Minulý rok sa 1. novembra spoločnosť Hewlett Packard rozdelila na dve samostatné firmy. HP Inc. Je tak samostatne vnímaná jednotka, ktorá pokračuje ďalej vo svojich plánoch a chce si upútať vedúce postavenie hneď v niekoľkých oblastiach.

Prvou z nich je tlač a všetko, čo sa tlačových technológií týka. Druhou sú počítače, špeciálne notebooky a konvertibilné zariadenia s Windows 10.

hp_reinvented_6

Znovuobjavenie

Okrem toho, že bolo predstavených viac ako 15 tlačových zariadení, ukážky nechýbali ani v oblasti technológií. Napríklad nové zariadenie HP PageWide, ktoré nemajú pohyblivú tlačovú hlavu. Takisto ukázala aj zabezpečený BIOS, aby sa vaša sieťová tlačiareň nestala bránou do vašej firmy pre rôznych hackerov. No a v neposlednom rade to bol špeciálny toner do laserových zariadení ako aj atrament, ktorý nezaschne ani po 6 mesiacoch používania.

hp_reinvented_52

Zároveň ide o najväčšiu zmenu v oblasti tlačových zariadení za posledných 10 rokov. Zmeny sa dotknú aj obchodných partnerov a servisných služieb. Všetky článku budú mať podstatne zjednodušenú situáciu.

Očakávania

hp_reinvented_1

Mick Heys, viceprezident tlačových a dokumentových riešení v IDC, hovorí o potrebách používateľov. Neprekvapuje, že podľa ich prieskumu, chce až 76% z nich znížiť náklady. Takmer rovnaký počet len o 3% menej chce bezpečnejšie produkty. A to nielen na poli už spomínaných prienikov do siete. Musia byť bezpečné z hľadiska súkromia vo firme a podľa firemnej politiky oprávnení jednotlivých používateľov. Udržateľnosť životného prostredia zaujíma 69% zákazníkov. No a keď už ms pri percentách, 51% zákazníkov preferuje jedného dodávateľa v oblasti tlače. Teda nielen po stránke dodania HW alebo tonerov na servisnú zmluvu, ale aj ostatných riešení. Napríklad pri digitalizácii. Tu je zaujímavé, že podľa prieskumu až 36% zákazníkov netuší, že dodatočné softvérové riešenia sú u svojho dodávateľa tlače dostupné.

Štvrtinu firemnej tlače tvorí práve atramentová.

hp_reinvented_76

OfficeJet – kompletne prerobené

hp_reinvented_61

HP kompletne prerobilo rad OfficeJet a ponúka niekoľko zariadení pre menší a väčší počet používateľov. Navrhli kompaktný cartridge s vysokou výťažnosťou pre každú z farieb. Zameranie je aj na čierny, ktorý býva v priamom porovnaní veľkostí viditeľne rozmernejší. Nové atramenty od HP boli navrhnuté tak, aby poskytovali kvalitnú farebnú tlač a sýtu čiernu. Tým sa jasne stavajú do pozície alternatívy k laserovým zariadeniam. Pozornosť venovali v HP aj papieru. Optimalizovali jeho dráhu, čím dochádza nielen k jej skráteniu ale zamedzenie možným poruchám pri zasekávaní. Nový návrh platí aj pre zásobník papiera, ktorý je v tomto smere spoľahlivejšie. Nemalo by teda dochádzať k poruche naberača.

hp_reinvented_47

Atramentové tlačiarne sú zároveň ekologickejšie a menej náročné na údržbu. Nie je tu zapekacia jednotka, fotovalec ani ďalšie časti, ktoré by mali vysokú spotrebu. Okrem spotreby ich treba aj vymieňať. Ušetrí sa teda na TCO zloženom v nákladoch na elektrickú energiu ako aj výmene dielov.

No a nový dizajn je vidieť hneď na prvý pohľad. Vyzerá skutočne výborne, presne v štýle moderných kancelárií.

hp_reinvented_41

Nové zariadenie spracovávajú dva listy papiera naraz. Kým jeden ide p dráhe von, druhý sa začína tlačiť. No a tiež je zameranie na rýchle skenovanie. Duplex je obojstranný a tak automatické podávače dokumentov naskenujú obe strany jedného listu naraz. Toto nie je novinka v oblasti multifunkčných zariadení, no vítame, že v HP kladú dôraz aj na pridanie takéhoto detailu. Ďalšia na pohľad viditeľná zmena je vo veľkosti displeja. Dobre sa nielen tým, že je rozmernejší, ale aj tým, že sa viac podobá na displej použitý smartfónoch. Už to teda nie je displej a najmä rozhranie, ktoré by reagovalo spomalene alebo trhane. Tiež je použité ochranné sklo a dotyk na displej nie je sprevádzaný prehýbaním sa plastového krytu.

hp_reinvented_21

HP tlačí atramentové zariadenia do firiem, no nechce vytvárať konkurenciu medzi atramentom a laserom. Obe technológie boli inovované, zákazník nech si vyberie, ktorú preferuje.

Toner a JetIntelligence

DSC_1819

HP nie je v oblasti laserovej technológie tlače žiadnym nováčikom. Svoje vedúce postavenie počas 30 rokov uplatňuje aj naďalej. Novým tonerom, ktorý je takmer tekutý. Toner nijako nezaostáva za atramentom a výrobca sústreďuje sily aj v tomto segmente. Nie je to len o „povrchovej“ úprave. Zmenilo sa jeho zloženie a má dve vrstvy. Voskovú vo vnútri a polymérovú po obvode mikro guľôčky.

Mäkké jadro prináša niekoľko výhod. Topí sa pri nižšej teplote a umožňuje rýchlejšiu tlač, tiež aj menší prísun energie. Tvrdé jadro umožňuje vytlačenie viacerých strán. Tento toner vyzerá v priesvitnej nádobe ako mierne zahustený energetický nápoj. Máte totiž pocit, že ide o tekutinu a nie prášok.

A keďže neoriginálne kazety spôsobujú výrobcom ťažkú hlavu, je tu implementovaná technológia HP AntiFraud. Používatelia by mali mať záruku, že ide o originálny HP toner, nie je napodobenina. Zariadenie bude na displeji zobrazovať, či rozpoznalo originálny toner. To však vedia zariadenia už dnes a to nielen v prípade tonerov ale aj atramentových kaziet.

hp_reinvented_42

Nevyhnutné náklady hradila spoločnosť HP

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.