Poznáte ten pocit, keď neviete niečo nájsť? Kľúče, mobil, peňaženku, doklady a pod. Nepríjemná situácia, do ktorej sa nechcete dostať a tu vám pomôže prívesok Galaxy SmartTag od Samsungu.

Galaxy SmartTag2Zdroj: TOUCHIT.sk
Galaxy SmartTag2 v bielej a čiernej farbe

Ľudia veci často strácajú a pomôže prívesok

Tieto prívesky si ľudia obľúbili, je to skutočná pomoc pri takýchto situáciách. Aktuálne prichádza nová verzia, je to Galaxy SmartTag2. Opäť je to prívesok, ktorý má strážiť a sledovať cenné predmety a prináša ešte viac inteligencie. S týmto príveskom môžete napr. šikovne sledovať aj vašu batožinu, keď sa dostane na odberný pás po prílete lietadla.

Oproti predchádzajúcej verzii sa vylepšilo vyhľadávanie zabudnutých predmetov a batéria má teraz dlhšiu výdrž. Hmotnosť prívesku je 13,75 gramu a k prívesku sa dá prikúpiť aj šikovný obal s doplnkovým okom. Na tele samotného prívesku je aj tlačidlo, pomocou ktorého môžete aj opačne vyhľadať spárovaný telefón. Prívesok je jednoducho o hľadaní stratených vecí a výborne zapadá do ekosystému Samsung. Prívesok je možné na stráženie vecí použiť len s telefónom Galaxy.

Galaxy SmartTag2 v obale a prichytený na kľúčeZdroj: TOUCHIT.sk
Galaxy SmartTag2 v obale a prichytený na kľúče

Jednoduchšie hľadanie

Galaxy SmartTag2 prináša nový režim straty. Priamo do prívesku si pritom pridáte vaše kontaktné informácie a aj krátku správu. Tieto informácie a znenie správy pre režim straty zadávate v aplikácii SmartThings. Ak prívesok spolu so stráženým predmetom (napr. kľúče) stratíte, ten kto ho nájde, môže prívesok pomocou svojho telefónu oskenovať a takto zistí, koho kontaktovať, ak sa ho rozhodne vrátiť.

Na to, aby si niekto prečítal informácie zo strateného prívesku, ktorý ste uviedli v aplikácii SmartThings do režimu straty, stačí aby ste mali telefón s NFC čítačkou. Ten, kto ho nájde, má teda možnosť kontaktovať vlastníka, ak sa rozhodne tak urobiť. Tento režim môžete využiť aj napr. aj na psom obojku a SmartTag2 potom funguje ako známka s telefónnym číslom majiteľa.

Takto sa načíta prívesok, ktorý je v režime straty pri priblížení sa s telefónom, ktorý je vybavený NFC čítačkou
Takto sa načíta prívesok, ktorý je v režime straty pri priblížení sa s telefónom, ktorý je vybavený NFC čítačkou

Druhou novinkou SmartTag2 je vylepšená funkcia Compass View. Vďaka nej sa na displeji telefónu zobrazia šípky, pomocou ktorých vás telefón navádza smerom k prívesku. Zároveň sa zobrazuje aj zostávajúca vzdialenosť k hľadanému predmetu. Tento režim je k dispozícii na všetkých telefónoch Galaxy s podporou technológie UWB, teda napr. na modeli Galaxy S23 Ultra alebo Z Fold4.

Rôzne obaly pre Galaxy SmartTag2Zdroj: TOUCHIT.sk
Rôzne obaly pre Galaxy SmartTag2

Tretím vylepšením v súvislosti so SmartTag2 je vynovená aplikácia SmartThings Find. Ak si zaregistrujete nový prívesok Galaxy SmartTag, zobrazí sa ikona jeho zástupcu priamo na ploche telefónu. Aplikácia sa teda dá spustiť ľahšie a rýchlejšie. Mapa sa teraz v aplikácii zobrazí na celej ploche displeja a používateľské rozhranie je intuitívnejšie ako v minulosti.

A keď vymeníte telefón za nový, SmartTag2 sa automaticky synchronizuje na novom prístroji, nie je teda potrebné nič nastavovať. Stačí sa pripojiť k vášmu účtu Samsung, a to je veľká výhoda ekosystému Samsung.

Predĺženie doby prevádzky na batérie

Galaxy SmartTag2 používa batériu typu CR2032. Na predĺžení výdrže na batériu, má zásluhu predovšetkým nový úsporný režim. Tento sa hodí hlavne vtedy, ak prívesok používate na neustále monitorovanie vybraných predmetov. V tomto režime zvládne Galaxy SmartTag2 fungovať až 700 dní (takmer dva roky), čo je viac ako dvojnásobok v porovnaní s predchádzajúcou generáciou Galaxy SmartTag.

Aj v bežnom režime sa výdrž batérie predĺžila na 500 dní, čo znamená zlepšenie o 50 % v porovnaní s predchádzajúcou verziou. Medzi oboma režimami môžete pohodlne prepínať a doba, počas ktorej môžete sledovať svoje cennosti sa tak môže predĺžiť.

Odolné vyhotovenie aj do náročných podmienok

Aby bolo používanie prívesku Galaxy SmartTag2 čo najjednoduchšie, prichádza s malými rozmermi a so zaoblenými hranami. V prívesku je masívne kovové oko, takže ho pokojne môžete nosiť vo vrecku na kľúčoch bez obáv z poškodenia. Dobre sa hodí aj na pripevnenie na batoh či kufor.

Galaxy SmartTag2
Galaxy SmartTag2 sú vyhotovené mimoriadne odolne

Zlepšila sa aj odolnosť prívesku Galaxy SmartTag2 v náročných podmienkach, má certifikát IP67 o odolnosti proti vlhkosti a prachu. Pokojne si ho teda môžete zobrať na stanovačku, zavesiť ho aj psovi na obojok. Nemá však odolnosť voči slanej vode, a tak sa nehodí na pláž pri mori. Galaxy SmartTag2 ponúka aj nový režim venčenia zvierat, do aplikácie sa teraz dajú zaznamenať obľúbené trasy.

Ochrana informácií o používateľovi

Galaxy SmartTag2 podporuje pripojenie cez Bluetooth Low Energy (BLE) aj technológiu UWB, ale aj vyhľadávanie pomocou rozšírenej reality (AR). Ak si teda na telefóne Galaxy zapnete fotoaparát, navedie vás k cieľu priamo v reálnom prostredí. Maximálny dosah cez Bluetooth sa predĺžil na 120 metrov. Pomocou služby SmartThings je možné príveskom Galaxy SmartTag2 ovládať aj domáce spotrebiče prepojené do ekosystému Samsung.

Samozrejme, je tu aj ochrana vášho súkromia a aktuálnu lokalizáciu prístroja je možné zobraziť iba s povolením majiteľa. Aplikácia SmartThings Find všetky dáta šifruje, ďalšiu vrstvu zabezpečenia pridáva systém Samsung Knox. A pokiaľ vypneme režim straty, všetky kontaktné údaje o majiteľovi zmiznú, a to isté platí pre uloženú správu.

Nikto vás sledovať nebude

Je tu aj špeciálna bezpečnostná funkcia v aplikácii SmartThings Find s názvom Upozornenie na neznámy tag, teda upozornenie na neznáme prívesky. Pri jej aktivácii dostanete správu v prípade, ak vás niekto sleduje pomocou neidentifikovaného prívesku SmartTag. To vám pomáha chrániť sa proti zneužitiu lokalizačných služieb.

Okrem toho prívesok Galaxy SmartTag2 tesne spolupracuje aj so zariadením SmartThings Station, ktoré je súčasťou aplikácie SmartThings Find. Nástroj v kombinácii s príveskom slúži ako domáca strážna stanica cenností, ktoré sú opatrené príveskom SmartTag.

SmartThings Station vás totiž upozorní na umiestnenie sledovaných predmetov, medzi ktoré môžu patriť napríklad diaľkové ovládače elektroniky, peňaženky, kľúče alebo registrované prístroje ako telefóny, tablety, hodinky alebo slúchadlá. Ak máte domáce zviera, dostanete správu v prípade, že sa obojok s príveskom dostane príliš ďaleko od základne SmartThings Station. To všetko prináša pokoj v duši.

Galaxy SmartTag2
Galaxy SmartTag2 je možné v spolupráci s Galaxy telefónmi použiť na stráženie rôznych predmetov

Prívesok si môžete vybrať v čiernej a bielej farbe a cena je 39,90 eura za kus. Keďže strážených predmetov máte často viac, výrobca dodáva aj cenovo ešte výhodnejšie balenie 4 kusov za 129,90 eura.

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.