Je tu najočakávanejšie ročné obdobie, leto, a s ním spojené dovolenky, výlety, nové zážitky a neopakovateľné okamihy.

Pripravili sme pre vás prehľad najzaujímavejších zariadení a rád, ktoré vám môžu dovolenku spríjemniť alebo pomôcť v rôznych situáciách.

Vo všeobecnosti platí, že na dovolenku si ideme oddýchnuť a nie pracovať alebo tráviť čas na internete. No moderná doba je taká, že bez našich elektronických zariadení si vieme len ťažko predstaviť dovolenku, či niekoľkodňový výlet.

Hardvér vhodný na klasickú „oddychovku“, napr. dovolenku pri mori.

Smartfón vo vrecku, či taške je samozrejmosťou kdekoľvek sa pohneme, výnimkou nie je ani dovolenka. No v takýchto prípadoch, môže byť vaše cenné zariadenie podstatne zraniteľnejšie, ako za iných okolností. Slnko, voda, piesok, to všetko môže vaše zariadenia poškodiť. Samozrejme, ak nie sú voči tomu odolné. No ani odolné zariadenia sa neodporúča dlhodobo vystavovať na priamom slnku. Elektronika je totiž na vysoké i nízke teploty veľmi citlivá. Batéria a displej, to sú časti zariadení najčastejšie poškodené vysokými teplotami. Dobrá rada znie – nenechávajte svoje elektronické zariadenia dlhodobo vystavené priamemu slnku. Treba ich dávať do tieňa, najlepšie do tašky alebo pod oblečenie bledej farby. V čiernej taške by sa zariadenia mohli „uvariť“.

Voda a piesok sú z iného súdka a nato vám ani taška nepomôže. Zariadenia, ktoré budete používať často na pláži, pri vode a pod., je dobré vybaviť odolnými puzdrami a obalmi. Výborným riešením sú puzdrá a obaly od spoločnosti Aquapac. Tá ponúka veľmi kvalitné obaly, takmer pre všetky zariadenia, od smartfónov cez tablety až po digitálne zrkadlovky. Obaly sú dostupné v dvoch vyhotoveniach. Outdoorové, so stupňom ochrany IPX6 (odolné voči silnému prúdu striekajúcej vody a prachu). A plne odolné voči vode, so stupňom ochrany IPX8 (odolné voči vode pri potápaní do 5 metrov a úplne odolné voči prachu). Toto je jedna z najlepších možností, ako elektronické zariadenia uchrániť pred vodou, prachom a pieskom.

Aquapac_web2016_3_nowat

Ak používate zariadenia odolné voči vode a prachu, treba myslieť na to, že táto odolnosť sa netýka slanej morskej vody. Pri poškodení morskou vodou vám žiadny servis reklamáciu zariadenia neuzná.

Čítačky kníh

Oddych na ležadle s obľúbenými knihami znie dobre. Ale nebudete predsa ťahať na dovolenku 10 kníh, keď sa ich stovky zmestia do jednej elektronickej čítačky kníh. Poradíme vám, ktoré patria k najlepším.

PocketBook Touch Lux 3 je vynikajúca čítačka kníh pre náročných používateľov. Má 6″ dotykový displej, najnovšiu generáciu elektronického papiera a podsvietenie. To dáva možnosť čítať aj večer, bez potreby externého svetla. Takisto je to ideálny spoločník na pracovné dokumenty. Zvládne nielen PDF, ale aj kancelárske formáty. Obsahuje aj šachy a ďalšie hry. V prípade potreby zvláda aj internetový prehliadač. S Wi-Fi konektivitou tak môžete surfovať aj na tomto zariadení. Cena tejto dobre vybavenej čítačky je 129 eur.

touch_lux_3_web2016_3_nowat

PocketBook Mini je cenovo dostupná čítačka pre každého, kto chce ultraľahké a skladné zariadenie. Má 5″ displej a aj napriek menším rozmerom je to vynikajúca čítačka na čítanie kníh. Nemá dotykový displej, takže ju môžete držať ako chcete. Podsvietenie má tiež absenciu, no ak ho nevyžadujete, odporúčame aj tento menší model. Batéria v čítačke vydrží na nabitie až 8000 pretočení stránok. Cenovka tohto modelu čítačky je 59 eur.

pocketBook_mini_web2016_3_nowat

Amazon Kindle PaperWhite 3 je synonymum pre čítačky elektronických kníh. Má výborný displej, ktorý je podsvietený a ponúka širokú podporu aj kancelárskych formátov. Svoju knižnicu synchronizujete cez USB alebo Wi-Fi. Špecialitou je displej s rozlíšením 1440×1050 px. Do čítačky ľahko pridáte vlastné knihy, ale priamym exportom aj knihy z e-shopov s knihami. Je vhodná na načítanie na priamom slnku, vďaka tomu že sa neleskne. Cena čítačky je 129 eur.

kindle_web2016_3_nowat

Bluetooth reproduktory

Hudba, to je neoddeliteľná súčasť života mnohých z nás. Kvalitný Bluetooth reproduktor s obľúbenou hudbou na pláži je skutočná pohoda, no pri večernej párty na balkóne hotela sa môže tiež hodiť. My sme vám pripravili výber tých, ktoré sú dobre prenosné, výkonné a v niektorých prípadoch aj odolné.

JBL Charge 2+ je inovovaná verzia multimediálneho reproduktora, ktorá poskytuje extra silné basy. Navyše je odolný voči vode, čo je výhodou. K zariadeniu je možné pripojiť až tri hudobné zdroje a reproduktor bude prehrávať hudbu z posledného, ktorý sa k nemu pokúsi pripojiť. Zároveň umožňuje aj nabíjanie ostatných USB zariadení. Toto je skutočne výborný reproduktor, vhodný aj k vode, s cenovkou od 139 eur.

JBL_charge2_web2016_3_nowat

Creative MUVO mini je zaujímavý štíhlym dizajnom s pogumovaným telom. Ovládanie má na hornej strane, kde sa nachádza ovládanie hlasitosti a tlačidlo párovania cez Bluetooth. K dispozícii je aj podpora pre NFC pripojenie, jednoduchým dotykom s mobilným telefónom spárujete zariadenia medzi sebou. Výkon udávaný nie je, no bez problémov ozvučíte malé okolie. Zvukové podanie je pomerne vyvážené a využitie je možné aj na telefonovanie. Cena reproduktora je 59 eur.

creative_muvo_web2016_3_nowat

JBL Xtreme XL, to je najväčší adept z prenosných Bluetooth reproduktorov, no zároveň aj najvýkonnejší s odolným telom. Disponuje dvomi výškovými reproduktormi s priemerom 35 mm a dvomi basovými meničmi po stranách s priemerom 63 mm. Toto je zostava na ozvučenie dostatočne veľkého priestoru. Je odolný voči vode, pokojne ho môžete umyť pod tečúcou vodou so saponátom. Prehrávanie pod vodou sa ale neodporúča. Konektory sú v spodnej časti zakryté látkovým obložením celého tela, navyše chránené zipsom. Reproduktor ponúka dobrú výbavu, ukrytú práve pod touto ochranou. Nájdete tu konektor na pripojenie cez microUSB a dva USB konektory na nabíjanie iných zariadení. V hornej strane sa nachádzajú tlačidlá na ovládanie hlasitosti a hudby. Nechýba ani pripojenie troch zvukových vstupov cez Bluetooth. Výhodou je stabilné státie reproduktora a kvalitná reprodukcia. Celkovo je to špičkový prenosný reproduktor s väčším telom a zároveň aj vyššou cenovkou, ktorá je 269 eur.

JBL_Xtreme_web2016_3_nowat

JBL CLIP+ je ideálny na neustále nosenie s možnosťou pripnutia o nohavice, či batoh. Zmestí sa aj do vrecka a je odolný voči postriekaniu vodou. Dá sa spojiť cez Bluetooth alebo AUX. Kábel s 3,5 mm konektorom je priamo navinutý na spodnej strane a teda vždy k dispozícii. Na to, aký je malý, hrá dobre. Cena tohto výborne prenosného reproduktora začína od 39 eur.

jbl_clip3_web2016_3_nowat

Cestné navigácie

Častým, možno obľúbeným spôsobom dopravy na dovolenku alebo výlet, je cesta autom. Aj na takúto cestu máme niekoľko typov, ktoré spríjemnia cestovanie a pomôžu vám dostať sa na miesto určenia bez problémov. Základným parametrom na bezproblémovú cestu autom je dobrá navigácia, ktorá vás dovedie presne do cieľa, bez stresu a hlášok „prepočítavam“. Z aplikácií do mobilu jednoznačne odporúčame Sygic, je to asi najlepšie riešenie. Z HW navigátorov sme vybrali tri zariadenia, ktoré zaujmú funkcionalitou a jedno aj nízkou cenou.

Garmin nüvi 2789LTM je špičková, softvérovo nabitá navigácia do auta so 7″ displejom. Nechýba kvalitné zobrazenie obrazu a pokročilý GPS prijímač. K navigácii dostávate aj kolísku na pripevnenie navigácie na čelné sklo a nabíjací adaptér do cigaretového zapaľovača. Ten slúži aj na príjem dopravných správ RDS-TMC, služba je bezplatná, po celú dobu životnosti zariadenia. Mapová výbava je pre celú Európu s doživotnou aktualizáciou. Navigácia má Bluetooth pripojenie s využitím na telefonovanie. Vo výbave je aj technológia Smartphone Link, pomocou ktorej rozširujete funkcionalitu o váš smartfón, ktorý môže byť zdrojom rôznych informácií o doprave, počasí a pod. Vstavaná batéria postačí na pešiu navigáciu, po dobu jednej hodiny. GPS prijímač s podporou HotFix vám zabezpečí informácie o polohe, vzdialenosti a rýchlosti aj v náročnejších podmienkach. Výborné je presné navádzanie do správnych jazdných pruhov a diaľničné križovatky znázornené vo forme fotografií. Navigátor má aj šachtu pre microSDHC kartu, do max. kapacity 16 GB. Využitie môže byť na nahrávanie cestných máp. V ponuke je ešte niekoľko šikovných funkcií. Foursquare prináša možnosť navigácie na dôležité body vo vašom okolí. Nechýba ani vyhodnotenie ekologického štýlu jazdy. K navigácii je možné pripojiť cúvaciu kameru a tiež kameru na záznam jazdy. Cena zariadenia je 309,90 eura.

garmin_navigacia_web2016_3_nowat

TomTom Start 42 je jednoduchá navigácia s doživotnou aktualizáciou máp a prijateľnou cenovkou. Ponúka rýchle a intuitívne vyhľadávanie cieľa, bez zbytočností. Mapové pokrytie je pre celú Európu. Výborne navádza do jazdných pruhov a diaľničné križovatky sú i v tejto navigácii prehľadne zobrazené s presným vykreslením pruhu, do ktorého sa máte zaradiť. Ponúka 4,3″ dotykový displej s rozlíšením 480 × 272 px. Pomôckou na ušetrenie peňazí bude široká databáza rýchlostných radarov, na ktoré vás navigácia akusticky upozorní. Bezplatné, doživotné aktualizácie máp sa jednoducho sťahujú, pomocou počítača cez softvér TomTom. Výdrž vstavanej batérie je maximálne na jednu hodinu pešej navigácie. Zariadenie má vnútornú pamäť 8 GB, ale aj slot pre microSD karty. V balení nájdete klasickú výbavu, ako držiak na čelné sklo a napájací adaptér do zásuvky cigaretového zapaľovača. Cena zariadenia je prijateľných 149 eur.

TomTom_web2016_3_nowat

Garmin nüviCam je plnohodnotne vybavená a revolučná navigácia s integrovanou kamerou. Ponúka 6″, ľahko čitateľný displej a vyhotovenie z prémiových materiálov. Kamera zaznamenáva dianie pred vami a v prípade kolízie môžete záznam použiť vo svoj prospech. No táto kamera ponúka aj ďalšie funkcie. Do kvalitného 1080p videa, zaznamenáva aktuálne GPS súradnice, dátum, čas a rýchlosť. V prípade prudkej zmeny rýchlosti alebo smeru jazdy, automaticky ukladá záznam na pamäťovú kartu. Ponúka tiež upozornenie na kolíziu v prípade, ak niekto pred vami prudko zabrzdí alebo sa zaradí tesne pred vás. Výbornou funkciou je akustické upozornenie na vybočenie z jazdného pruhu, ak teda zaspávate za volantom, toto je účinná pomoc nato, aby ste si uvedomili, že je načase oddýchnuť si. Vo výbave má ešte niekoľko výborných funkcií, ako Garmin Real Vision, ktorá zobrazuje reálny pohľad na navigáciu keď sa blížite k cieľu. Smartphone Link na prepojenie so smartfónom a získavanie údajov z internetu. K dispozícii je aj Bluetooth na bezpečné telefonovanie. NüviCam je plnohodnotná navigácia s detailnou mapou celej Európy, doživotnou aktualizáciou máp, doživotným príjmom dopravných správ cez RDS-TMC. Viete tak presne o zdržaniach na trase a návrhu novej trasy.

