Hovory a SMS boli na hodnotenie kvality siete podstatné v minulosti. Dnes sú na Slovensku neobmedzené hovory a SMS skoro štandard a že sa dovoláte je na drvivej väčšine územia Slovenska samozrejmosť. Dnes je to tak o dátach, hlavne o rýchlej 4G sieti, vďaka ktorej sa dostanete k videu, rôznym aplikáciám a celkovo informáciám, ktoré potrebujete. A aj na túto skutočnosť sa zameral operátor O2 Slovakia, ktorý sa vďaka výraznému zvýšeniu pokrytia môže pochváliť oveľa výkonnejšou sieťou. Signál siete tohto operátora je pritom dostupný dnes už pre 95 % obyvateľov a to je veľké zlepšenie.

V tomto článku sa pozrieme ako sa k tomu operátor dopracoval a čo všetko pre to urobil. Začíname v septembri minulého roka, kedy O2 oznámilo, že pre jeho zákazníkov je k dispozícii kvalitná sieť, ktorú bude ďalej rozširovať.

Generálny riaditeľ O2 Slovakia, Peter Gažík pri dosiahnutí počtu zákazníkov 2 000 000

September 2017

Pred troma rokmi O2 ohlásilo výrazné investície do výstavby a rozvoja svojej siete. V roku 2016 sa operátorovi podarilo 4G LTE signálom pokryť okolo 300 nových lokalít, čím dostalo rýchly internet do viac ako 680 miest a obcí. Pokrytie obyvateľstva O2 zvýšilo z východiskových len 25 % na 70 % ku koncu roka 2016. Okrem obývaných lokalít sa O2 sústredilo aj na pokrývanie diaľnic a rýchlostných ciest. V roku 2017 výstavba 4G LTE pokračovala rýchlym tempom. Za 9 mesiacov pribudlo ďalších 1080 novo pokrytých lokalít a pokrytie signálom 4G dosiahlo v septembri 2017 90,6 %, čím si O2 pripísalo prvenstvo spomedzi operátorov.

V apríli 2017 spustilo O2 prevádzku bezdrôtového pevného Internetu na doma na báze technológie LTE TDD pre viac ako 300 tisíc domácností v inak ťažko dostupných lokalitách. Od októbra 2017 zákazníci O2 pocítili komfort najširšej 2G siete vďaka pridaniu nového partnera v národnom roamingu – Orange Slovensko.

Som nesmierne rád, že v tomto momente môžem skonštatovať, že percento pokrytia 90,6 % znamená skutočne najširšiu 4G LTE sieť na trhu. A výstavba pokračuje aj naďalej“,  uviedol v septembri 2017 na tlačovej konferencii Peter Gažík, generálny riaditeľ O2.

Najširšou bude aj 2G sieť

Spolu s výstavbou 4G LTE siete O2 cieli k širokému pokrytiu obyvateľov vlastnou 2G sieťou. Za posledné tri roky O2 zvýšilo mieru pokrytia na súčasných 97,9 % obyvateľstva. Prevádzka sa týka poskytovania 2G hlasových a dátových služieb v režime národného roamingu s Orange Slovensko. Zároveň zostala v platnosti aj dohoda o poskytovaní národného roamingu so spoločnosťou Slovak Telekom. Svojim zákazníkom tak O2 môže kombináciou sietí poskytnúť komfort najširšej 2G siete.

O2 zvyšuje aj pokrytie domácim internetom

O2 rozšírilo pokrytie bezdrôtového pripojenia na internet na báze technológie LTE TDD na frekvenciách 3,5 GHz a 3,7 GHz určeného pre domácnosti a firmy. Technológia LTE TDD spolu so službou O2 Internet na doma ponúkala prenosovú rýchlosť do 128 Mbps, stabilné pripojenie bez výpadkov a vplyvu počasia a jednoduchú a bezplatnú inštaláciu. Ďalšou výhodou bolo šírenie vzduchom, teda nebolo potrebné kopať káble ani inštalovať komplikované zariadenia. Preto bola táto technológia vhodným riešením aj pre obce, ktoré boli bez rýchleho internetu, tzv. biele miesta.

Kompatibilita zariadení a SIM kariet v 4G LTE sieti

Koncom augusta 2017 dosiahol podiel smartfónov v sieti O2 60 %. K tomuto dátumu dosiahol podiel LTE telefónov 42 % a podiel 4G SIM kariet predstavoval 75,4 %, pričom prioritou O2 bola výmena všetkých SIM kariet nepodporujúcich technológiu LTE.

