Je to nezvratný proces.

Na cenovú zložku má vplyv veľa faktorov a aj kríza výrazne prispela k rastu cien. Analytici z Counterpoint Technology Market Research poznamenávajú, že priemerná cena mobilných zariadení v globálnom meradle vzrástla o 10%. Odborníci sa domnievajú, že medzi hlavné faktory, ktoré viedli k vyšším cenám, patrí pokles predaja smartfónov a prechod na 5G. Objavuje sa čoraz viac zariadení s podporou sietí piatej generácie, ale v žiadnom prípade nie sú lacné. Vyvolalo to zvýšenie priemerných nákladov a nepatrný 8% pokles v segmente prémiových zariadení. Celkový pokles je na úrovni až 23%. 

iPhone 12

Zdroj: GizChina

Pokles dopytu prirodzene viedol k tomu, že výrobcovia smartfónov nedokázali zarobiť toľko ako v minulom roku. Pokles výnosov sa v priemere pohyboval na hranici 15 %. Zaujímavým globálnym ukazovateľom je aj to, že až 73 % používateľov preferuje smartfóny do 400 dolárov. 

Nižší spotrebiteľský dopyt, kríza a inflácia tlačia nahor náklady na smartfóny. Vďaka tomu sa zmenšil trh s vlajkovými zariadeniami a používatelia sa čoraz častejšie rozhodujú pre nákup niečoho lacnejšieho. Dopyt po cenovo dostupných smartfónoch je trvale vysoký. 

motorola razr 5G

motorola razr 5G

Analytici predpovedajú, že dopyt po modeloch s cenovkou od 100 do 400 dolárov bude naďalej rásť, pretože používatelia čoraz viac uprednostňujú cenovo dostupné zariadenia. 5G smartfóny budú však čoraz populárnejšie. 

Ich priemerná cena sa bude v roku 2024 pohybovať na úrovni 465 dolárov.

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

6× najlepšie smartfóny do 550 EUR (RECENZIA)

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.