Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Do výskumu ochorenia COVID-19 sa zapájajú medzinárodné tímy zložené z technologických odborníkov a vedeckých pracovísk. Spolupráca spoločnosti ASBIS Group a litovského vedca Alexandra Korneva priniesla nové riešenie na prevenciu šírenia a boj proti vírusom SARS-CoV-2.

Zariadenie založené na jedinečnej dvojstupňovej ionizácii zabraňuje šíreniu vírusov v malých uzavretých priestoroch. Na rozdiel od generátorov ozónu, ultrafialových a kremenných žiaroviek je možné prístroje používať nepretržite v prítomnosti ľudí v domácnostiach, kanceláriách, vo výrobných závodoch, v automobiloch, taxíkoch aj vo verejnej doprave.

Od novembra 2020 do januára nasledujúceho roka pracoval medzinárodný tím na vývoji dvojstupňovej metódy ionizácie, ktorá emituje rôzne zloženie iónov do vzduchu. Výsledky testov potvrdili spomalenie šírenia vírusovej infekcie aj podporu rastu zdravých ľudských buniek.

Laboratórne testy s vysoko patogénnym vírusom, v tomto prípade SARS-CoV-2, vykonávalo nezávislé mikrobiologické laboratórium úrovne 3, ktoré má príslušné certifikáty a relevantné licencie. Porovnávali sa dve infikované kolónie buniek, pričom testy ukazujú, že infekcia buniek neošetrených ionizátorom rastie geometrickým radom. Po troch dňoch bolo na neionizovanej doštičke infikovaných viac než 50 percent buniek. Na doštičkách ošetrených ionizátorom bolo na štvrtý deň vírusom infikovaných iba osem percent buniek. To potvrdzuje účinnosť metódy boja proti vírusu SARS-CoV-2 minimálne 92 percent.

Vedci zároveň testovali vplyv na zdravé živé bunky, ktoré ošetrovali ionizátorom 120 minút. Testy ukázali, že ich reprodukcia sa zrýchlila v porovnaní s bunkami, ktoré neboli ošetrené ionizátorom, a bunky sa dokonca stali aktívnejšími.

Jednou z kľúčových výhod riešenia je, že úroveň ozónu je pod hornou hranicou bezpečnostných predpisov. Riešenie je užitočné pri konštrukcii zariadení, ktoré si dokážu poradiť s viacerými vírusovými infekciami RNA vrátane COVID-19 pri prevencii a aj ako iónová terapia.

Záverom? Poďakovanie patrí vedeckým pracovníkom a technikom zo spoločnosti ASBIS Group. A ako dodáva dvojica tímových lídrov Sergej Kostevič  a Alexander Kornev: „Špeciálne poďakovanie patrí našim manželkám za trpezlivosť, kritické hodnotenie a cenný prínos.“

Značky: