Televízor s 8K rozlíšením od Samsungu sme už predstavili v našej reportáži z výstavy CES v Las Vegas. Ide o prvý televízor v našej redakcii so skutočným televíznym rozlíšením 8K, teda 7680 × 4320 bodov.

Samsung Q950TS s 8K rozlíšením obrazu

Samsung Q950TS s 8K rozlíšením obrazu, Zdroj: Samsung

Testovali sme 65-palcové vyhotovenie tohto televízora, Samsung vyrába aj 75 a 85-palcové vyhotovenie. Test sme zamerali na to, čo prinesie toto 8K rozlíšenie pre človeka žijúceho na Slovensku, keď má k dispozícii súčasné televízne vysielanie šírené terestriálne, satelitne alebo cez internet, ďalej Netflix, HBO a YouTube.

Pripomeňme, že televízne vysielanie slovenských a českých televíznych staníc je v súčasnosti maximálne v HD rozlíšení. Cez satelit si môžete naladiť pár skôr reklamných staníc v 4K rozlíšení a 8K video nájdete na YouTube, zatiaľ nie na Netflixe ani HBO. Tak teda načo?

Samsung Q950TS s 8K rozlíšením obrazu

Samsung Q950TS s 8K rozlíšením obrazu, Zdroj: Samsung

Televízor Samsung Q950TS však používa technológiu 8K AI Upscaling na to, aby z nižšieho rozlíšenia vypočítal vyššie. Q950TS má výkonný Quantum 8K procesor s neurónovou sieťou a umelou inteligenciou. Takto televízor presne vie, aké objekty bude na displeji zobrazovať. Preto ich dokáže pomerne presne dopočítať. A robí tak pre každú snímku samostatne. Navyše, medzi snímkami dokáže rozpoznať pohyb objektu, a tak ho dopočítať ešte presnejšie. Vo výsledku tak bežné televízne vysielanie na tomto 8K televízore vyzerá o poznanie krajšie ako na 4K televízore. Obraz má presné kontúry, je plastický a plný farieb. Je to televízor so zatiaľ najlepším obrazom v našej redakcii.

Q950TS používa priame zadné podsvietenie (Direct Full Array), čo je základ vysokého kontrastu. Technológia displeja je QLED, v zásade je to teda LED televízor s Quantum Dot technológiou. Výrobca udáva jas 3000 nitov, je tu podpora pre normu HDR 10+, nie však Dolby Vision. To môže byť pre niekoho mínus. Obraz je však veľmi pekný, na televízor sa veľmi dobre pozerá. Na hornej strane displeja je transparentná fólia, ktorá zabraňuje odleskom dopadajúceho svetla. Obraz sa navyše prispôsobuje vonkajšiemu osvetleniu, je tu na to špeciálny snímač. Ak si chcete obraz prispôsobiť podľa seba, dá sa to pomocou expertných možností v nastavení televízora. Inak sú tu predvolené režimy ako je Štandard, Film, Šport a pod.

Nielen obraz, ale aj zvuk

Samsung tvrdí, že je to najlepší zvuk, aký sme mohli zo samotného televízora počuť. Vzadu má vpravo aj vľavo štvoricu reproduktorov, ktoré hrajú naozaj veľmi dobre. Ideálne je však aj tak použiť externý soundbar, ktorý v prípade ak ide o obe zariadenia od Samsugu dokáže doplniť (teda nie nahradiť) originálny zvuk z televízora.

Ak nechcete investovať do soundbaru, bohato stačí to, čo máte priamo v televízore. Tieto reproduktory opäť využívajú umelú inteligenciu a zvuk nasleduje pohyb objektu. Je to priestorový zvuk, s ktorým máte lepší pocit z filmu. Doslova počujete, z ktorej strany prichádza osoba v scéne, pričom tento efekt nie je príliš výrazný. Táto technológia sa nazýva Object Tracking Sound+ (OTS+).

U televízora Q950TS existuje prispôsobenie hlasu z televízora tomu, čo sa deje v jeho okolí. Ak váš partner zapne niečo rušivé (vysávač), hlas z televízora sa automaticky zosilní.

Televízor Q950TS sme pripojili aj do cloudových služieb Samsungu a Microsoftu a naozaj sa môžete k nemu pripojiť so svojím Microsoft kontom a využívať na ňom svoje dokumenty. Treba na to externú myš a klávesnicu, ale naozaj televízor funguje ako počítač s veľkým displejom.