GPS prijímač je veľmi citlivý a signalizácia prekročenia jazdných pruhov je výborne funkčná aj v noci. Pripojenie ku kolíske na čelné sklo je magnetické. NüviCam je technologickou špičkou medzi navigátormi, čomu zodpovedá aj cena 389,90 eura.

garmin_nuviCAM_web2016_3_nowat

Stojany nielen pre smartfóny

Pri častom a dlhom cestovaní autom, je dôležitý aj dobrý stojan na smartfón. Ak využívate navigáciu v mobile alebo len chcete telefón bezpečne a viditeľne umiestniť, kvalitný stojan je na nezaplatenie.

Magnetický stojan iDeal Of Sweden je vzornou ukážkou, ako má vyzerať jednoduchý a plne funkčný držiak nielen na smartfóny. Stojan sa klasicky uchytáva na čelné sklo, no jeho prísavka je gélová, čo umožňuje bezpečné prichytenie aj na palubnej doske automobilu. Stojan je vybavený dostatočne silnými magnetmi najvyššieho stupňa N52, aby udržal množstvo druhov, aj mierne ťažších zariadení, bez možnosti svojvoľného pádu. V balení sú dve 3M ultratenké kovové dosky, ktoré môžete nalepiť na smartfón alebo umiestniť pod puzdro. Vďaka týmto kovovým doskám, smartfón bezpečne drží na stojane. Stojan má na prispôsobenie polohy pripojeného zariadenia silný kĺb s 360° rotáciou. Stojan je bezpečný, zariadenia z neho nepadajú a ani ich magnetom nepoškodzuje. Cena stojana je 29,90 eura.

iDeal_stojan_web2016_3_nowat

Kvalitný stojan a nabíjačka v jednom tele, to je Brodit. Tieto stojany sú špecifické tým, že sa vyrábajú pre jednotlivé typy smartfónov. Výrobca ponúka k stojanom aj montážne sady do rôznych značiek a typov automobilov. Výhodou je, že táto firma pokrýva široké spektrum produktov a kombinácií. Napríklad, uchytenie pre Škodu Octavia s nabíjacou kolískou pre iPhone 6s. Montážne sady sú vyhotovené tak, že nepoškodíte interiér automobilu a nabíjací kábel môžete schovať, zakomponovať do palubnej dosky. Držiaky sa dajú zakúpiť s nabíjacím adaptérom alebo aj bez. Telefón sa dá, vďaka kĺbu na stojane, používať na výšku aj šírku. Inštalácia je jednoduchá a keď vymeníte telefón, postačuje vymeniť držiak na nový telefón. Možnosťou je aj zakúpenie univerzálneho stojana Brodit, avšak bez možnosti zakomponovaného napájacieho adaptéra. Telefón v stojane veľmi dobre drží, nevypadáva a pritom sa nabíja, na navigáciu cez telefón ako stvorené. Cena montážnej súpravy je od 15 eur a držiaky telefónov s nabíjaním kúpite od 35 eur.

brodit_web2016_3_nowat

Internet v aute

Surfovanie na internete počas cesty autom, cez Wi-Fi pripojenie, nie je vôbec zložité. Mobilné dáta sú v zahraničí pomerne drahou záležitosťou, ale vždy sa dá nájsť výhodný internetový balíček aj od našich operátorov. Takto vás to môže stáť omnoho menej peňazí, ako keby sa každý člen posádky auta (rodiny), pripájal samostatne cez dáta. Cesta pritom naberie rýchlejší spád, pri prezeraní youtube videí, surfovaní a v neposlednom rade, môžete už cestou vyhľadávať zaujímavosti v okolí vášho pobytu. Na tento účel sme vybrali dve zariadenia.

