Je tu doba Veľkonočných sviatkov, ktorá je pre obyvateľov Slovenska veľmi dôležitá. Tento rok však budú tieto najväčšie kresťanské sviatky v roku úplne iné. Možno nevidíme svojich blízkym aj niekoľko týždňov a aj priania k tomuto sviatku sú tento rok skôr kuriozitou.

Je rozumnejšie, ak tento rok nebudeme navštevovať svojich starších rodinných príslušníkov, platí zákaz vychádzania aj keď s pomerne širokými výnimkami a dlhšiu dobu nás čakajú aj povinné rúška. Teší ma, že obyvatelia Slovenska sú vo väčšine prípadov solidárni a disciplinovaní. Je jasné, že všetko má svoje hranice a postupom času a príchodom tepla sa aj tieto vlastnosti vytratia.

Neviditeľný nepriateľ nás zatiaľ všetkých skôr spája a núti nás robiť veci, do ktorých sa nám dlho nechcelo. Z nášho novinárskeho hľadiska sa tlačové konferencie zmenili na online prenosy a konštatujem, že je to voči skutočnej tlačovke naživo také sterilné. Nedajú sa využiť schopnosti a možnosti, ktoré v TOUCHIT máme – krásne fotky, ihneď video, exkluzívne odpovede na otázky. Ostáva však len vydržať. Inak testujeme naplno, kuriéri si u nás podávajú kľučky. Radikálne sa zmenili aj témy, o ktorých píšeme a o ktoré je záujem. Obrovský hlad je po nástrojoch pre HomeOffice riešenia, predaj notebookov, WiFi routrov a príslušenstva rádovo poskočil. Aj predaj ďalšej elektroniky sa zmenil, ľudia namiesto tradičnej kamennej predajne kupujú veci online. Fitness tréneri začali robiť cvičenie cez kameru, cez internet varíme, rozprávame sa aj v rámci rodiny. Úloha kuriérov pri predaji sa stala kľúčová a nedostatková. Kto sa nevie prispôsobiť novému trendu, ten stráca. Operátori majú jeden test odolnosti siete za druhým a som rád, že internet na Slovensku je jeden z najlepších vo svete a aj toto vydržal.

COVID-19 zmenil aj pomery v našej redakcii. Po zrelej úvahe sme sa rozhodli , že aprílové vydanie papierového magazínu TOUCHIT vynecháme a presunieme ho do ďalšieho obdobia. O žiadne peniaze naši predplatitelia neprídu, dostanete presne toľko vydaní, koľko máte zaplatených.

Dôvody k tomuto kroku sú viaceré. Na papierovom vydaní sa vírus môže udržať aj niekoľko dní. Vieme o tom, že vydanie TOUCHIT prechádza rukami niekoľkých ľudí, nie je celkom vhodné v ňom listovať ani v predajni s magazínmi a tiež nemáte úplnú istotu ani vtedy, keď vám ho ktosi prinesie do schránky v umelohmotnom obale. Na ňom sa vírus udrží najdlhšie. Rovnako veci aj v IT oblasti sa teraz menia tak rýchlo, že v papierovom vydaní by mohli byť staré a o všetkom aktuálnom ihneď informujeme na našej stránke.

To však nie je všetko. V dobe, kedy sme pripravovali aprílové vydanie z jedného dňa na druhý prestali chodiť produkty. Firmy nevedeli, či nám vlastne môžu niečo posielať, rovnako im nebolo známe, čo a ako budú vlastne predávať. Mohli sme tak urobiť vydanie ale bez toho, čo máte najradšej – bez našich skutočných recenzií. Niečo takéto ale vydávať nechceme. Samozrejme, aj my máme obavy o našu budúcnosť, je to prirodzení. A tak bolo treba urobiť rozhodnutie, ktoré nám dáva viac možností na to, aby sme tu mohli  byť dlhodobo. To aj chceme, veríme, že aj vy a náš krok pochopíte.

Májové vydanie aj ďalšie nasledujúce teda plánujeme. Naše aktivity sme na prelome marca a apríla presunuli hlavne do online prostredia. Na číslach vidíme, že vás zaujímajú články o tom, ako pracovať z domu, ako zabaviť deti ale aj seba samého a tomu sa aj naplno venujeme na našej stránke.

Čítanosť TOUCHIT.sk podľa mesiacov

Čítanosť TOUCHIT.sk podľa mesiacov od febuára 2016 po marec 2020. Zdrojom údajov je redakčný systém WordPress 

A že to robíme dobre, o tom svedčia naše čísla čítanosti. Mesiac marec je naším absolútnym rekordom v celej 5-ročnej histórii. V počte zobrazení článkov sme presiahli tri štvrte milióna, konkrétne to bolo 786 215. Ďakujeme vám za priazeň!

Kumulovaná čítanosť TOUCHIT.sk podľa rokov

Kumulovaná čítanosť TOUCHIT.sk podľa rokov od založenia v marci 2015 po december 2019

Za 5 rokov našej existencie sme tak dosiahli viac ako 20-násobné zvýšenie čítanosti a stále sme v podstate v exponenciálnom náraste. Na čo sme aj hrdí. V období koronavírusu tiež vidíme zmenu trendov – zatiaľ čo doteraz býval najlepší deň z týždňa utorok, teraz sa to v rámci týždňa vyrovnalo a to aj vrátane soboty, ktorá bývala predtým najslabším dňom. Chodíte k nám teda stále, čo je dobre.

Sme radi, že máte v nás dôveru, trpezlivo odpovedáme na vaše otázky aj v poradni. Všetky články sú pre vás na TOUCHIT zadarmo, rovnako aj naše poradenstvo. Plánujeme však pre vás zaviesť dobrovoľnú možnosť našu prácu oceniť aj menším finančným darom. Už vopred vám ďakujeme.

Ako to bude do budúcna neviem, rovnako ako milióny ľudí na celom svete. Veľa závisí od toho, ako dlho bude táto situácia trvať a čo budú resp. nebudú robiť naši partneri po jej skončení. Bez nich nemôžeme robiť to, v čom sme dobrí. Vidíme ale svetlo na konci tunela, už teraz sme nadviazali celkom dosť aktivít výhradne v on-line prostredí, ale či to bude trvalým trendom, je teraz predčasné hodnotiť. Pre mňa osobne však papier je papier, vyrastal som na tom a najlepšie viem, že články pripravené v tejto forme majú jednoducho viac času dozrieť a byť kvalitnejšími.

Doba je vážna, to všetci vieme. Na záver však chcem poukázať na to, čo je v nás dobré. Hovorím o láske, pochopení a nevyhnutnej trpezlivosti, ktorú našťastie vidím okolo seba. Veľká noc nikdy nebola o tom, že narýchlo odletíte okúpať sa v mori kamsi na juh alebo stráviť voľné dni v prepychovom hoteli. Bolo to vždy aj o (tradičnom) jedle, ale hlavne o spojení rodiny (čo teraz niekde nie je možné), o chvíľke pokoja doma a pokore. A na to máme teraz naozaj dosť času.

Prajem vám všetkým pokojné prežitie Veľkonočných sviatkov, hlavne veľa zdravia, odolnosti a rozumného rozhodnutia. My pokračujeme v práci aj cez sviatky ale tak sviatočnejšie. Verím, že po nich sa opäť zídeme všetci v plnom zdraví a situácia sa zlepší. Veď inú možnosť ani nemáme.

Ondrej Macko

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.