Dizajn a neviditeľné prepojenie

Televízor má hrúbku 15 mm a po bokoch má perforovanú hliníkovú lištu, ktorá pôsobí veľmi elegantne. Toto riešenie slúži jednak na chladenie televízora, ale aj na ďalšie šírenie zvuku. Je to televízor s takmer neviditeľným rámčekom. Obraz je od okraja po okraj, čo Samsung rád označuje ako Infinity Screen. Pri sledovaní zo vzdialenosti 3 až 5 metrov máte naozaj dojem nekonečnej obrazovky, keď okraje televízora zdanlivo zmiznú. Až 99 % prednej plochy zaberá displej.

Pohľad zhora na Q950TS

Pohľad zhora na Q950TS, Zdroj: Samsung

Q950TS používa pripojenie označené ako One Invisible Connection. K televízoru ide priesvitný kábel a cezeň sa prenáša aj elektrická energia. Na druhej strane pripojenia je Connect Box, ktorý obsahuje skutočné pripojenia. Connect box potom ukryjete pred zrakom a okolie televízora je tak bez typického chumáča káblov. Priamo v dodávke televízora je aj tzv. No Gap Wall Mount, teda nadstavec na umiestnenie na stenu, a to bez viditeľnej medzery.

Obraz na tomto televízore je naozaj od hrany k hrane

Obraz na tomto televízore je naozaj od hrany k hrane, Zdroj: TOUCHIT

Na One Connect boxe nájdete 4 HDMI porty, 3 USB-A porty, ďalej je tu pripojenie na terestriálny a satelitný tuner (aj s kódovacou kartou), ethernet a optický výstup zvuku. Jeden z HDMI portov podporuje eARC na pripojenie so soundbarom. Priehľadný kábel má teraz okolo 3 metrov.

Porty na One Connect boxe

Porty na One Connect boxe

Diaľkové ovládanie je pre Samsung štandardné, obsahuje aj tlačidlá na Netflix, Prime video a Rakuten TV. Zároveň je tu aj mikrofón na hlasové ovládanie televízora (Bixby a Alexa).

Diaľkové ovládanie pre Q950TS

Diaľkové ovládanie pre Q950TS, Zdroj: TOUCHIT

Inštalácia najlepšie s mobilným telefónom

Áno, na inštaláciu je dobré mať pri sebe mobilný telefón, ktorý máte pripojený na domácu Wi-Fi a streamovacie služby ako aj sociálne siete a YouTube. Televízor Q950TS je súčasťou Samsung SmartThing vecí a z tejto aplikácie ho aj ľahko nainštalujete. Pritom nepotrebujete zadávať heslo do Wi-Fi siete alebo do Samsung konta, to sa prenesie automaticky zo smartfónu. Nastavenia televízora sa dajú presunúť z cloudu z vášho starého televízora.

Spojenie medzi televízorom a mobilom funguje aj ďalej. V rámci služby MultiView môžete prenášať obraz z displeja televízora na smartfón a opačne, ďalej je tu možnosť vidieť obraz a súčasne komunikovať na sociálnych sieťach.

V rámci režimu Ambient Mode+ si môžete nastaviť rôzne oddychové motívy napr. s umeleckými dielami alebo prezentovať si tu vaše fotografie nafotené smartfónom. Novinkou sú predvolené zostavy ako je Dobré ráno, či Dobrý večer. Vtedy sa vám napr. ráno o 7. hodine zapne automaticky televízor, zobrazí predpoveď počasia spolu s údajom o čase. K tomu bude znieť príjemná hudba.

Ďalšie funkcie

Tento televízor sa dá dobre využiť aj ako prostredie na hry, je tu režim Real Game Enhancer+, ktorý je zameraný na rýchlosť reakcií. Diaľkové ovládanie je univerzálne, dá sa naučiť ovládať aj konkurenčné zariadenia. Využiť sa dá aj efektná funkcia TapView – dotknete sa telefónom okraja televízora a ak ste na rovnakej sieti, prenesie sa po potvrdení obraz zo smartfónu na displej televízora.

Častým problémom pri streamingu filmov či televíznych relácií vo vysokom rozlíšení je nedostatočná rýchlosť internetového pripojenia. Preto je tu technológia AI ScaleNet, ktorá zabezpečuje optimalizáciu dátového prenosu, tak, aby bol obraz plynulý. Pri prenose dáta komprimuje a znižuje prenášaný objem. V televízore ich potom rekonštruuje do pôvodnej podoby. Vystačí si tak aj s nižšou rýchlosťou pripojenia.

Vyhodnotenie

Samsung Q950TS je aktuálne televízor s najlepším obrazom, aký sme mali v našej redakcii. Viacero ľudí bolo jeho obrazom doslova ohúrených. Páči sa nám aj jeho dizajn a zvuk. Prepojenie televízora a smartfónu je vzorové od inštalácie až po jeho používanie. Želali by sme si aj podporu Dolby Vision.

Cena: 5999 €

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.