Zdá sa, že sme dosiahli inflexný bod. Ľudia sa postupne vracajú do práce a v septembri sa spolu so školákmi vrátia úplne. Pravdepodobne nezávisle na tom, koľko budeme mať nakazených. Život sa vráti do nového normálu, ktorý bude iný ako predchádzajúci. Počas koronakrízy sme sa presunuli do éry zdielania všetkého čo bolo možné a našli sme v to m výhody a tiež nevýhody. Nový normál bude hybridný, bude kombinovať osobné stretnutia s on-lineovým spôsobom života. Miera on-lineového prieniku spôsobu práce bude závisieť od konkrétnych podmienok, chuti a toho, ako budú vyzerať nástroje na on-line komunikáciu.

Spoločnosť Microsoft predstavila na online tlačovke to, ako bude vyzerať budúca verzia Teams a Microsoft 365. Oznámila súbor nových funkcií v Teamsoch, vďaka ktorým sú virtuálne interakcie prirodzenejšie, pútavejšie a v konečnom dôsledku majú byť ľudskejšie. Tieto vlastnosti majú ponúknuť tri kľúčové výhody pre ľudí v online práci a vo vzdelávaní. Predovšetkým vám pomôžu cítiť sa viac v spojení s vaším tímom a sú navrhnuté tak, aby znížili únavu z online stretnutí. Po druhé, urobia stretnutia pútavejšími pre účastníkov. A po tretie, zefektívňujú vašu prácu a šetria čas.

Celé to má byť nasmerované tak, aby nové nástroje umožnili ľuďom spolupracovať všade, zostať v kontakte a objavovať nové spôsoby, ako byť produktívny odkiaľkoľvek.

Ako sa cítiť viac prepojený a zabudnúť únavu z on-line stretnutí

Together mode – ako ukázali prieskumy, mnohí z nás sa po prechode na prácu z domu cítia menej pripojení s kolektívom a počas videokonferencií zažívajú väčšiu únavu ako pri stretnutiach zoči-voči. Together mode je navrhnutý pre nový zážitok zo stretnutí v Teamsoch, ktorý využíva umelú inteligenciu tak, že by ste sa mali cítiť, akoby ste sedeli v rovnakej miestnosti so všetkými ostatnými účastníkmi stretnutia alebo v triede. Together mode robí stretnutia atraktívnejšími tým, že vám pomáha sústrediť sa na tváre a reč tela ostatných ľudí a uľahčuje vnímanie neverbálnych podnetov, ktoré sú pre interakciu medzi ľuďmi veľmi dôležité. Je to vynikajúci režim pre stretnutia, na ktorých bude hovoriť viac ľudí, ako napríklad brainstorming alebo diskusia pri okrúhlom stole. Účastníkom uľahčuje hneď vedieť, kto z tímu hovorí. Spustenie tohto režimu v Teamsoch he naplánované na august.

Dynamic View – Režim Together ponúka nový zážitok zo stretnutia, nie je však určený na každý typu stretnutia. Tradičné videokonferencie, ktoré ľudia používajú každý deň, môžu byť tiež pútavejšie a dynamickejšie. Dynamic View dáva väčšiu kontrolu nad tým, ako vidíte zdieľaný obsah a ako vnímate ostatných účastníkov stretnutia. Využíva opäť umelú inteligenciu a prináša nové ovládacie prvky. Napr. možnosť máte zobrazovať si vybrať ako bude prezentovaný zdieľaný digitálny obsah a konkrétni účastníci stretnutia podľa vašich preferencií a potrieb. Dynamic View zahŕňa veľké zobrazenie galérie účastníkov, na ktorej môžete naraz sledovať až 49 ľudí a tiež prináša virtuálne oddychové miestnosti. Práve tie umožňujú organizátorom stretnutí rozdeliť sa na menšie skupiny a diskutovať v efektívnej pracovnej skupine. Dnymic View sa v Teamsoch objaví v auguste.

Dynamic View v Teamsoch

Dynamic View v Teamsoch

Zobrazenie veľkého počtu ľudí v galérii

Zobrazenie veľkého počtu ľudí v galérii

Video filtre – väčšina z nás pozná filtre na úpravu obrázkov napr. pre sociálne siete a teraz sa takéto filtre zobrazujú v Teamsoch. Pred pripojením sa do schôdzky môžete pomocou filtrov napr. jemne upraviť úroveň osvetlenia a zaostriť kameru na vašu tvár.

Video filtre v Teamsoch

Video filtre v Teamsoch

Reflect messaging extension – Výskum ukazuje, že vnútorná spokojnosť zamestnancov je pre celkovú produktivitu mimoriadne dôležitá. Podpora zamestnanca je kľúčová na udržanie zdravých a sústredených ľudí. Reflect messaging extension umožňuje manažérom, vedúcim a učiteľom ľahký spôsob, ako skontrolovať, ako sa ich pracovný tím alebo študenti cítia. Zistia aká je rovnováha medzi pracovným a súkromným životom, prípadne ako na pracovný projekt vplývajú súčasné udalosti, alebo zmena organizácie práce. Po nainštalovaní tohto rozšírenia z GitHub poskytuje navrhované otázky na zorganizovanie krátkeho prieskumu v kolektíve. Navrhované otázky sa prirodzene dajú rozšíriť o vlastné alebo ich modifikovať. Manažéri alebo učitelia sa tiež môžu rozhodnúť pre anonymný prieskum. Reflect messaging extension bude k dispozícii v nasledujúcich týždňoch.

Otázky na zisťovanie nálady v tíme

Otázky na zisťovanie nálady v tíme

Urobte stretnutia pútavejšie a efektívnejšie

Live Reactions – neverbálne prejavy ľudí, ako sú úsmevy a kývnutie hlavou sa môžu pri online stretnutiach ľahko prehliadnuť a to je škoda. Pre moderátorov je potom náročné odhadnúť reakcie publika. V Teamsoch tak pribudne možnosť reagovať počas schôdzky pomocou nástrojov emodži, ktoré sa objavia všetkým účastníkom. Zdieľanou funkciou aplikácie PowerPoint Live Presentations sa dá poskytnúť okamžitá spätná väzba smerom k prezentujúcemu. Toto sa objaví tiež v Teamsoch.

Chat bubles

Chat bubles

Chat bubles – Počas stretnutí sa chat stal dôležitým priestorom na konverzáciu a zdieľanie nápadov a ponúka ľuďom efektívnu možnosť diskusie bez toho, aby si skákali do reči. Avšak môže byť náročné venovať pozornosť jednak prezentácii a jednak diskusiám v chate. Diskusie vedené počas stretnutia v Teamsoch sa čoskoro objavia na obrazovkách všetkých účastníkov stretnutia bez toho, aby museli otvárať nejaké ďalšie okno.

Živé titulky a prepisy reči – V Teamsoch už existuje spôsob prepisovania hovoreného slova do textu (pre angličtinu) ale po novom sa objaví aj možnosť vedieť, kto z účastníkov daný text práve hovorí. Živé prepisy, ktoré sa objavia koncom tohto roka poskytujú ďalší spôsob, ako sledovať čo už bolo povedané a kto to povedal. Po schôdzi sa súbor s prepisom reči automaticky uloží na kartu ako súčasť danej schôdzky a bude možné sa k nemu vrátiť.

Živé titulky s určením konkrétneho rozprávajúceho

Živé titulky s určením konkrétneho rozprávajúceho

Živé titulky v angličtine

Živé titulky v angličtine

Interaktívne stretnutia pre 1000 účastníkov – Sú situácie, kedy je dôležité on-line spojiť veľké skupiny ľudí. Stretnutia v Teamsoch budú podporovať stretnutia 1000 ľudí na spoluprácu v reálnom čase. Výhľadovo je možné prepojiť až 20 000 účastníkov.

Aktualizácia Microsoft Whiteboard – Whiteboard alebo tabuľa v Teamsoch dostane čoskoro aktualizáciu o nové funkcie vrátane rýchlejšieho načítania obsahu a a možností Drag and Drop. Tieto funkcie umožňujú členom Teamsov, ktorí nemajú prístup k dotykovej obrazovke alebo k zariadeniu Surface Hub, zúčastňovať sa na schôdzach s interaktívnymi tabuľami.

Vynovená tabuľa v Teamasoch

Vynovená tabuľa v Teamasoch

Zjednodušte svoju prácu a ušetrite čas

Rozšírená aplikácia Tasks – Aplikácia Tasks v Teamsoch sa objaví tento mesiac a poskytne nový pohľad na úlohy z nástrojov Microsoft To Do, Planner a Outlook. Inteligentné zoznamy spájajú úlohy do rôznych zdieľaných plánov, či už pracujete na počítači, na webe alebo v mobile.

Vynovená aplikácia Tasks

Vynovená aplikácia Tasks

Navrhované odpovede – pri rozhovore v Teamsoch sa použije umelá inteligencia na vytvorenie krátkych odpovedí na základe kontextu predchádzajúcej správy. Takže nabudúce sa vás niekto opýta: „Máte dnes čas stretnúť sa?“ môžete na jeden klik odpovedať „Určite áno!“ a to bez toho, aby ste sa vôbec dotkli klávesnice. Táto funkcia bude uvedená tento mesiac.

Navrhované odpovede

Navrhované odpovede

Cortana v Teamsoch – digitálna asistentka Cortana čoskoro príde do Teamsov a bude poskytovať hlasovú podporu. Aj keď máte plné ruky práce, môžete požiadať Cortanu, aby zavolala, pripojila sa k schôdzke, posielala správy z chatu, zdieľala súbory a pod. Cortana bude k dispozícii v mobilnej aplikácii Teams pre systémy iOS a Android v nasledujúcich týždňoch pre používateľov Microsoft 365 Enterprise v USA v angličtine.

Displeje pre Microsoft Teams – Ak má byť skupinová spolupráca efektívna, musia organizácie svojim zamestnancom umožniť, aby si vytvorili podmienky na efektívnu prácu aj z domu. Prichádza tak nové hardvérové zariadenie pre Teams, konkrétne špeciálny displej. Je to zariadenie typu všetko v jednom. Obsahuje dotykovú obrazovku, handsfree súpravu a podporu technológie Cortana. V angličtine tak budete môcť požiadať Cortanu, aby sa pripojila k stretnutiam, nadiktovať jej odpovede pre diskusiu v Teamsoch a pod. Tieto zariadenia majú poskytnúť jednoduchý prístup k chatom, stretnutiam, volaniam, kalendáru a súborom v Teamsoch. Prvým takýmto zariadením trhu bude Lenovo ThinkSmart View. Displeje spoločnosti Microsoft Teams s programom Cortana budú dostupné v USA od konca tohto roka.

Špecializované Microsoft Teams displeje

Špecializované Microsoft Teams displeje

Diaľkové ovládanie miestnosti cez mobilnú aplikáciu Teams

Diaľkové ovládanie miestnosti cez mobilnú aplikáciu Teams

Bezkontaktné stretnutia – Aj keď sa ľudia v Európe väčšinou vrátili na svoje pracoviská, potreba bezkontaktných stretnutí v spoločných priestoroch je teraz dôležitejšia ako kedykoľvek predtým. Teams dnes umožňujú ľuďom pripojiť sa k stretnutiam a zdieľať obsah na zariadeniach v zasadačkách, z vlastného mobilného zariadenia alebo z počítača. Neskôr v tomto roku Microsoft prinesie tieto možnosti aj pre Surface Hub. V mobilnej aplikácii Teams sa objavia nové možnosti ovládanie miestnosti na diaľku, ktoré poskytnú ďalšie ovládacie prvky schôdzky. Napríklad možnosť opustiť schôdzku, vypnúť a zapnúť miestnosť, upraviť hlasitosť zvuku a zapnúť a vypnúť kamery pod.. Začiatkom roka pribudne pre zariadenia Microsoft Teams Room hlasová pomoc, ktorá umožní účastníkom v miestnosti požiadať Cortanu o pripojenie a opustenie schôdzky, pridanie účastníka z adresára na schôdzku a to pomocou ich mena alebo telefónneho čísla a pod. Zavedie sa tiež možnosť bezdrôtového prenosu do akejkoľvek Teams miestnosti, špeciálneho baru pre spoluprácu alebo zariadenia Surface Hub. To umožní plynulú osobnú spoluprácu ad-hoc ľuďom v zdieľanom priestore.

Hlasové povely sa prvýkrát spustia pre používateľov Microsoft 365 Enterprise v USA, v angličtine. Nie všetky zvukové zariadenia v tímovej miestnosti budú podporovať hlasovú pomoc spoločnosti Cortana.

Zatiaľ čo vyššie uvedené schopnosti sú určené pre pracovné a školské prostredie, Teamsy sa stanú platformou aj pre bežný život. Preto sa v Teams nedávno predstavili nové funkcie, ktoré pomôžu zostať v kontakte a organizovať stretnutia s rodinou a priateľmi.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.