Február 2018

Od 17. februára 2018 pridalo O2 novú tarifu služby Modrý O2 internet na doma a zároveň rozšírilo svoje pokrytie na vyše 92 % obyvateľov. Nová tarifa v sebe vtedy obsahovala až 100 GB dát v plnej rýchlosti 15 Mbit/s, po prečerpaní mohol zákazník ďalej neobmedzene surfovať menšou rýchlosťou – len 2 Mbit/s. Dnes je tento limit pri Modrom O2 internete na doma zvýšený na 500 GB.

Táto tarifa bude dostupná už pre takmer všetkých zákazníkov O2. Je to skvelá alternatíva k rýchlemu pevnému pripojeniu. Zákazníci sa môžu výhodne surfovať doma s neobmedzeným objemom dát už aj v pokrytí našej 4G siete, ktorá je dostupná už pre vyše 92 % ľudí,“ uviedla vo februári tohto roka Tereza Molnár, hovorkyňa O2.

V cene 15 eur mesačne (10 eur s využitím bonusu) tak zákazník získal 100 GB dát v plnej rýchlosti 15 Mbit/s download a 2 MBit/s upload. Túto službu ste si mohli nainštalovať sami alebo s pomocou technika O2 a to bezplatne.

V súvislosti s pridaním novej tarify programu Internet na doma O2 zvýšila rýchlosť sťahovania pri tarife Modrý Internet na doma z 10 Mbit/s na 15 Mbit/s. Stále platí bonus do 150 eur

Služba Internet na doma tak bola alternatívou rýchleho fixného pripojenia na internet s minimom káblov potrebných pre inštaláciu. Službu však môžu zákazníci využívať len na adrese jej zriadenia, nejde teda o mobilné pripojenie na internet s možnosťou využívania v rôznych lokalitách.

Apríl 2018 – národný test siete s rozdávaním gigabajtov mobilných dát

Všetci zákazníci O2 mohli od soboty 28. apríla 2018 vyskúšať až 5 GB mobilných dát navyše a to bez rozdielu, či už nejaký dátový balíček u O2 využívajú alebo nie. Ponuka platila aj pre úplne nových zákazníkov bez skúsenosti s O2, ktorí si chceli otestovať 4G sieť od O2. 4G sieť od tohto operátora bola vtedy dostupná už pre vyše 93 % ľudí na Slovensku.

Teraz dávame všetkým zákazníkom, verným aj tým novým, možnosť vyskúšať si, aké to je surfovať v rýchlej 4G sieti so špičkovým pokrytím obyvateľstva,“ uviedla v apríli tohto roka Tereza Molnár.

Bonusové dáta v novej sieti

Počas mesiacov máj až jún si mohli všetci zákazníci O2 overiť, že nová 4G sieť od O2 je naozaj dostupná, rýchla a spoľahlivá. Stačilo si bezplatne aktivovať bonusové dáta s objemom 5 GB prostredníctvom internetového portálu alebo mobilnej aplikácie Moje O2. Noví zákazníci ich mohli získať rovno počas aktivácie SIM karty (aj zadarmo). Zákazníci s dobíjaním kreditu získali 5 GB balíček dát na 30 dní, zákazníci s platbou na faktúru ich mohli využívať vo fakturačnom období, v ktorom si ich aktivovali. Ak ich nedočerpali, cez službu Datahit sa im preniesli do ďalšieho fakturačného obdobia. Ak mal zákazník už aktivovaný ktorýkoľvek dátový balíček, bonusové dáta sa čerpali ako prvé v poradí.

Zjednodušenie portfólia v oblasti balíčkov

Od apríla O2 pristúpilo aj k zmenám v ponuke balíčkov pre programy O2 Fér, Moja Firma, O2 Paušál a O2 Dáta. Cieľom bolo zjednodušenie a sprehľadnenie portfólia, keďže vtedy už zákazníci viac uprednostňovali neobmedzené volania a SMS s O2 Paušálom za 20 eur, ktorého súčasťou sú aj dáta a telefón. Vznikol aj nový dátový balík O2 internet 1 GB za 5 eur, ktorý môžu využiť zákazníci programu O2 Fér a Moja Firma.

Leto 2018 – O2 zvoláva do predajní a rozdáva darčeky

4G LTE sieť od O2 bola v lete 2018 na pokrytí obyvateľstva takmer 94 %. Na to, aby ju mohli zákazníci naozaj naplno využívať, potrebovali mať okrem 4G smartfónu a jeho nastavenia aj novú SIM kartu kompatibilnú so 4G. Operátor im vyšiel v ústrety a pozval ich do predajní, kde si mohli svoju pripravenosť na 4G nechať skontrolovať a prípadne aj telefón nechať nastaviť.

Rovnako sa organizovali aj verejné stretnutia na námestí väčších miest, kde sa tiež dali vymeniť SIM karty a poradiť sa ako s nastavením telefónu. Počas júla ste tak mohli navštíviť akciu s názvom Mobilná obývačka. My osobne sme sa boli pozrieť na námestí v Martine.

Bezplatné testovanie 4G siete od O2 s dátami v objeme 5 GB využilo od mája mnoho zákazníkov. Ukázalo sa, že hlavný problém je v nepripravenosti telefónu a SIM karty na túto sieť a O2 ich zavolalo do najbližšej predajne. Zákazníci, ktorí boli pripravení na 4G rýchlosť, teda mali 4G SIM kartu a správne nastavený 4G smartfón, získali hneď 5 GB dát bezplatne. Tí, ktorí si priamo na predajni kúpili 4G zariadenie, dostali darček navyše.

Práve hardvér mnohým zákazníkom bráni využívať výhody rýchlej 4G siete. Ešte stále totiž vyše tretina našich zákazníkov nepoužíva 4G smartfón,“ zvýraznila v júli Tereza Molnár.

Od júla sa tiež zmenila reklamná kampaň O2, ktorá ukazovala na dva podmorské svety. Tá poukazovala na rýchly vývoj mobilnej siete O2 na Slovensku.

September 2018 – A prehnali sme to

Na jesennej tlačovke v jednej z bratislavských kinosál to O2 až nečakane prehnalo s dátami. Zákazníci  Zlatého a Platinového O2 paušálu si od 8. septembra poriadne prilepšili. O2 totiž automaticky všetkým existujúcim a novým zákazníkom týchto paušálov zvýšilo množstvo dát až na 5-násobok pôvodného objemu. To všetko pri nezmenenej cene oboch programov. Zákazníci oboch paušálov tak majú teraz k dispozícii neobmedzené volania a SMS v EÚ, objem dát 10 resp. 25 GB a bonus na zariadenie k tomu až do výšky 312 eur. V prípade, že bonus zákazníci nevyužijú, získajú navyše ďalších 5 GB dát v oboch programoch.

Uvedomujeme si, že túto ponuku sme poriadne prehnali. Vyše 94 % pokrytie a kvalita našej siete spolu s poriadnou nádielkou dát umožnia našim zákazníkom naplno využiť všetky výhody, ktoré 4G sieť so sebou prináša.“ uviedol Igor Tóth, riaditeľ marketingu O2 Slovakia.

Zákazníci Zlatého O2 Paušálu získali od uvedeného dátumu bonus na kúpu zariadenia vo výške 168 eur a 10 GB dát. V prípade, že bonus nevyužijú, môžu automaticky využívať každý mesiac až 15 GB dát v cene paušálu. Zákazníci Platinového O2 Paušálu mali od 8. septembra bonus vo výške až 312 eur na kúpu zariadenia a 25 GB dát. Ak sa rozhodnú bonus na zariadenie nevyužiť, automaticky získajú k svojmu paušálu ďalších 5 GB dát navyše, čím sa celý objem dát zvýši až na 30 GB.

Z interných dát a štruktúry spotreby vieme, čo naši zákazníci potrebujú a kde to aj skutočne využívajú. Práve preto sme pridali dáta do Zlatého a Platinového O2 Paušálu, ktoré najviac využívajú aktívne dátujúci zákazníci,“ dodal Igor Tóth.

Spolu so zvýšením objemu dát v oboch tarifách O2 Paušálu sa zvýšil aj objem dát, ktoré môžu zákazníci využiť v krajinách EÚ bez príplatku. Zlatý O2 Paušál tak po novom bude obsahovať až 6400 MB a Platinový až 8900 MB dát v rámci krajín EÚ. Navýšenie objemu dát sa nezmenilo. Po prečerpaní celého objemu dát v rámci paušálu sa dá tento navýšiť v cene 3 eurá za 1 GB.

Aj nová marketingová kampaň sa niesla v znamení preháňania. Upozorňovala na poriadnu porciu dát, ktorá je súčasťou oboch taríf. Iste si pamätáte nafúknutého štvorzubca a to do rozmerov presahujúcich zemeguľu.

Celkovo je tak dnes sieť O2 modernou platformou na výmenu dát a my jej ďalší vývoj budeme pozorne sledovať.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.