Huawei CarFi sa v automobile zapojí do otvoru pre cigaretový zapaľovač alebo do nabíjacej zásuvky. Z automobilu sa ihneď vďaka funkcii „plug in play“ stáva pojazdný Wi-Fi hotspot, ktorý zvyšuje komfort pri cestovaní a podporuje aj LTE. Pripojiť je možné súčasne až 10 zariadení. CarFi neobsahuje batériu, čo ho za horúčav chráni pred prehriatím. Má navyše aj samoregulačnú ochrannú funkciu, ktorá v prípade potreby, automaticky zníži teplotu prístroja. Kompatibilný je so všetkými modelmi automobilov, ktoré majú nabíjaciu zásuvku alebo zásuvku na zapaľovač. Na spojazdnenie budete potrebovať dátovú SIM kartu, podľa vlastného výberu. Prenosová rýchlosť zariadenia je až do 150 Mbps. Súčasťou je aj zakomponovaný USB port, na nabíjanie telefónu alebo tabletu. Obsluha zariadenia je veľmi jednoduchá. Alternatívne ovládanie zariadenia a podrobnejšie nastavenie, je pomocou smartfónu s aplikáciou „Huawei Hilink“. Aplikácia je dostupná pre OS Android a iOS. Medzi prínosy pripojenia vo vozidle patrí parkovací asistent, pomoc v núdzi, diagnóza porúch vozidla, stav ciest v reálnom čase a zaisťovanie pravidelnosti v správaní vodiča, ktoré prispieva k bezpečnosti jazdy. Cena zariadenia Huawei CarFi sa pohybuje okolo 150 eur.

Huawei-CarFi_web2016_3_nowat

Mini Wi-Fi router alebo mobilný hotspot, to je Mifi2. Zariadenie, ktoré má vlastný displej, množstvo pokročilých nastavení a môžete si ho vziať kdekoľvek aj mimo automobilu. Ponúka dobrú výdrž na batériu, nabíjanie klasickou nabíjačkou, autonabíjačkou alebo powerbankou. Nabíjací port je microUSB. Mifi2 je po vložení dátovej SIM karty ihneď pripravené na používanie. Rýchlosť pripojenia je 42 Mbps. Disponuje aj slotom pre microSD kartu do 32 GB. Tá poslúži ako sieťový disk na zdieľanie dát, medzi pripojenými používateľmi. Na konfiguráciu pokročilých nastavení sa k Mifi pripojíte cez internetový prehliadač, bez potreby programu alebo aplikácie. Toto zariadenie je takmer na úrovni klasického Wi-Fi routera, no plne prenosného v kompaktnom tele. Zariadenie je vhodné do auta, na pláž, všade, kde je potrebné Wi-Fi pripojenie pre viacerých používateľov. Cena Mifi2 je 249 eur.

MIFI2_web2016_3_nowat

MEGA powerbanka

Posledné zariadenie, ktoré vám do výbavy v automobile odporučíme, nemá zábavný charakter, ale v núdzi môže skutočne pomôcť. A nielen vám.

Powerbanka BellaProx TM15, ktorá nabije smartfón, notebook, no hlavne dokáže oživiť autobatériu. Toto je skutočne pomoc na nezaplatenie a v prípade núdze budete radi, že ju máte poruke. V praktickom kufríkovom balení sa nachádza viacero druhov adaptérov na nabíjanie telefónov, tabletov a notebookov. No nechýbajú ani inteligentné štartovacie káble, ktoré v prípade zapojenia na opačné póly, neprenesú žiadny prúd. Tak predídete zbytočnému poškodeniu zariadenia alebo automobilu. Maximálny objem motora na núdzové štartovanie je odporúčaný do 3000 cm3. Maximálny prúd je 600 A, avšak štartovací prúd je 300 A. Powerbanka má zakomponované aj výkonné výstražné svetlo, hrot pre núdzové rozbitie skla a ostrý nôž na núdzové prerezanie bezpečnostného pásu. Toto je zariadenie, ktoré môže na cestách skutočne pomôcť a jeho prítomnosť v aute ľutovať určite nebudete. Cena zariadenia je 97,90 eura.

bellaprox_2_web2016_3_nowat

Verdikt

Dostali sme sa ku koncu prvej časti článku, ktorý vám, veríme, pomohol s výberom vhodných, nielen elektronických zariadení na dovolenky rôzneho typu. V druhej časti sa dozviete o dôležitých radách pre cestovanie do exotických krajín. Nebudú chýbať ani odporúčania na zaujímavé zariadenia pre takýto druh dovolenky, či niekoľkodňové tripy v horách a lesoch.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 5/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

 

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE