Na čo internet, USB kľúče alebo lokálne Wi-Fi siete, keď si môžete nové aplikácie nahrať z TV vysielania rovno na kazetu. Vitajte v čarovnom svete retročriepok, kde nie je nič také, ako sa zdá. A kde svet funguje tak akosi inak.

A teraz je ten moment na ktorý všetci čakáte.“ Ohlási moderátor. „Počkajte prosím na prenos signálu.“ Váš prst sa zachveje na červenom tlačidle vášho magnetofónového rekordéra a s napätím roztáčate pásku.

Píííííííp. Huloghrghbtntnk,,v..,vlc,ld,lcdl,píííííííú, hulograbcksdll, ckdkmcd,kddsl

Jedna z čarovných retročriepok z počiatkov domácich počítačov je moment, kedy si prevádzkovatelia rôznych televíznych staníc a rádií uvedomili, že kód programov prvých osobných počítačov, ktoré okrem diskiet používali aj magnetofónové pásky, bolo to, že daný magnetofónový záznam je skrátka možné aj zvukovo prehrať, následne nahrať a tým vlastne preniesť hoc aj na opačný koniec krajiny či sveta.

Svojim divákom a poslucháčom, pre ktorých vytvorili nové relácie o dych berúcom vývoji osobných počítačov, teda mohli transformovať nielen rôzne digitálne pohľadnice, ale aj jednoduché programy a hry.

To ako prenos v realite vyzeral môžete vidieť v poslednej minúte tohto záznamu britskej televíznej stanice Thames, v rámci jej relácie Databáza, kde sa vysielali programy pre počítače BBC Micro, Sinclair ZX81 a ZX Spectrum či Commodore 64.

Video samo o sebe stojí za celé zhliadnutie, pretože obrazne popisuje, ako sa v tej dobe posielal e-mail. Ako nám vysvetlil mladý muž na obrazovke, je to veľmi jednoduché, po čom ho vidíme ako po pripojení niekoľkých káblov zatelefonuje počítaču.

V realite pravdaže ide o napojenie na modem a potvrdenie spojenia, v rámci ktorého sa digitálny signál počítača konvertuje do analógového audiosignálu, ktorý následne putoval formou impulzov v rámci telefónnej siete.

Byť pripojený na internet vtedy znamenalo defacto stále niekomu telefonovať, čo nebolo najlacnejšie. Nehovoriac o tom, že kúpiť modem bola tiež poriadna investícia (zhruba tisíc eur na dnešné peniaze).

Takto vysielaný program z relácie vyššie po prenose vyzeral. Šlo o jednoduchý kvíz v podobe krížovky so 4 otázkami, pričom odpoveď ste mali napísať na korešpodenčný lístok a poslať do redakcie poštou. Mimochodom, ak vás zaujímajú odpovede na otázky 1) „Zatýkacia“ popová skupina, 2) _ to my only, 3) Transport štvorhviezdičkového, 4) Morský programovací jazyk. Malo by ísť zrejme o populárnu skupinu Police, pesničku Drink to me only, Tanker, ako prepravca vysokooktanového benzínu a morským jazykom bude zrejme Coral (ako narážka na morský koral).

Možnosť poslať programy len tak, priamo v rámci TV alebo rádiového prenosu bola tak nielen čarovná, ale hlavne extrémne cenená vlastnosť, ako k sebe rôzne programy dostať. A pravdaže nielen tento, ale aj ďaleko lepšie.

Dnes, keď každý TV obsahuje počítač a je defacto akýmsi prerasteným tabletom to môže pôsobiť zvláštne, ale v minulosti, pred érou LCD a internetu, bol televízor diametrálne odlišným zariadením.

Chcieť od neho, aby vám domov poslal počítačový program bolo ako keby ste od auta chceli, aby vám uvarilo obed.

Lenže ono to fungovalo.

NA ČO BLUETOOTH, KEĎ MÁM 3,5MM JACK NA SLÚCHADLÁ

Tento priamy audio prenos môžete vykonávať aj dnes. Nepotrebujete k tomu už žiadnu prehistorickú TV reláciu a pokojne môžete použiť aj váš súčasný hypermoderný hardvér.

Možno to bude na vás pôsobiť ako mágia, ale cez slúchadlový jack môžete dnes vstrieknuť „priamo do pamäte“ 40 ročných počítačov hry či iné programy napríklad aj s pomocou vášho smartfónu.

Počítač Apple II s magnetofónovým rekordérom /Foto: FozzTexx/

Napríklad na tejto webovej stránke môžete nájsť zvukové signály pre stovky rôznych hier pre počítač Apple II.

Čo stačí urobiť? Zapnite svoj prípadný retropočítač Apple II, stlačte CONTROL-RESET, pripojte audio kábel zo svojho súčasného notebooku, smartfónu alebo čohokoľvek iného do magnetofónového prijímača, spustite zvuk vybratej hry a na retropočítači zadajte príkaz LOAD.

Nič vám pravdaže nebráni si hru vypočuť z čistej zvedavosti, aj keď vlastný retropočítač nemáte. Dáta, ktoré začnete počuť po úvodnom dlhom tóne, patria dobre známej hernej „pecke“ Mario Bros. Za 1,5 minúty je vaša. Kde sa na to hrabe Steam a vaša Gbitová linka.

Po skončení pár sekundového transferu ste pripravený hrať.

No nie je na zaplakanie, že súčasné iPhony už nemajú audio jack a musíte použiť iný smartfón či notebook? Apple si prerušil dátový link k svojim prvým počítačom. To by sa v Microsofte nestalo…

Ďalšie drobné čriepky z IT histórie hľadajte na našom webe už najbližší štvrtok večer a takisto pod rovnomenným kľúčovým slovom.

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.