Sezóna elektrických dopravných prostriedkov do mesta je o pár týždňov tu. Teraz je ten správny čas sa na ňu pripraviť.

Kolobežka Origos xC1 v zloženom stave

Kolobežka Origos xC1 v zloženom stave

Kolobežka Origos THE-URBAN xC1 je ideálny prostriedok do mestského prostredia, ak ju máte kde bezpečne odložiť v cieli svojej jazdy. My máme na test jednu z najnovších kolobežiek, ktorá vás spoľahlivo dopraví v rámci mesta počas celého dňa. Origos xC1 je v krásnom čierno-žltom vyhotovení, dá sa dobre poskladať a pre silnejších aj prenášať jednou rukou. Zmestí sa do kufra každého auta, jej výhodou je aj spoľahlivý skladací mechanizmus. Práve to býva častý problém pri kolobežkách, že po čase nedokážete ľahko kolobežku zložiť, lebo sa zasekne skladací kĺb. V tomto prípade zatiaľ všetko funguje hladko.

Origos xC1 je určená pre dospievajúcich ale aj dospelých s hmotnosťou zhruba do 100 kg, jej maximálna rýchlosť je obmedzená na 25 km/h. Preto ani nie sú potrebné žiadne oprávnenia na jej prevádzku. Kapacita batérie, ktorá sa nachádza v podstave kolobežky je 7 800 mAh, hmotnosť celej kolobežky je 14 kg. Na pohodlné prenášanie sa obe časti kolobežky prichytávajú háčikom. Tiež sa dajú riadidlá z kolobežky ľahko vybrať, prípadne nastaviť ich výška.

Dojazd je podľa našich skúšok takmer 25 km, závisí to od hmotnosti jazdca a tiež od toho, či idete stále na plný „plyn“. Kolesá majú priemer 8,5 palca, dokážu eliminovať mierne nerovnosti na ceste. Sú plnené vzduchom a súčasťou dodávky je aj plniaci adaptér. Stačí na to pumpa od bicykla.

Súčasťou dodávky je pomerne malý napájací zdroj, nabíjanie celkom vybitej batérie trvá do 4 hodín a nabíjanie signalizuje červená LED dióda na zdroji. Adaptér na nabíjanie kolobežky sa nachádza blízko pri riadidlách a je chránený krytkou. Nabitie na 70 % kapacity je hotové za 1,5 hodiny.

Osvetlenie je vpredu (biele) a vzadu (červené), zapína sa krátkym potlačením zapínacieho tlačidla kolobežky. Dlhé potlačenie tohto tlačidla prepína medzi rýchlosťami, pričom existujú dva stupne. Prvý má obmedzenie do zhruba 12 km/h a zaradený je primárne pri každom zapnutí kolobežky. Druhý stupeň nemá žiadne obmedzenie a rýchlosť pohybu na kolobežke sa blíži k 25 km/h. Príkon elektrického motora je 300 W a na kolobežke je vidieť, že je to nemecká výroba. Šikovný je aj hák na zavesenie nákupnej tašky na kolobežku. Odoláva vonkajšiemu prostrediu, jazdiť môžete aj v daždi či umývať striekajúcou vodou (IP X4). Počas jazdy vidíte na displeji aktuálnu rýchlosť a zostávajúcu kapacitu batérie.

Cena: 579 eur

Zapožičal: Origos

Viac o elektrických kolobežkách Origos

#HMBRG V1: Elektrická kolobežka ideálna do mesta

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.