Galaxy Z Flip je prvý telefón so skladacím displejom, ktorý sme mali možnosť dlhšie používať. Zvykli sme si naň veľmi rýchlo. Oceňujeme to, že sa ľahko dá zložiť, zmestí sa do vrecka nohavíc a rýchlo ho rozložíte do plnej veľkosti s displejom vo veľkosti 6,7 palca.

Na Slovensku bude k dispozícii u vybraných predajcov od 21. februára 2020 a to v dvoch farebných prevedeniach: Čierna (Black Mirror) a Fialová (Purple Mirror). Na vybraných trhoch sa bude predávať aj luxusná zlatá verzia. Cena je 1480 eur, čo síce nie je málo, ale oveľa menej ako stojí Galaxy Fold predstavený pred rokom.

Displej s garanciou

Ak si ho kúpite, nemusíte sa až tak báť náhodného mechanického poškodenia displeja. Súčasťou kúpnej ceny smartfónu je totiž ročné poistenie, vďaka ktorému máte nárok na jednu poistnú udalosť so spoluúčasťou 109 Eur. Pravdepodobnosť, že sa poškodí displej ale nie je vysoká, lebo telefón máte vo vrecku v zloženom stave. Samozrejme, môže vám spadnúť pri telefonovaní …

Galaxy Z Flip si so sebou môžete vziať všade, v zloženom stave nie je väčší ako bežná peňaženka. Mali sme ho aj na náprsnom vrecku na košeli. Dobre sa zmestí do kabelky a fialovú verziu môžete používať aj ako zrkadielko. A potom ho otvoríte a uhlopriečka displeja sa skoro zdvojnásobí na 6,7 palca, teda 17 cm. Telefón váži 183 gramov.

Galaxy Z Flip sa pýši displejom Infinity Flex, ktorý pochádza z vlastnej dielne spoločnosti Samsung. K dispozícii máte celú plochu displeja s pomerom strán 21,9:9 a nie je tu žiadny výrez s výnimkou diery na prednú kameru. Telefón je možné otvoriť do ľubovoľného uhla od 0 do 180°, podobne ako sa otvárajú notebooky. Displej drží spoľahlivo, vôbec sa nehýbe, použitý pánt je majstrovské dielo. Využíva systém skrytého kĺbu a technológiu založenú na nylonových vláknach, ktoré odpudzujú nečistoty a prach.

Na statív zabudnite

Galaxy Z Flip dokáže stáť bez opory, čo výrazne rozširuje možnosti pri fotografovaní a natáčaní videa. Môžete napríklad zhotovovať skupinové snímky so samospúšťou alebo nočné zábery. Máte k dispozícii ľubovoľné uhly záberu a navyše voľné ruky ako aj slobodu pohybu.  Na fotografovanie či natáčanie tak nepotrebujete žiadny statív. Po zotmení môžete bez blesku využiť špeciálny nočný režim fotoaparátu alebo točiť časozberné videá vďaka funkcii Night Hyperlapse. Stačí smartfón otvoriť a postaviť ho na stôl. Pozor si treba dať na to, aby sa vám nezošmykol, jeho povrch je totiž veľmi hladký. Boli povrchy, na ktorých sa nám pohyboval aj keď sme si mysleli, že leží na vodorovnej ploche.

Galaxy Z Flip ponúka duálny batériový systém s celkovou kapacitou 3300 mAh. Umožňuje káblové aj bezdrôtové dobíjanie, k dispozícii je aj systém zdieľania energie, čo umožňuje bezdrôtovo dobíjať slúchadlá Galaxy Buds, hodinky Galaxy Watch alebo iný telefón.

Technologicky je to Galaxy S20

To síce áno ale na pár výnimiek. Procesorom v Galaxy Z Flip je Snapdragon 855 PLUS, nedá sa tu použiť microSD karta na rozšírenie vnútornej pamäti (256 GB) a Z Flip podporuje aj eSIM kartu. Okrem toho je tu priestor na jednu nanoSIM kartu. Galaxy Z Flip tiež nenatáča videá v rozlíšení 8K ale „len“ 4K. Rozlíšenie „zadnej“ kamery je 12+12 MPx, predná má 10 MPx.

Vľavo Galaxy Fold, vpravo Z Flip

Vľavo Galaxy Fold, vpravo Z Flip

Celkovo je jasné, že Samsung to so skladačkami myslí vážne. Súčasne bude predávať Z Flip aj Fold, pričom prenikajú správy o vylepšenej verzii Fold2. V San Franciscu sme videli obrovský záujem práve o tento telefón aj miestna tlač o ňom informovala na titulných stranách. Uvidíte, ako sa mu bude dariť na Slovensku.

Viac o tomto telefóne

Skladateľný telefón Samsung Z Flip útočí cenou: Bude oň záujem aj u nás?

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.