Port USB C alebo USB 3.1 začína byť už naozaj zaujímavý, z laboratórií sa presúva do už dostupných zariadení. Používa ho napr. Apple vo svojom najnovšom Macbooku, ale videli sme ho aj pri napojení smartfónu Microsoft Lumia 950 s dokovacou stanicou na využitie funkcie Continuum. V roku 2016 údajne príde na trh viac ako 3 miliardy zariadení, ktoré budú používať port USB C.

Jeho výhoda je jasná – kábel pre USB C je symetrický a pri jeho pripojení na zariadenia nemáte nad čím premýšľať – ako ho zoberiete do ruky, tak ho aj do portu napojíte. Dosahuje tiež vyššie prenosové rýchlosti – až do 10 Gbit/s a umožňuje výkonnejšie napájanie pripojených zariadení – až do 20 V s prúdovým odberom 5 A. To všetko sú obrovské čísla v porovnaní s doteraz stále najpoužívanejším rozhraním USB 2.0 (480 Mbit/s a 2,5 V/1,8 A). Port USB 3.0 (5 Gbit/s, 5 V/1,8 A) sa pritom zatiaľ používa len občas a vyzerá, že to tak aj zostane. Pre port USB 3.1 sa však počíta s výrazným nasadením a počas roka 2016 by mal vytlačiť port USB 2.0 z nových zariadení.

Je jasné, že až také rýchle to nebude a pre zariadenia ako notebooky, tablety a smartfóny s USB C bude treba mať aj redukcie na pripojenie starších zariadení. Práve tieto si predstavíme v našom článku, pričom sme sa sústredili na kvalitné vyhotovenia, ktoré pochádzajú od firmy Lindy.

Ako na pripojenie starších USB zariadení?

Prvou redukciou je HUB USB 3.1 Type C 4 Port. Je to adaptér, ktorý pripojíte k zariadeniu s USB C portom a pomocou neho budete môcť pripojiť až štyri zariadenia určené pre USB 2.0/1.1 alebo 3.0. Vyhotovenie je z odolného hliníka, prepojovací kábel má 25 cm. Prenosová rýchlosť dát je do 5 Gbit/s, zariadenie nevyžaduje žiadne externé napájanie.

Takto napojíte k modernému zariadeniu 4 zariadenia s USB 2.0/3.0

Takto napojíte k modernému zariadeniu 4 zariadenia s USB 2.0/3.0

Cena: 37,76 EUR

Pripájame zobrazovacie zariadenia s USB C

Port USB C sa svojou rýchlosťou dá výborne použiť aj na prenos obrazu. Avšak zobrazovacie zariadenie s priamym portom USB C sme ešte v našej redakcii nemali. Aj v tomto prípade sa teda k slovu hlásia adaptéry. Prvým z nich je redukcia USB C na HDMI, ktorá umožňuje pripojiť napr. projektor alebo televízor či monitor, a to s vysokým rozlíšením. Redukcia umožňuje preniesť obraz až do rozlíšenia 4K, teda 3840 × 2160p, 30 Hz.

Stačí vám len pripojiť moderné zariadenie (s USB C s podporou DisplayPort Alternate Mode) cez redukciu na zobrazovací prvok, žiadne ovládače ani externé napájanie sa nevyžaduje. Dĺžka prepojovacieho kábla je 17 cm.

Redukcia USB 3.1 na HDMI 4K

Redukcia USB 3.1 na HDMI 4K

Cena: 32,95 EUR

Nasleduje redukcia USB C na port DVI-D. To je presne adaptér, po ktorom túžia majitelia 12″ notebooku Apple Macbook verzia 2015, pretože umožňuje preniesť obraz na externý monitor s najčastejším pripojením. Zabezpečí prenos obrazu v maximálnom rozlíšení 1920 × 1200p, prepojovacie zariadenie opäť musí podporovať funkciu DisplayPort Alternate Mode.

Redukcia USB 3.1 na DVD-D

Redukcia USB 3.1 na DVD-D

Cena: 38,95 EUR

Ak chcete naozaj prepojiť starý a najmodernejší svet, aj to sa dá. Lindy vyrába aj redukciu USB C na staručké, ale stále široko používané VGA. To sa stále používa napr. v projektoroch a ak robíte prezentáciu v rozličných priestoroch, tento adaptér by mal patriť medzi vašu povinnú výbavu. Dĺžka kábla je 17 cm, maximálne rozlíšenie je  1920 × 1080 bodov a využijete ho aj pri modernom Macbooku.

Redukcia USB 3.1 na VGA

Redukcia USB 3.1 na VGA

Cena: 26,95 EUR

Všetky zariadenia sme mali zapožičané od spoločnosti PC Business, ktorú nájdete napr. na adrese www.kabel.sk. So zariadeniami od firmy Lindy nebudete mať problémy, fungujú na prvé zapojenie. Taká typická nemecká kvalita.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní touchIT, č. 7/2015, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.