Deväťdesiate roky. Roky, v ktorých som vyrastala. Bláznivé časy behania po vonku a doba pevných liniek.

Prvý kontakt s ňou som mala, keď sme sa s bratom snažili uprosíkať rodičov, aby zavolali do televíznej relácie Maxihra. A vlastne nepoznám snáď nikoho v mojom veku, ktorý by túto revolučnú reláciu nezbožňoval. Vtedy si pevná linka spokojne oddychovala v bezpečí domova, a tak ju nebolo potrebné takmer pred ničím chrániť. Teda okrem mojej ruky, v ktorej sa väčšinou nachádzala fixka a tak rada som ňou tvorila abstraktné umenie na takmer čokoľvek.

Pár rokov neskôr (dobrých pár rokov), sa ku mne dostal prvý mobilný telefón. Rodičia boli šťastní, že budú mať nad svojou najmladšou dcérou kontrolu, a ja som sa tešila tiež, lebo to znamenalo, že už ma viac nebudú volať domov kričaním cez okno. Mnoho detí si to už dnes nevie predstaviť, no mať telefón v tej dobe z nás urobilo sídliskových kráľov a kráľovné. Boli to však zariadenia, ktoré pri páde rozbili skôr zem, ako by sa mali rozbiť či poškriabať oni samé.

Ako som rástla, telefóny sa vyvíjali a zužovali, tlačidlá sa zmenšovali, obrazovky rástli a hrubé antény na nich sa strácali. Už prvé modernejšie telefóny prichádzali do predajní prekryté priesvitným čímsi, čo by som však nenazývala plnohodnotnou ochrannou fóliou. A síce to niečo ako fólia bola, mala asi rovnaké účinky, ako keby som telefón zabalila do mikroténového sáčku.

Doba fóliová

Revolučným krokom bol dotykový displej, ktorý umožnil takmer úplné zmiznutie tlačidiel na telefóne. Vývojári, rovnako ako bežní smrteľníci, si začali uvedomovať potrebu ochrany displeja, čím sa zrodili prvé ochranné fólie. Povedala by som, že asi jedinou výhodou v dnešnej dobe je ich cena. Ako sa hovorí, za málo peňazí, málo muziky. Síce telefón do istej miery ochráni pred škrabancami, no akýkoľvek prudší náraz zariadenia ma v časoch mojej priazne k fóliám stál menší srdcový infarkt pri kontrole, či môj telefón nebude pod ňou posiaty novými puklinami.

Zdroj: pixabay.com

Moje dobré “ja” mi našepkáva, že by som sa pri tomto bode mala zastaviť a neprezrádzať viac zlých vlastností na vec, ktorá ma v čase jej najväčšieho rozmachu nejedenkrát zachránila. Na druhej strane však stojí moje skutočné “ja”, a to mi nedovolí odovzdať do sveta neúplné posolstvo, preto budem musieť prezradiť aj ďalších pár postrehov. Tak napríklad, že fólia je naozaj nepríjemná na dotyk. Povrch telefónu nie je úplne hladký, ale pokrytý akousi gumou, ktorá zhoršuje kĺzanie prstu po telefóne. Tiež nemôžem zabudnúť ani na fakt, že sa mi zvykla z bokov odliepať, čím sa pod ňu dostali nečistoty a prach.

Z toho vyplýva, že je potrebné ju častejšie vymieňať, pričom stojí za zváženie, či je nízka cena pri väčšej spotrebe naozaj nízka. Poslednou nevýhodou po tomto náklade na ochrannú fóliu je už azda len estetický detail. Po dlhšom používaní zvykla mierne zmeniť svoj odtieň. Do žlta. A čím viac zožltla, tým som bola smutnejšia. Síce to ochranu telefónu nijako neznížilo, komu by sa už len páčilo hľadieť na skreslené farby svojej obľúbenej aplikácie?

Síce od skutočnej doby fóliovej ubehlo niekoľko rokov a technológie neustále napredujú, vyrábajú sa aj lepšie a kvalitnejšie fólie, za ktoré si človek priplatí. No ani keby ma prišla napadnúť celá fóliová armáda, osobne by som sa k nej už nevrátila.

Zdroj: flickr.com

Doba sklenená

Spolu so mnou sa vyvíjala aj ochrana telefónov, a tak svetlo sveta uzrelo aj prvé tvrdené sklo. V porovnaní s fóliou je pevnejšie, čím telefón chráni pred škrabancami, no vydržalo aj nejedno stretnutie s podlahou. Obrovskou výhodou je aj fakt, že nemá tendenciu sa odliepať.

Aj keď je cenová relácia oproti fóliám vyššia, je aj pre mňa, ako chudobného študenta, stále dostupná. Jeho dokonale hladký povrch tak ulahodí nejednému prstu, no netreba zabúdať na fakt, že nič nie je nezničiteľné. Reklama s vŕtačkou a kladivom síce vyzerá skvele, no je to len jeden z mnoha marketingových ťahov. Pri tvrdších nárazoch mi na niektorých miestach sklo prasklo, avšak samotný displej zostal neporušený.

Zdroj: flickr.com

Čo z toho vyplýva?

Stále platí, že telefón dokáže spadnúť tak, že jeho displej už nezachráni ani modlenie sa ku gréckym bohom. Rozhodujúca je starostlivosť každého jednotlivca o svoj smartfón a spôsob jeho manipulácie s ním. Nie je to len o tom dávať si pozor, aby telefón nespadol, ale dôležité je napríklad aj to, akým spôsobom ho zvykneme so sebou nosiť.

Minulý rok som bola pri kúpe svojho nového telefónu hlúpa a bez akejkoľvek ochrany som ho veselo používala. Prvý mesiac. Teraz sa pri pohľade na tie popraskané pavučiny môžem akurát tak zbavovať arachnofóbie, no mojím víťazom sa jednoznačne stáva tvrdené sklo.

Zdroj: wikimedia.org

Titulný obrázok: bigstock.com