Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Najväčší festival pracovných príležitostí je opäť v Košiciach. Piaty ročník Profesia days v metropole východu sa uskutoční v utorok a stredu 14. a 15. novembra v Kulturparku.

V atraktívnom priestore s ľahkou dostupnosťou pešo, mestskou i diaľkovou dopravou, čaká na návštevníkov 70 vystavovateľov, profesijné poradenstvo a nové príležitosti. Opäť nebude chýbať ani Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) ako stabilný zamestnávateľ, ktorý ponúka pestré možnosti profesijného uplatnenia.

Navyše vďaka ZSSK môžete pri ceste na najväčší profesijný veľtrh získať späť 50 % z cestovného. Stačí cestovať na Profesia days do Košíc v dňoch 14. – 15. novembra 2023 vlakom a preukázať sa zakúpeným jednosmerným alebo spiatočným cestovným lístkom v stánku ZSSK priamo na Profesia days. Tam vás naši kolegovia zaregistrujú prostredníctvom formulára, na základe ktorého vám bude preplatených 50 % zo sumy z cestovného lístka vo forme extra bonusového kreditu do vášho zákazníckeho konta ZSSK ID. Extra bonusový kredit môžete čerpať do výšky 25 % ceny hodnoty pri ďalších zakupovaných cestovných lístkoch.

V stánku ZSSK je potrebné nechať údaje: e-mail, číslo ZSSK ID a cenu lístka, ktoré zaevidujú naši kolegovia. Pre získanie zľavy  treba mať založené zákaznícke konto ZSSK ID, respektíve si ho založiť na Profesia days, s čím vám tiež radi pomôžu naši kolegovia.

Aj tieto Profesia days budú v súlade s novým konceptom, vďaka ktorému si budú ľudia bližšie, než kedykoľvek predtým. Profesijný festival bude tak ako aj v Bratislave a v Žiline postavený na otvorenej komunikácii a interakcii medzi návštevníkmi, zamestnávateľmi a odborníkmi z rôznych sfér.

Stánok ZSSK sa bude nachádzať v pravom krídle budovy opäť v charakteristickom izometrickom dizajne. Nebudú v ňom chýbať čičmianske sedačky spolu s kulisou okna „s výhľadom na Tatry“. Národný dopravca sa aj naďalej bude držať konceptu s mottom „Nastúpte k nám do ZSSK“. Naši kolegovia poskytnú záujemcom všetky potrebné informácie o benefitoch, ktoré ZSSK ponúka, a aktuálne voľných pracovných miestach v rámci celého Slovenska à Kariéra | ZSSK. Prostredníctvom veľtrhu odprezentujú rôzne pracovné príležitosti najmä pre záujemcov o kľúčové pracovné profesie v oblasti prevádzky a opráv ako je rušňovodič, údržbár či elektromechanik.

Na veľtrhu Profesia days sa počas dvoch dní budú rozoberať témy ako napríklad: „Ako sa pripraviť na budúcnosť?“, „Ako vytvoriť motivujúce a bezpečné pracovné prostredie?” či „Ako vybalansovať prácu a život?“. Celý program nájdete na stránke Profesia days à Profesia days 2023 v Košiciach Profesia days.

Najväčší profesijný festival vám umožní stretnúť zamestnávateľov na jednom mieste, odprezentovať svoje zručnosti a získať okamžitú spätnú väzbu. Vstupenku získate zadarmo registráciou cez jednoduchý a prehľadný formulár na à Predaj vstupeniek Košice 2023 | Profesia days. Viac informácií o tomto podujatí a programe nájdete na webe à https://profesiadays.sk/.

Prečo si vybrať ZSSK ako budúceho zamestnávateľa?

ZSSK ako jeden z najväčších zamestnávateľov na Slovensku s takmer 6 000 zamestnancami chce na veľtrhu popularizovať železničnú dopravu a osloviť široké spektrum potenciálnych zamestnancov. Spoločnosť hľadá predovšetkým záujemcov o kľúčové pracovné profesie rušňovodič, vlakvedúci, elektromechanik, mechanik a zámočník dráhových vozidiel.

Každému kvalitnému človeku, ktorý sa u nás zaujíma o prácu, ju vždy radi ponúkneme, nech sa hlási na akúkoľvek voľnú pracovnú pozíciu. Všetky ponuky práce na celom Slovensku v ZSSK máme zverejnené na našom webe à Kariéra | ZSSK.

Plne si uvedomujeme, že potenciálny uchádzač nemá často možnosť odprezentovať sa pred zamestnávateľom osobne. Preto veľtrh poslúži aj na budovanie databázy uchádzačov. Na nábor zamestnancov totiž vždy radi využívame už vybudované kontakty.

Ako atraktívny zamestnávateľ ZSSK ponúka množstvo benefitov ako napríklad náborový príspevok vo výške 3 000 eur pre rušňovodičov s praxou či príspevok na ubytovanie do 400 eur mesačne pre tých, ktorí dochádzajú z iných regiónov. Takisto odmeňujeme kolegov, ak nám odporučia nováčika, a to 500 eurami. Našim zamestnancom ponúkame aj cestovné výhody na prepravu vlakmi ZSSK, skrátený pracovný čas či príspevok do tretieho piliera. Viac o benefitoch práce v ZSSK nájdete tu à BENEFITY | ZSSK. Tou najväčšou výhodou je však to, že si každú prácu vážime. Byť železničiarom nie je len práca, ale aj poslanie. Práca pre národného dopravcu znamená okrem iného aj stabilný a pravidelný príjem vždy načas, čo v tejto dobe nie je vždy samozrejmosťou.

Vďaka kolektívnej zmluve pre roky 2022 – 2023 sa od januára 2022 zvýšili mzdy všetkých zamestnancov ZSSK s tarifnými platmi. Zároveň s účinnosťou od 1. 5. 2023 došlo k ďalšiemu zvýšeniu o 150 eur mesačne, a to pre všetkých zamestnancov ZSSK. Priemerný plat rušňovodiča bol v roku 2022 viac ako 1 800 eur. Tento rok by podľa odhadov mal priemerný plat rušňovodičov stúpnuť až na cca 1 997 eur*.

Priemerná mzda rušňovodiča v ZSSK (sumy v eurách):

RokØ Mzda s nadčasomØ Hodinová mzda s nadčasomØ Mzda bez nadčasuØ Hodinová mzda bez nadčasu
2023*1 997,7612,761 738,0411,10
20221 882,0212,031 598,6810,22
20211 640,0610,511 391,868,92
20201 546,09,91 374,18,8
20191 500,19,61 314,48,4
20181 350,28,61 204,37,7
20171 214,77,81 078,26,9
20161 176,987,51 011,46,5

*odhad vychádzajúci z plánu mzdových nákladov a skutočnosti v roku 2022 (skutočnosť v roku 2023 môže byť iná)

Čo sa týka aktuálnych benefitov, radi by sme upriamili pozornosť na cestovné výhody po Slovensku, ale aj v zahraničí pre zamestnancov a ich rodinných príslušníkov. Za symbolický ročný poplatok môžu neobmedzene cestovať vlakmi ZSSK a partnerských dopravcov (aktuálne České dráhy) a zároveň za oveľa nižšie sumy majú po roku pracovného pomeru nárok aj na určitý počet ciest vlakom v zahraničí. Nových uchádzačov môže zaujať aj skrátená pracovná doba, Multisport karta či príspevok zamestnávateľa do 3. dôchodkového piliera.

Viac benefitov zamestnancov ZSSK:

  • náborový príspevok,
  • príspevok na ubytovanie,
  • príspevok pri narodení dieťaťa,
  • príspevok na stravu a pitný režim,
  • podpora vzdelávania,
  • cestovné benefity,
  • odmena pri výročiach a jubileách,
  • odmena za odporúčanie nového zamestnanca
  • profesijný rast a kvalifikácia,
  • práca v tímoch,
  • pracovné voľno nad rámec zákona,
  • vstupenky a príspevky na zájazdy, kultúrne či rekreačné akcie,
  • príspevok pre pravidelných darcov krvi,
  • bezplatná úschovňa bicyklov, motocyklov a parkovanie,
  • finančné ohodnotenie za nadčasy nad rámec zákona,
  • príplatok na stravu a pitný režim,
  • finančná výpomoc pri dlhodobej práceneschopnosti,
  • mimoriadna sociálna výpomoc,
  • príspevok pri závažnom a smrteľnom pracovnom úraze,
  • vyrovnávací príplatok pri strate zdravotnej alebo zmyslovej spôsobilosti,
  • náhrada príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti nad rámec zákona.

Značky: