Ministerstvo zdravotníctva v spolupráci so zdravotnými poisťovňami zjednodušilo objednávanie chronicky chorých pacientov na očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Nový systém začne fungovať od 1. mája, kedy vstúpi do platnosti vyhláška.

Zdravotné poisťovne už vytvorili zoznamy svojich klientov, ktorí trpia chronickými ochoreniami a databázy s ich údajmi doručili Národnému centru zdravotníckych informácií, ktoré spravuje rezervačný systém na očkovanie. Dalo by sa povedať – konečne!

Ak sa záujemca zo zoznamu zaregistruje cez registračný formulár, systém jeho údaje spáruje s dátami od zdravotných poisťovní a po otvorení kapacít mu v rámci priorizácie pridelí termín očkovania. Po otvorení kapacít budú termíny najprv pridelené záujemcom nad 70 rokov, následne sa pridelia voľné termíny pacientom so závažnými chronickými ochoreniami a v ďalšom kroku sa pridelia voľné termíny záujemcom, ktorí sú starší ako 60 rokov a tiež pacientom so stredne závažnou chorobou. Všetci záujemcovia z týchto skupín budú očkovaní vakcínami od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna.

V prípade, že záujemcovi o očkovanie bude pridelený termín na očkovanie inou látkou, nenachádza sa v zozname chronicky chorých pacientov od poisťovní. V takom prípade Ministerstvo zdravotníctva odporúča, aby sa obrátil na svoju zdravotnú poisťovňu a overil si, či ho jeho diagnózy oprávňujú byť zaradeným do zoznamu pacientov s ťažkým alebo stredne ťažkým ochorením.

A mimochodom, zmluva o vakcinačnej látke Sputnik V je už zverejnená.

Epidemiologická situácia sa na Slovensku zlepšuje. Toto je prehľad praktických zmien, ktoré platia od budúceho týždňa v 10tich bordových okresoch a v 69 červených okresoch.

Zákaz vychádzania

V bordových okresoch treba byť doma do 20.00 h, v červených do 21.00 h. Žiadny okres už nie je čierny.

Reštaurácie

Terasy či fitnescentrá sú otvorené v zmysle rovnakých pravidiel ako sa prijali minulý týždeň.

Návštevy

Platia aktuálne pravidlá, povolili sa však navyše návštevy vo väzniciach.

Testovanie

Testovanie na ochorenie COVID-19 v zmysle platného COVID-automatu sa nevzťahuje na osoby, ktoré sú minimálne 14 dní po očkovaní druhou dávkou mRNA vakcíny (Pfizer&Biontech, Moderna) alebo 4 týždne po očkovaní prvou dávkou vektorovej vakcíny (Astra Zeneca). Povinnosť testovania v zmysle platného COVID-automatu sa takisto nevzťahuje na ľudí, ktorí boli očkovaní či už mRNA alebo vektorovou vakcínou a uplynulo 14 dní po 1. dávke očkovania a ak táto osoba prekonala za posledných 180 dní ochorenie COVID-19.

Povolené prevádzky

Stále platí 1 osoba na 15 metrov štvorcových, v interiéri  je povinné nosenie respirátora, dôkladná hygiena rúk či predpísané rozostupy.

Aktuálne čísla

Celkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou vakcíny je 1 046 119 za predchádzajúci deň pribudlo 5 068 zaočkovaných. Druhú dávku vakcíny už dostalo 466 326 ľudí, uplynulý deň sa ňou zaočkovalo 13 910 ľudí. Situácia v nemocniciach sa naďalej mierne zlepšuje. V nemocniciach je hospitalizovaných 1 441 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 1 302 ľudí. Na JIS je 134 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 193 osôb. Na Slovensku za uplynulý deň pribudlo 564 pozitívne testovaných ľudí formou PCR testov a 524 pozitívne testovaných antigénovými testami.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.